Inlägg från: Anonym (Lina) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lina)

    Du som är läkare, psykolog, lärare, behandlingsassistent, socionom eller liknande, hur hanterar du sexuell attraktion till patient/klient/elev?

    Anonym (effie) skrev 2011-06-12 00:59:17 följande:
    Jag kommenterar det här ifall det är mina erfarenheter du tänker på och drar slutsatsen om tabu. Synd om det baserar sig på mina fall kan jag tycka då det dels handlade om att svårighetsgraden på de patienterna var för hög för en nybörjare (särskilt när ingen samtalshandledning fanns tillgänglig) och dels var en pragmatisk lösning om man satte patientens bästa i fokus. Den ena behövde uttalat specialistkompetens för sin problematik och den andra vann på att åter handläggas av sin ordinarie läkare. Med andra ord var det inte en desperation eller undvikande som låg bakom besluten även om jag förstås var nöjd över att vi kom fram till de lösningarna.

    Att jag delade med mig av de erfarenheterna hade mer att göra med att det är de fall jag varit med om där det från patienthåll funnits med attraktion (om det nu var det den första pat ville förmedla...jag är tveksam... det var nog egentligen ngt annat han gjorde med det beteendet). 
    Ok då förstår jag bättre varför du avslutade dessa kontakter och de fick komma till annan läkare. Du fr gärna berätta om hur man ser på ensidig respektive ömsesidig sexuell attraktion läkare-patient. Jag får intrycket av er läkare här i tråden att det inte är så vanligt förekommande och at vissa dessutom aldrig känt attraktion för en patient därför att de lämnar en del av sitt privata jag hemma. Men inom psykoterapi så är min erfarenhet att det är relativt vanligt och något som inte förhindrar fortsatt arbete om man tar upp det i handledning. Om man däremot tystar ner det så är risken större att terapeuten agerar fel.
  • Anonym (Lina)

    Fler tankar kring detta? Kom igen FL! Finns ju massor av folk inom vårdyrken här!

  • Anonym (Lina)
    Anonym (2 sidor) skrev 2011-06-12 18:57:40 följande:
    Jag jobbar inom vården och har ( vad jag kommer ihåg) aldrig upplevt känslor på det sättet för någon av mina patienter... Men däremot på andra hållet har jag upplevet det!! Jag går i terapi och kan helt ärligt säga att jag har uppriktiga känslor för denna person... Då inte "bara" terapeut-patient känslor utan mer intensiva! Dett vet jag då vi har träffats innan terapin också och även då var jag totalt såld på människan! Jag har fått veta nu i efterhand att personen i fråga känner samma sorts dragning till mig och det har ju märkts av i form av blickar, leenden och små flörtar! Jag kan nog ärligt säga att jag inte hade fortsatt gå dit om det inte vore för den här personen.. Jag vill att det ska utvecklas till något... :) Även och trots att jag vet hur fel det är, så vill jag det! Jag tror det är ömsesidigt då våra möten numer endast innehåller privat snack... Från bådas håll!!!  + en och annan fika på kvällstid.... :P
    Att patienten får känslor för terapeuten är inget ovanligt. Dock är det väl inte så ofta som patienten talar om det men det kan vara bra att prata om för det går ofta att tolka på olika sätt (tillbaka till tidigare relationer, föräldra-barn relationer, andra nuvarande relationer, brister, saknad m.m.). Det händer förresten ofta att terapeuten märker det fastän man inte säger det men inte alltid.

    Vad kommer det sig egentligen att du började i terapi hos någon som du träffat tidigare? Det är nog ganska ovanligt? Vad hade ni då för relation till varandra? Hur har du fått veta att att terapeuten känner dragning till dig? Har ni gemensamma bekanta som ni båda pratar med?

    Så ni träffas utanför terapirummet och går och fikar? Detta är någon som är absolut tabu för alla terapeuter. Man har inte en relation med patienten utanför terapirummer, särskilt inte om det finns en erotisk spänning, men egentligen inte annars heller.

    Jag ställer alltså dessa frågor därför jag blir bestört över hur jag hör hur din terapeut agerar. Jag skulle dragit öronen åt mig faktiskt. Du borde egentligen inte ens behöva ta ansvar för att denna relation gått i fel riktning. Det är din terapeuts ansvar att inte gå över gränsen, vilket han nu gjort när han flirtat och byggt en privat relation med dig. Det är helt enkelt ett svek att göra så, att inte ge sin patient en erfarenhet av en sund relation, som ofta är 50 % (drar till med den siffran men på ett ungefär så borde den stämma) av den läkande kraften. 
  • Anonym (Lina)
    zygoma girl skrev 2011-06-12 19:06:10 följande:

    Har jobbar som tandläkare i många år och visst har jag blivit attraherad av patienter men aldrig inlett en relation. Lite flört är dock aldrig fel - på jobbet eller i affären eller var som helst! Bara man håller det rimligt så det inte blir pinsamt (man behöver ju inte flåsa folk i örat och väsa komplimanger direkt).


     


    Jag har två goda vänner som är psykologer, en man och en kvinna. Mannen har berättat att kvinnliga klienter hyfsat ofta visar intresse och vid ett par tillfället till o med berättat att de är förälskade i honom. Min kvinnliga psykologkompis sörjer att ingen man har flörtat med henne...


    Förvånansvärt lite intresse och flirt de snappat upp. Då jag är i början av min karriär så vet jag inte hur vanligt det är riktigt men det verkar vara relativt vanligt, tycker jag. Jag har hört talas om många fall. Men ofta visar patienten det på ett mer subtilt plan och kanske inte talar om det öppet.

    Tandläkare-patient. Intressant att höra att du anser det helt ok att flirta.  
  • Anonym (Lina)
    Anonym (effie) skrev 2011-06-12 17:23:17 följande:
    Ja, kom igen FL!

    Jag känner inte att jag kan ge dig en bild av hur läkarkåren ser på attraktion läkare-patient. Mycket av sitt förhållningssätt får man skaffa sig själv när det gäller fenomenet patient-lärarrelation. Man blir ansvarig för sin egen mognadsprocess. Utbildningen har ju länge varit fokuserad på prekliniska och medicinska kunskaper och jag kan tycka att det överlag finns en tradition av att be folk att hoppa i/kasta i folk och låta dem lära sig simma bäst de vill och förmår på egen hand. Vissa har bra egna resurser, vissa träffar inspirerande förebilder som kommer med god feed-back och kloka tankar på vägen. Men jag tycker nog att de föesta lämnas påfallande ensamma. Nu har ju läkarutbildningen ändrats ganska mycket de senaste femton åren så jag vet ju inte hur dagsläget ser ut. Jag gissar att det är olika på olika utbildningsorter. Någon sammanhållen syn finns nog inte.

    Samtidigt tror jag ändå inte att det är ett enormt problem med just attraktionsbiten men nog borde man prata mer om professionalism och ge handledning i hur man hanterar situationer och känslor redan under grundutbildningen. Mer medicinsk psykologi i utbildningen och kontinuerlig handledning som uppmärksammar unga läkare på sina egna känslor, reaktioner och sitt mående under de första yrkesverksamma åren tror jag skulle vara bra.

    Varför det inte verkar vara en så vanlig företeelse med attraktion har jag funderat på under dagen idag. I en del fall finns det säkert och förtigs eftersom man ändå under utbildningen tydligt får budskapet att det är oetiskt att agera på det. Vad de som råkar ut för det gör av sina känslor vet jag inte. Men sen tänker jag att själva patient-läkarrelationen, det mått av distans som finns och att man har en så diagnosfokuserad eller handläggnings-/lösningsfokuserad interaktion utgör någon sorts vaccin. Som du då själv var inne på med att det är skillnad på att följa någon som person och använda sig av sin egen personlighet i behandlingen för att patienten ska komma framåt med sig själv som person respektive att följa någon som bärare av ett sjukt hjärta där man i första hand pratar om hjärtat men också använder sig av sin person och beaktar den andras person, personlighet, upplevelser och förutsättningar.

    Jag undrar om inte patienter också ofta skyddar sig själva i mötet med en läkare eftersom de ju inte är vana vid att ha en främling som kommer dem så fysiskt nära på så ojämna villkor. Som jag var inne tidigare på så tänker jag ju också att man som läkare lärt sig ett sätt att hantera att man bryter så många tabun (någonstans att man "skyddar sig själv") där man på ett eller annat sätt stoppar undan sig själv. Resultatet av det senare kan bli bra men kan för vissa (för många?) leda till så pass mycket distans att läkaren känns väldigt distanserad och otillgänglig. För mig skulle det vara ett handlikapp och en försvårande omständighet i mitt jobb och därför var det viktigt för mig att påpeka att värme och närvaro är viktiga för att det ska bli bra, både sett till patientens upplevelse och effektiviteten i diagnostik och behandling.

    För mig finns också någon sorts guilt by association i att jag i de lokaler och i den yrkesroll jag hanterar bajs, kiss, kräkningar, slem, död, tårar, att ta på unga/gamla/smutsiga kroppar inte kan tänka sexuella tankar eller alltför privata tankar. Vad gör yrkesrollen med en som person när man kliver innanför sjukhustes dörrar? Hur tillskansar man sig den på ett djupare plan? Kommer man som privatperson till en allvarlig olycka fungerar man sämre och tar det hårdare än om man kommer i arbetskläder och i sin yrkesroll. Varför? Vad är det egentligen yrkesrollen gör och hur?

    Det här blev mer osammanhängande än det var tänkt men jag försöker heller inte redovisa hur det är utan olika saker som jag tror kan spela in.
    Effie, du har mycket klokt att säga i den här frågan tycker jag. Tack för att du delar med dig! Själv känner jag att jag inte riktigt tänkt så långt att jag har så mycket att komma med men så fort jag har något intelligent att säga så lovar jag att dela med mig

    Så länge ska jag försöka sammanfatta och kommentera de aspekter du lyfter fram som kan spela in:
    1. Att läkarna blir ansvariga för sin egen mognadsprocess och att man borde prata mer om professionalism och ge handledning i hur man hanterar känslor: Gör ni inte det i tillräckligt stor grad under utbildningen alltså? I vilken mån har läkare handledning?
    2. Att det förtigs därför att man lärt sig att man inte får agera på det. I så fall tycker jag man gör ett misstag i att tiga om det. Tigandet kring attraktion är säkert något som förekommer inom flertalet vårdyrken men jag tror att risken är större just att man agerar på det om man inte talar om det öppet i handledning eller med kollegor. Genom att tala om det så kan man ju reda ut sina känslor och varför dessa väcks med just denne patient och tala om hur man i fortsättningen ska behålla sin professionalism men också värme och närvaro med patienten. Dessutom tror jag att hemlighållandet i sig kan öppna får fler snedsteg.
    3. Diagnosfokuserad/lösningsfokuserad interaktion: Ja, det kan ligga något i det. Min erfarenhet är dock att jag ger mer av mig själv och hamnar på en mer "jämbördig" nivå i en sådan relation, vilket kan bli problematiskt.
    4. Att följa någon som person eller att följa ett sjukt hjärta. Jag undrar också om det påverkar relationen. Rimligtvis borde det göra det men hur? Just det som du skriver tror jag har betydelse, att man har ett fokus som kanske är en fysisk åkomma och inte psyket. Kanske möts man på ett annat sätt då?
    5. Ja, eftersom patienten kommer till läkaren och verkligen blottar sig under starkrt ljus så kan det säkert vara så att patienten skyddar sig själv. Intressant infallsvinkel!
    6. Engagemang/värme och effektiviteten i diagnostik och behandling. Det är så oerhört viktigt att läkaren lyssnar och frågar och är ödmjuk så att patienten verkligen får berätta om sina problem så att det inte blir fel diagnos. Hur ser erfarenheten ut hos patienterna? Brukar de uppleva att läkarna har ett sådant öppet och lyssnande förhållningssätt eller att de drar för snabba slutsatser och inte har tid att höra hela historian? Ang. behandling så håller jag med om hur viktigt det är att förmedla värme och tro på metoden, annars fungerar inte behandlingen lika bra alls. Det är en svår balansgång att vara varm och personlig men att inte bli privat (ta för mycket plats själv, berätta ovidkommande saker om sig själv), särskilt som nybörjare.
    7. Guilt by association: Ja, det har säkert begtydelse att man jobbar med sådana saker, att det inte alls är associerat med närhet och sex. Så är det ju inte riktigt med psykoterapi, dock inom vissa fält kanske, där man jobbar med klientgrupper som har sådana problem som man inte alls vill se hos en partner, som också kan vara fallet för socionomer. Men att möta någon mentalt och bekfräfta, lyssna och vara intresserad, som i terapi, är kanske mer förknippat med kärlek.
    8. Att vara i sin yrkesroll och i rätt lokal: Om man som privatperson hamnar mitt i en olycka så är det kanske inte lika uppenbart vad man har för roll?

     
  • Anonym (Lina)
    Anonym skrev 2011-06-12 20:31:29 följande:
    är lärare, har aldrig känt attraktion till en elev, nu är ju mina elever 12-16 år så det är kanske inte så konstigt.
    Phu Nej, de är ju i princip barn, i alla fall inte vuxna. Jag tänker väl snarare på gymnasier, komvux och ja, varför inte universitetet? Är det ok för en lärare på universitetet att dejta en student?
  • Anonym (Lina)
    Anonym (2 sidor) skrev 2011-06-12 20:31:51 följande:
    Nu går jag för det första inte i en traditionell terapi form.. men det är en helt annan femma!

    Jag började i denna terapi trots att jag och denna personen träffats tidigare i andra samanhang för att det inte finns andra att gå till.. annars hade jag ju självklart valt att inte gå, men jag behövde det och jag litade full ut på att denna personen kunde hjälpa mig!

    Har fått veta detta av dels gemensamma bekanta (jobbar ju inom samma område )och dels har personen antytt detta väääldigt tydligt själv!

    Ja, vi har träffats utanför terapin, ja vi har tagit någon fika då och då...

    Jag tror inte vi ser på varandra som terapeut- patient utan mer som vänner och t o m mer än vänner rent privat alltså! Den sortens terapi jag går i kräver inget proffetionellt förhållningssätt så som ni nog tänker er!

    Jag ser det absolut inte som ett svek.. Jag har fått all den hjälp jag har behövt på ett mkt proffsigt sätt!! Jag tycker inte HON har gjort något fel... och inte jag heller! Vi är båda två vuxna människor med verkliga känslor...

    (Du kan ju inte ta förgivet att jag är kvinna och terapeuten är en man.. jag är kvinna och likaså min terapeut!!)

    Detta har inte varit terapi störande på något sett!! =) Snarare tvärt om... :P
    Jag ber om ursäkt för att jag antog att du var kvinna och terapeuten man. Varför vet jag inte. Man tar ju lätt för givet att det rör sig om heterosexuell attraktion och så är väl majoriteten av medlemmarna på FL kvinnor. Men jag håller med om att det är ett misstag av mig att ta det för givet! Jag försöker förhålla mig öppen men ibland misslyckas även jag.

    Jag blir ju väldigt nyfiken på vad det är för terapiform och varför det inte är viktigt att bevara den terapeutiska relationen. 

    Jag förstår att om det är en relativt ovanlig terapiform och du ville ha just den behandlingen så hade du ingen annna att gå till.
  • Anonym (Lina)
    Anonym (2 sidor) skrev 2011-06-13 01:08:13 följande:
    Alla kan vi fela... Så även jag!

    Förstår din nyfikenhet... det ända jag kan avslöja är att relationen Terapeut-patient inte krävs för att genmföra terapin.. iaf inte i detta fallet! Vill ju inte gå mer ingående i detta då det är en ovanlig form av terapi och jag vill inte vara för avslöjande... =)
    Det är tyvärr allt för vanligt inom vården att man förutsätter heterosexualitet och det var bra att du påminde mig. Tack. 

    Nej, är det en så annorlunda terapiform så förstår jag om du inte vill avslöja... Nu börjar mina gissningar dyka upp men du kan ju ändå inte bekräfta eller säga om det bränns så jag skall ej gissa.

    Om jag ändå skall försöka förklara varför jag tycker det generellt sätt är fel så ligger det i att många patienter inom psykiatrin har erfarenheter av att bli någon går över gränsen (förälder, släkting, partner, lärare, idrottsledare eller annan person som personen borde kunna känna förtroende för) och det är därför högst olämpligt om det skall hända ännu en gång med terapeuten. Det vore dessutom att svika det förtroende som man fått från patienten.
  • Anonym (Lina)
    Anonym (Lina) skrev 2011-06-13 02:09:20 följande:
    Det är tyvärr allt för vanligt inom vården att man förutsätter heterosexualitet och det var bra att du påminde mig. Tack. 

    Nej, är det en så annorlunda terapiform så förstår jag om du inte vill avslöja... Nu börjar mina gissningar dyka upp men du kan ju ändå inte bekräfta eller säga om det bränns så jag skall ej gissa.

    Om jag ändå skall försöka förklara varför jag tycker det generellt sätt är fel så ligger det i att många patienter inom psykiatrin har erfarenheter av att bli någon går över gränsen (förälder, släkting, partner, lärare, idrottsledare eller annan person som personen borde kunna känna förtroende för) och det är därför högst olämpligt om det skall hända ännu en gång med terapeuten. Det vore dessutom att svika det förtroende som man fått från patienten.
    Nu finns det en massa andra skäl som jag inte skrev också, men som tagits upp tidigare i tråden, som att det är en ojämbördig relation där patienten är i ett utsatt läge. Att bli lyssnad till, hjälpt (man kanske till och med räddar någons liv), bekräftad och att någon förmedlar värme och emapti, att någon kan lyssna på det som plågar en mest, kan väcka känslor naturligtvis och det kan mycket väl väcka förälskelse eller atttraktion, eller bara en längtan att få fortsätta vara nära. Det är en fas som normalt sätt gås igenom utan några svek och gränsöverskridanden. Om terapeuten istället tar  tillfället och närmar sig patienten på ett sexuellt plan såär det ett grovt utnyttjande av patienten.

    Det är svårt att förklara men det är ungefär så jag tänker.

     
  • Anonym (Lina)
    Anonym (effie) skrev 2011-06-14 21:44:34 följande:
    Nu när du punktatde upp det så ska jag svara och associera vidare utifrån punkterna.

    1. Jag vet ju inte riktigt hur läkarutbildningen ser ut idag. Även om det mesta säkert är sig likt så har det ju arbetats mycket på att förbättra utbildningarna tex i avseendet att udervisa om och reflektera kring patient-läkarrelationen. Jag var väldigt engagerad i det när jag utbildade mig. Nu är jag inte längre på ett universitetssjukhus. De kandidater jag undervisar är utlokaliserde hos oss och bara för att jag helt randomly patar om vad som händer i mötet och delar med mig av mina erfarenheter och reflektioner så säger det ju ignet om vad de flesta kandidater eller AT-läkare möter. Läkares handledning har varit eftersatt och inte särskilt organiserad tycker jag. På vissa sjukhus och vårdcentraler är det prioriterat, på andra inte. Mina något gamla erfarenheter är att det variererar och är en slump om man träffar kollegor som vill handleda eller ej. Dessutom så är det ju mycket en fråga om praktiska frågor och medicinska handläggningsfrågor. Mycket mindre om svårigheter i läkarrollen. Skulle jag få önska skulle man få professionell handledning av någon som är psykoterapiutbildad och som är insatt i läkarrollen. Framförallt skulle man få det under sin utbildning och under sina tidiga år inom yrket så att man får hjälp med känslor av utsatthet, otillräcklighet, äckel osv.

    2. Läkarstudenter hämtas ur en grupp människor som väldigt ofta är duktiga på att göra rätt. Som läser av hur man bör göra och gör så. Människor som är duktiga och vill leva upp till förväntningar och krav. De är inte snabba med att blotta sina känslor av tex otillräcklighet eller rädsla. Ska man skära i ett lik så gör man det och ler och förklarar varför det är så viktigt. Man köper allt utan att fråga. Man blottar inte det som man förstått räknas som svagt. Det är en karikatyr jag målar upp, det är överdrivet och det gäller långt ifrån alla men det är heller inte helt taget ur luften. Gör man så så är man väldigt ensam när man man ska hantera sina känslor inför alla utmaningar man ställs inför. Då kan man bli deformerad som person och hamna i mindre bra beteendemönster. Eller så har man resurser. Iaf good enough resurser. Jag är helt med dig när det gäller hur viktigt det är att uppmärksamma sina egna känslor, erkänna dem osv för att kunna förhålla sig till dem och hantera dem. jag kom nästan i bråk med en kursare om det under utbildningen när hon hävdade att hon kände exakt lika inför alla patienter. Det är en omöjlighet. Men det kanske låter bra och "rätt".  

    6. Hur ser erfarenheten ut hos patienterna? Tyvärr är det nog så att kommunikationen haltar och att för många inom sjukvården överlag saknar bra verktyg och en bra mall i huvudet för hur de kan hantera det relationella i mötet med patienten. I samtliga utbildningar skulle det, menar jag, behövas formell träning i metodik. Hur rondar man, hur planerar man sina uppgifter från ronden, hur lämnar man svåra besked, hur kan man hantera arga patienter, rädda patienter osv osv . Det finns inte en lösning för alla men man skulle nog behöva hjälpa till med att reflektera kring det och träna. Jag har sett deprimerande dåliga förmågor när det gäller sånt här hos kollegor, sjuksköterskor och undersköterskor. Sen har jag sett en massa bra med förstås.

    8. Om man som privatperson hamnar i en olycka så har man inte sin yrkesroll på sig. Vad gör man när man kliver i sin yrkesroll? Yrkesrollen är en mental läkarrock. Jag vet inte vad den utgörs av... Jag har just funderat över om den till viss del innehåller traditionella psykiska försvar (helst av den mer högfungerande sorten) som man kan resa lite på beställning? Jag bär alltid mitt yrke med mig och ser världen genom de erfarenheter yrket gett men jag har inte alltid hela yrkesrollen på mig. Jag tar på mig den när jag jobbar och jag tar på mig den när jag behöver klara av sådant jag inte riktigt känner för som privatperson. Den fungerar bra när man hamnar i påfrestande situationer, faktiskt också i trafikolyckor bara man hinner sätta på sig den. Den sjunker undan när jag är helt privat. Jag tror det är olika hur lätt man mobiliserar den. Sen hur mycket yrkesrollen är med i att inte bli attraherad låter jag vara osagt. Men på något sätt är ju yrkesrollen en manifestation av vem man är som yrkesperson. Min yrkesroll är min version av hur man är läkare. I den ingår ju en uppfattning om hur jag som professionell ska bemöta någon som är kritiskt sjuk/sjuk/döende/arg/ledsen/rädd/smutsig/i förfärande underläge/manipulativ/känslomässigt törstande efter kontakt eller bara ganska "normal" och välfungerande. Ja det är iaf ett försök att fånga lite vad det handlar om. Jag har tänkt igenom många situationer och jag har varit i många situationer. Jag har reflekterat och jag har funderat och jag har lärt mig vägar och sätt som fungerar bra för att hantera situationer som uppkommer mellan människor i allmänhet och mellan änniskor i sjukhusmiljö i synnerhet.  
    Förstår att läkarstudenter är hämtade ur grupper som är vana att göra rätt och bra på att veta vad som krävs och följa kraven. Psykologstudenter är också hämtade ur dessa grupper menhar ju ett intresse för psyket och inte minst svagheter och svårigheter och kanske lite större intresse av att diskutera tabun och ja revoltera överhuvudatget

    Antar att det saknas både verktyg och tid och resurser ibland för att lyssna till patienten och även fundera över och handleda den relationella biten? 
  • Anonym (Lina)
    Anonym skrev 2011-06-16 00:41:48 följande:
    Jag är läkare och har aldrig blivit kär i en patient. Är för övrigt lyckligt gift

    Jag har svårt att tänka mig att jag skulle KUNNA bli kär i en patient - det är ett speciellt åtagande man tar på sig i relationen med varje patient och att inleda en relation skulle kännas fruktansvärt fel och närmast lite perverst. I hela överenskommelsen mellan läkare och patient ingår ju att jag som läkare absolut inte lägger något sexuellt i att jag ber en annan människa klä av sig så att jag kan ta på dem - en undersökning ska vara fullkomligt klinisk.

    På samma sätt skulle jag bli illa berörd om en patient tog kontakt med mig på fritiden för att de var attraherade.

    Om jag redan kände en person och hade en begynnande relation med denne skulle jag kunna behandla dem i en akutsituation men se till att de hade en annan läkare för sina vanliga åkommor.  
    Det är just skillnaden attraherad/kär - inleda relation som man måste göra. En milsvid skillnad enligt mig. Gör man den åtskillnaden och dessutom öppnar för att diskutera detta på handledning och me kollegor, tror jag att förre snedsteg skulle inträffa, och framförallt skulle attraktionen påverka behandlingen i mindre grad. 

    Intressant att höra att du aldrig varit kär i en patient! Håller med om att det kan kännas lite perverst! Intressant hur du ser på överenskommelsen läkare-patient, antar att det underlättar.

    Förstår verkligen att du skulle kunna hjälpa någon akut men hänvisa till annan läkare för andra åkommor och problem!
  • Anonym (Lina)
    Anonym (logoped) skrev 2011-06-14 22:10:21 följande:
    Jag arbetar som barnlogoped och har även arbetat med vuxna. Är kvinna och har aldrig känt attraktion för en patient. Däremot har det hänt att män har visat intresse.

    Vid ett tillfälle när jag var ny i min yrkesroll var det en pappa som ville träffa mig väldigt ofta. Familjen hade det mycket svårt och jag engagerade mig mycket, då jag trodde att han ville träffa mig hela tiden för barnets skull. Jag uppfattade inga andra avsikter, och han var dessutom inte det minsta attraktiv. Hans fru konfronterade mig till slut och jag förstod ingenting... Jag mådde dåligt och kände mig dum efteråt, och jag fick mycket stöd av en kvinnlig chef. Jag skämdes mycket och var livrädd att det skulle komma fram i arbetslaget, och till dom manliga läkarna, då jag tror att det ändå hade skadat mitt rykte, att de skulle tycka att jag hade dåligt omdöme.
    Eftersom jag var ung och snygg när detta hände så tror jag att det hade skadat min trovärdighet.

    Jag har läst i tråden om tandläkaren som sa att det var ok att flirta. Jag kan nog tycka att det kan vara ok om man samtidigt klarar av att behålla sin professionella roll. För mig som arbetar med föräldrar så är det extremt känsligt, så jag har svårt att tänka mig att det hade varit ok.

    Jag tror också att det är skillnad om den professionella är en man och patienten är en kvinna. När jag tänker tillbaka på t ex läkare som jag har mött som patient, eller när jag själv är förälder så är det nog en del som har flirtat lite. Och det har varit ok, inte alls någon riktig invit, mer ett sätt att visa sin mänskliga sida, lite uppmuntrande.
    Det måste ha varit en riktigt jobbig situation eftersom det så lätt blir missförstånd. Kan tänka mig att du bara var ambitiös och hjälpsam och inte anade onåd... Låter riktigt jobbigt när frun konfronterar också! Hua... Skönt att höra att chefen stöttade dig! Antar att det är lika bra att vända sig till chefen i en sådan situation.
  • Anonym (Lina)
    Anonym skrev 2011-06-18 11:21:10 följande:
    Nu är jag barnläkare och det gör ju att det är OMÖJLIGT att bli kär i en patient, men jag hanterar föräldrar, precis som barnlogoped ovan skriver. Och man kan få en nära relation till dem, rent professionellt - herregud, de söker ju i krissituationer, om man kommer in med sitt lilla barn som tex har ett stort krampanfall och möts av en lugn doktor som både kan häva krampanfallet, ge information och medicin och ordna återbesök så kan läkaren ju få någon sorts frälsarroll - helt naturligt, men inte bra. Den rollen får man försiktigt plocka bort sig från för även om det är bra för egot är det INTE bra för ens patient.

    Men under AT och vikariat har jag ju hanterat vuxna patienter och om du funderar lite på det så är det ju ett MÅSTE att ha en underförstådd pakt om att all beröring ska vara klinisk, professionell och helt utan sexuella undertoner - hur skulle du som patient annars kunna klä av dig inför en främmande människa?  Som läkare ska jag undersöka, inte tafsa. Och undersökningarna kan ju innebära att man klämmer på pungen, stoppar fingrarna i rumpan eller vagina osv. Då är det inte läge att vara flirtig, precis.
    Håller med om att frälsarrollen (som även psykolog får) måste plockas bort och patienten måste nse sin egen del i det hela, sin självständighet och oberoende (om så är fallet). 

    Men du gör fortfarande inte en strikt åtskillnad mellan att det ligger en erotisk spänning i luften och att man flirtar eller berör med andra avsikter än rent medinska.
  • Anonym (Lina)
    Oddgirl skrev 2011-06-20 12:47:32 följande:
    Jag har haft patienter som jag objektivt tyckt varit attraktiva, såklart, men aldrig känt mig attraherad av dem om du förstår skillnaden. 

    Skulle den där kemin uppstå skulle jag be att någon annan tog över patientansvaret. Det gäller alla varianter, dvs om det skulle vara obesvarat från någon av oss eller om det skulle vara ömsesidigt. Jag har dock svårt att se att jag skulle tända till på en patient, romantiska tankar är typ avprogrammerade på jobbet för min del. De existerar inte.  
    Menar du att ibland vet du att många människor skulle tycka patienten var snygg men det är inget du känner?

    Vad jobbar du med?

    I mitt jobb så är det ganska naturligt att det någon gång uppstår kemi. Det vet alla inom mitt yrke. Det är inte heller något som nödvändigtvis måste leda till byte av psykolog/psykoterapeut, även om det ibland är den bästa lösningen. Det är så mycket känslor inblandade. Vi jobbar med känslor och kan inte stänga av dem. Men vi gör en tydlig åtskillnad mellan att det finns en kemi och att agera på den. Handledningen, som alla psykologer har rätt till, handlar till stor del om relationen och professionalismen, för att säkra att vi behåller den professionella relationen och för att få förståelse för de känslor som väcks, eftersom de ofta säger något viktigt om patienten.
  • Anonym (Lina)

    Jag har vid ett tillfälle upplevt att läkaren, som vårdade mig ett dygn, haft ett särskilt gott öga till mig. Det var en intressant upplevelse. Jag är dock inte intresserad eftersom jag lever i ett lyckligt förhållande med en man jag älskar. Men jag undrar hur det kändes för läkaren. Troligtvis tände han bara på mig och tänker inte mer på det nu.

  • Anonym (Lina)
    Anonym (Egna erfarenheter) skrev 2012-05-22 19:53:49 följande:
    Jag känner jag blir irriterrad när jag läser proffesionella arbetares svar. Vissa mer än andras. Är det nåt förakt som skall visas upp över människor som i beroendeställning får känslor för sin hjälpare? Och att hjälparen minsann som har ett maktförhåande till den som får behandlingen, står över detta på sitt märkvärdiga jobb. Det skall ju tydligen visas upp att jag som är ...vad det nu är, skulle aldrig känna nåt för en (simp el?) Patient , som är svagare, herregud, denne högutbildade Märkvärdighet har icke sådana känslor,för detta tillhör den mindre typ «vanliga Svensson.» 
    Jag blir själv lite fundersam över hur en del så säkert kan säga att sådana känslor inte existerar från den professionelles håll men det får stå för dem, det är tydligt att det är så de upplever sina känslor. Jag tolkar dock inte svaren som att de inte får känslor för den andre pga märkvärdighet vs enkelhet utan snarare som att de upprätthåller något slags distans. Jag uppfattar inte heller svaren som förakt över de som får känslor för sin hjälpare!

    Själv känner jag nog visst förakt för de som inleder en relation med en patient, särskilt när det gäller psykolog/psykoterapeut-patient, just av de skäl som du nämner. Handledningen är, som jag skrivit tidigare, till stor del till för att diskutera och ventilera känslor som man som terapeut kan få för sin patient. Kanske är detta inte lika "farligt" inom andra yrken (läkare, lärare)?
  • Anonym (Lina)
    Anonym (tryckhär) skrev 2013-05-30 18:08:12 följande:
    För mig är det tvärtom. Jag har blivit förälskad i min socialsekreterare. Det är helt sjukt. Fanns vibbar där från början, och tror hon flirtar med mig också. Har t.o.m kollat om hon har ring, det har hon inte. Jag vill säga nåt till henne. Och vet att jag hon i såna fall i fortsättningen inte kan handha mina ärenden.
    Om känslorna är ömsesidiga bör hon inte hanha dina ärenden, nej. Om du säger något ska hon inte bjuda in till något, det vore oprofessionellt. Det är inte ditt ansvar. Du kan säga saker och hon ska inte gå med på något.
  • Anonym (Lina)
    Anonym (s) skrev 2013-05-31 18:12:54 följande:
    Jag är man så det är inga problem att ignorera sexuell attraktion, haha.
    Vad menar du?
Svar på tråden Du som är läkare, psykolog, lärare, behandlingsassistent, socionom eller liknande, hur hanterar du sexuell attraktion till patient/klient/elev?