• xnfsm

    Abort efter v 12? Hjälp!

    Kolla upp om du kan få en tidigare tid någon annanstans? Om du har möjlighet. 

    I vecka 12 ?föder? man inte ut fostret. Fostret är cirka 5 cm långt och kommer ut som vid en tidig abort. Men troligtvis är det mer smärtsamt. Jag har gjort både tidig abort (v 7 typ) och avbrytande av önskad graviditet (i v 14+ pga svåra avvikelser). Det gör på liknande sätt vid båda, dvs en tablett som avbryter graviditeten och sedan tabletter som sätter igång själva utstötandet. Men smärtan var 100 gånger värre i v 14+, behövde öppna mig 4 cm innan det kom ut. 

    Lycka till! 

  • xnfsm
    Anonym (Mm) skrev 2022-04-17 23:49:06 följande:
    En fråga, om man inte föder ut fostret i vecka 12 varför ses det som en sen abort o man därmed behöver göra en tvåstegs abort? 
    Tvåstegsabort betyder att du först tar en tablett som avbryter graviditeten och sedan tar tabletter (vaginalt och/eller oralt) som sätter igång själva utstötandet. Vid det första ?steget? händer vanligtvis inget alls annat än att graviditeten avstannar.

    Fostret kommer ut och du behöver inte föda/krysta. Efter v 12 kan processen vara mer långdragen, smärtsam. Vid tidig abort kan man tex göra den hemma med guidning från vården.
  • xnfsm
    Anonym (Mm) skrev 2022-04-18 13:43:37 följande:
    Tack för svar men har läst flera inlägg där kvinnor som gjort bort i v 12-13 föder ut barnet. Har svårt att tro att man krystar, fostret e ju så litet ännu. 

    Om de/du menar föder i det avseendet att fostret kommer ut vaginalt så - ja, då föder man det. Men det är ju mer som väldigt kraftig mensvärk och sedan åker det liksom ut antingen i samband med att man sitter på toan eller i bindan. 

Svar på tråden Abort efter v 12? Hjälp!