Inlägg från: faffner |Visa alla inlägg
  • faffner

    Blandade frågor, myter och annat.

    8 rätt av 10! Jag trodde faktiskt att microvågsugnen kunde gå sönder av att man körde metallföremål i den. jag gissade också på att mjölk ökade slembildningen, men där var jag osäker och hade aldrig ens hört talas om myten, så det var ren gissning från min sida :D

  • faffner
    SilverLadyG skrev 2011-10-31 21:59:15 följande:
    länken är inte tillräckligt vetenskaplig och handlar om En studie och den är absolut inte godkänd av alla forskare. Om påståendet skulle stämma skulle många länder verkligen ha ändrat sina läroböcker, artikeln är från 2002 som du hänvisar till. Jag har haft professorer inom fysiologi som har hela sitt liv ägnat åt forskning, tror inte du att de skulle ha sagt att det står fel i boken? Specialister inom ämnet vet vad de lär ut.
    Alla lektorer, forskare har alltid sagt om något är fel i boken...
    Jag tror fortfarande på det som jag har fått lära mig från väldigt stora och uppskattade forskare och håller fast vid att du har felFlört
    Jag har fått lära på fysiologin (biologiprogrammet) för ett par år sedan att smaklökarna sitter spridda på tungan och att vi alltså inte har ett "map"-system.
  • faffner
    SilverLadyG skrev 2011-10-31 22:15:49 följande:
    Men du...I TS flöd påståendet "Vi känner smaker som salt, surt, sött och beskt på olika platser på tungan", inget om map-system, map-system är mera som en schematisk bild av verkligheten. Visst känner vi inte så som på bilden det kan väl vem som helst förstå som att förstå att i naturen finns det inga direkta gränslinjer.
    Ja vi känner smaker på olika platser på tungan eftersom vissa smaklökar är starkare på vissa ställen på tungan och har receptorer för en. Hur svårt kan det vara att förstå?
    Ät själv en citron och känn vart på tungan känner du mest smaken...prova samma med salt, vart känner du smaken som mest.
    När du äter citron, känner du smaken över hela tungan?
    Nja, jag tror poängen är att alla smaklökar finns överallt på tungan, men att de kan sitta tätare på vissa ställen. Så tekniskt sätt kan man inte säga att vi känner smakerna på olika platser eftersom smaklökarna finns överallt. man känner ju trots allt smakerna var man än har dem på tungan. Det blir ju inte helt smaklöst vissa ställen :)
  • faffner
    faffner skrev 2011-10-31 22:19:36 följande:
    Nja, jag tror poängen är att alla smaklökar finns överallt på tungan, men att de kan sitta tätare på vissa ställen. Så tekniskt sätt kan man inte säga att vi känner smakerna på olika platser eftersom smaklökarna finns överallt. man känner ju trots allt smakerna var man än har dem på tungan. Det blir ju inte helt smaklöst vissa ställen :)
    Oj, nu klickade jag på skicka för tidigt. jag skulle tillägga: men visst känns de mer där vissa smaklökar sitter med koncentrerade!
  • faffner
    SilverLadyG skrev 2011-10-31 22:33:40 följande:
    Då kommer vi att gå in på diskussionen om receptorer på smaklökarna som "läser" av olika smaker...då måste vi gå igenom step by step hela systemet med enzymer och receptorer m.m. Smaklökarna ser faktiskt olika ut när det gäller den kemiska sammansättningen...Ohh det kommer att ta halva natten att förklara det, väljer att lämna det bakom mig nu.
    Jag lade till en mening som jag missade! Och jo, jag vet hur receptorer fungerar, jag har trots allt läst cellbiologi :) så det är ingen fara! Jag förstår hur du menar.
Svar på tråden Blandade frågor, myter och annat.