skäggagam
Hemland: Australien
Storlek: 40-60 cm (varav en stor del är svans)
Ålder: I fångenskap oftast 5-10 år, men med rätt skötsel kan de leva över 15 år.
Terrarie
Skäggagamer är ofta livliga och kräver ett ganska stort terrarie. En bottenyta på runt 150 x 60 cm är ganska lagom till en skäggagam, kanske något större för ett par. Ca 60 cm räcker i höjd, och om det finns någon möjlighet till en bergsbakgrund som de kan klättra på så är det bra men det är ju förstås inget måste.
På frågan om bottenmaterial har folk olika åsikter. Vissa anser att sand är perfekt, andra säger att man absolut inte ska ha det eftersom det orsakar förstoppning. Andra exempel på alternativ är vetekli, grön balkongmatta, bark och papperspellets. Tyvärr verkar det finnas något negativt med varje alternativ så man får bara läsa så mycket man kan om de olika materialen och sedan bestämma sig vad man själv tror är minst riskfritt. Vi använder sand och har inte haft några problem med det ännu.
I terrariet ska det finnas minst en solplats (per djur). Den kan man lätt skapa av en sten, barkbit, gren eller liknande. Huvudsaken är att den är lite upphöjd och att den håller ca 38-40 grader. I terrariet behövs även en mat- och en vattenskål. Det kan vara bra om man kan ställa matskålen på någon större stenplatta, då undviker man att bottenmaterialet skvätts upp i matskålen när djuren springer omkring. Någon grotta eller annan typ av gömställe kan vara bra, så skäggagamen kan dra sig undan om den vill det. Ett bra gömställe behöver inte vara mer avancerat än det på bilden nedan, en blomkruka i keramik vänd upp och ner.
Värme
Som jag nämnde ovan så ska solplatsen hålla ca 38-40 grader, och runt om solplatsen i varma delen av terrariet kan det vara runt 30 grader. Sedan ska temperaturen vara svalare i andra halvan av terrariet, runt 24-26 grader. Reptiler kan inte själva reglera sin kroppstemperatur och behöver därför kunna välja mellan olika temperaturer att förflytta sig mellan. Värmen på solplatsen får du lätt upp genom att hänga en spotlight ovanför. Vilket watt-tal du behöver till just ditt terrarie får du prova dig fram till, då detta beror på terrariets storlek, höjd, ventilation med mera.
Belysning
Förutom spotlighten ovanför solplatsen, är det även otroligt viktigt med ett UV-rör. Detta ska också hänga över solplatsen, men även över en större del av resten av terrariet. Det bör bytas ut var 6-8 månad även om det fortfarande lyser, då mängden UV den avger minskar mycket efter ett tag. Och UV-ljus är livsviktigt för skäggagamer. Tycker du det är lite mörkt i terrariet trots dessa lampor kan du med fördel även hänga upp någon svag lampa som ger mycket ljus men inte så mycket värme. Tänk på att det är mycket soligt i Australien.
Föda
När skäggagamer är små äter de nästan bara insekter, men bör ändå erbjudas färsk sallad varje dag. Allt eftersom de blir äldre börjar de äta större andel grönsaker. Som riktigt unga ska de ha insekter två ggr per dag, och när de är 3-4 månader kan man gå över till en gång per dag, och när de är fullvuxna räcker det om de får insekter ett par gånger per vecka. Innan du skaffar dig en unge bör du fundera på om du har råd, då de kan äta 20-30 syrsor per dag eller mer.
En bra basföda är syrsor eller kackerlackor, men man kan som variation till fullvuxna djur även ge mjölmask, zophobas och rosenbaggslarver. Tänk på att inte ge syrsor eller kackerlackor som är större än mellanrummet mellan skäggisens ögon. Alla insekter djuret får ska skakas i fosforfritt kalkpulver, och ca 1 gång i veckan kan man byta ut kalket mot ett multivitaminpulver.
Syrsor är bra som basföda åt skäggagamer.
Grönsakerna man ger är viktiga. Detta tycker jag nästan man ska ägna mest tid åt att läsa på om innan man köper sig en skäggagam. Allt för många ger sin skäggis nästan uteslutande gurka, isbergssallad, majs och liknande, vilket inte innehåller någon näring alls. Det viktiga är att man varierar sig mycket och inte förlitar sig på några få sorter.
Exempel på sånt man kan ge: ruccolasallad, endivesallad, rosésallad, frisésallad, solrosskott, ärtskott, sötärtor, sötpotatis, maskrosblad, mango, papaya och massa annat.
Taget från : www.terrariet.se