• Ester03

    "Barn är ingen mänsklig rättighet" i dagens DN...

    Lilithmoon skrev 2011-10-18 17:50:58 följande:
    jag tycker personligen inte att barn är en rättighet! Det som däremot ÄR en rättighet är att barn har föräldrar som passar att vara föräldrar. Barn har rätt att ha ett bra liv och få de mänskliga rättigheterna uppfyllda. Har rätt att växa upp i ett tryggt hem där de basala behoven är tillgodosedda och där de vuxna vårdnadshavarna är lämpade att vara just vårdnadshavare.

    Med detta resonemang menar jag även att denna vårdnadshavare kan vara vem som helst, bara den är lämpad och att barnet knyter an till denna eller dessa. Jag anser att det är oerhört själviskt att inte adoptera ett barn om man ändå inte kan få egna barn på naturlig väg. De biologiska banden betyder inte mer än en kärleksfull uppväxt med trygga förhållanden. När det finns så många barn i världen utan det så tycker jag att barnlösa vuxna som längtar efter barn borde adoptera. OM man bryr sig så mycket om barn i sig borde det inte spela någon roll om barnet är ens eget biologiska eller någon annans. Barn är inte ett tlllbehör som kan ge dig det perfekt livet du drömt om, barn är ett ansvar och som vuxna har vi skyldighet att ta hand om barnen i samhället/världen oavsett om det är ens egna eller andras. Att tvinga fram något som naturen satt stopp för är enligt mig själviskt. Ta ert ansvar som samhällsmedborgare och hjälp ett barn som redan existerar.

    Jag själv ska adoptera eller ansöka om att bli fosterförälder OM jag inte kan få ett till eget barn i framtiden. Vad spelar det för roll om barnet inte är mitt eget kött och blod, det är de känslomässiga banden som gör en till förälder och barn, inte blodsband.

    Såklart att tjejen i artikeln reagerar. Det är inte direkt den bästa gåvan att ge sitt barn att växa upp utan att veta vem ens båda föräldrar är. Detta är något man måste vara medveten om när man till varje pris ska ha ett biologiskt barn.
    Jag håller med det du säger om att barn inte är en mänsklig rättighet men att barn däremot har rättigheter som en trygg uppväxt osv. Jag undrar dock om du känner till hur komplicerat det är att adoptera barn idag. Det är inte alls så enkelt som det var förr. Det tar många år av väntan och det flesta barn som adopteras via internationell adoption är äldre och har upplevt mycket innan de kommer och många är handikappade. Det är inte alla barnlösa par som orkar med den långa väntan och inte alla som är beredda att adoptera ett barn som de redan från början vet har ett allvarligt handikapp. Det är inte så att det finns färre föräldralösa barn i värden idag, men reglerna för att adoptera har blivit tuffare och många länder vill helst att barnen adopteras inom landet även om det innebär att de får stanna fler år på barnhem.
    Jag och min man står i adoptionskö sedan snart 6 år, och vi har valt att göra IVF-behandlingar under tiden. Efter 10 försök med vanlig IVF gjorde vi ett försök med äggdonation och det lyckades så vi nu har vi ett barn. Vi hoppas fortfarande på att en dag få adoptera ett barn också men risken är stor att vi hinner bli för gamla innan det blir vår tur. Idag kom ett brev på posten med ett domstolsbeslut om att vårt adoptionsmedgivande blivit förlängt med två år, så då tänds ett litet hopp trots allt.
  • Ester03

    Lillsudd: Jag håller med dig till 100%

    Lilithmoon: Några "problemfria barn" kan man inte räkna med vare sig man adopterar eller får barn genom äggdonation eller annan IVF. Det finns en liten men väldokumenterad ökad risk för missbildningar efter IVF. Vad gäller adoptivbarnens ålder kan jag ta vår organisation som exempel. Så här står det på hemsidan:

    Nepal: Stängt
    Vietnam: Stängt
    Marocko: Endast för muslimska par
    Haiti: Minst 4 år och huvudsakligen funktionshindrade
    Thailand: Endast pojkar, minst 5 år
    Indien: Huvudsakligen flickor. Inga friska barn under 5 år
    Kina: Inga friska barn under 11 år 
     
    Funktionshindren är också ofta av ett allvarligare slag som innebär att det inte går att fortsätta jobba för båda föräldrarna, vilket är något man i så fall måste ha både ork och råd med. För två år sedan fick vi ett barnbesked för en indisk flicka. Precis då hade jag fått reda på att jag var gravid vilket gjorde att vi inte fick chansen att svara utan de kontaktade direkt ett annat par. Vi var dock oförberedda på ett barnbesked eftersom vi hade fått veta att det med största sannolikhet skulle ta minst två år till (efter att ha stått i kö i 4 år). Informationen om flickan var att hon behövde en rad operationer som skulle ta månader kanske år. Opera  
            

  • Ester03

    ... Operationerna skulle ske i Indien och betalas av de blivande adoptivföräldrana som inte fick besöka flickan under denna tid... Bara som ett exempel.

    När du läser på detta forum om äggdonation och de andra trådarna om att ha svårt att få barn så kanske du tycker att vi låter desperata, men jag tror snarare att vi är en samling personer med mycket stark barnlängtan vilket jag tror bara kan båda gott för de framtida barnen oavsett hur de kommer till oss. Om det överhuvudtaget finns personer som önskar sig perfekta barn och ser dem som associarer, så tror jag detta förekommer oftare då barnen kommer lättvindigt än hon oss som får vänta i åratal.    

  • Ester03
    Thi 08 skrev 2011-10-22 13:54:05 följande:
    Oj vilken organisation är det? I "min" organisation finns hans för ensamstående att adoptera från Kina, då små barn med ngn form av "defekt". Jag vill poängtera för dig att min dotter är FRISK trots att hon har gomspalt. Hon är inte sjuk, men hon har et spaciellt behov som det heter. Och dessa speciella behov kan se vääääääldigt olika ut, vissa vet jag knappt om man i Sverige skulle kalla för speciellt behov, många adoptionsländer är mkt mer dramatiska i sin beskrivning (är min uppfattning). Så berdda horisonterna lite! Det kan ni ha stor glädje av. Vill också poängter att barnen som är "tillsynes friska", kan ha en sjukdom underliggande, vilket alla vi människor kan ha. Något som kan dyka upp senare.Det finns inga garantier och helelr inga garantier för att ett barn magvägen kommer att vara "friskt". Att skriva att funktionshindren oftast är av allvarligare slag stämmer verkligen inte. Min dotter var 3 månader när jag fick barnbesked från Vietnam 2008. Och alla som jag umgås med har fått små barn, bb när barnen var under året. Dessutom verkar det som att Vietnam kommer att kunna öppna upp snart igen. Det kan svänga fort i adoptionsammanhang, så ge inte upp. Är man infertil så betyder självfallet inte det att man behöver ta hand om ett föräldralöst barn, för de blivande adoptivföräldrar som känner så blir förmodligen heller inga bra adotivföräldrar. För känslan att bli adoptivförälder är densamma som att få biologiska barn, det är lyckan att få SITT barn, oavsett hur de kom till en.  

    Vår organisation är inte svensk utan belgisk (eftersom vi bodde där när vi ställde oss i kö för 6 år sedan). Det verkar av någon anledning som att Sverige fortfarande lyckas adoptera yngre och friskare barn än t.ex. Belgien, men att t.ex. de indiska barnen först måste bli erbjudna tre indiska par som tackar nej innan de kan bli tal om internationell adoption är ju ett faktum oavsett vilket land som sedan blir mottagarlandet. Det anses vara för barnens bästa att bli adopterade inom landet, men jag är inte säker på att det är så bra när det innebär fler år på barnhem. Vad gäller funktionshinder så skrev jag inte "oftast" utan "ofta", men det är nog mer sant för Belgien än för Sverige. Den organisation vi först valde förmedlande endast barn med funktionshinder, och så är fallet för många belgiska organisationer. Det är svårt att bedömma graden av svårighet när operationerna måste ske i ursprungslandet som i vårt fall. När vi pratade med läkare om flickans diagnos sa de att de inte trodde att hon någonsin skulle kunna leva ett normalt liv utan alltid behöva hemvård även om hon opererades av de bästa specialisterna i Europa, vilket alltså inte ens skulle få ske. Men visst, det handlar nog oftast om mindre problem som t.ex. gomspalt, men vi har hört om många som måste opereras innan de kan resa och då är det nog allvarligare skador/funktionshinder.
  • Ester03
    kattenizze skrev 2011-10-22 16:14:43 följande:
    Ester03: Jag skulle gärna vilja veta vilken din källa är att IVF-barn har en liten med väldokumenterad missbildningsrisk. Jag har nämligen hört att det inte är så numera. Men jag vill jättegärna veta! Vore tacksam om du kunde länka till din källa.

    Läkartidningen: http://www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=15152
Svar på tråden "Barn är ingen mänsklig rättighet" i dagens DN...