• Ravenna

    Fattar mig ej på vissa fattiga

    Anonym skrev 2011-06-04 11:15:08 följande:
    Men ärligt. Varför kan du inte gå med på att det faktiskt finns saker som gör att gratis inte alltid är gratis.

    Men du verkar vara den typen som anser att fattiga kan ju GÅ två mil eftersom det är gratis och eftersom de faktiskt KAN det så ska de fan i mig inte komma och GNÄLLA!

    Det påtalas att det kostar, och ja, det finns gratisalternativ tror du NÅGON har missat ditt budskap???
    HAr DU missat att det inte alltid fungerar????
    Kanske därför att det är rätt sällan som man står där som nybliven socialbidragstagare med två tomma händer. Väldigt ofta har man cyklar sedan tidigare, eller så kan man låna (t.ex. kanske av de där kollegorna som hela tiden är i Thailand?) eller ärva av föräldrar som sällan cyklar längre osv. Lever man billigt måste man vara påhittig. Dessutom är begagnade cyklar billiga och det är något som är vettigt att spara ihop till om man saknar.
  • Ravenna
    sirisdotter skrev 2011-06-04 11:20:13 följande:
    Särskilt en av  ovan nämnda kollegor,  tyvärr också mellanchef  och fackordförande,   satte i system att framhäva hur bra hon hade det.   Hade jag slängt  ihop en lunchlåda  av konserverade fiskbullar i dillsås med kokt ris  sade hon   "Vi har tittat på din lunch (jag var i andra änden av rummet och hämtade vatten) .   Fiskbullar är det äckligaste jag vet.   Min man har gjort Nikkouloktasoppa åt mig."    Hon ansträngde sig knappast att  väga ord på guldvåg (tja  kanske för att såra så mycket som möjligt).   Kollegorna jamsade med ledaren.

    Bad  en gång  om semester 1-2  dagar för att närvara när en god vän skulle doktorera två timmars tågresa hemifrån.   Fick nog sova över på madrass hos doktorandens särbo.   "Har du råd med det?   blev kommentaren från ovan nämnda chef -  som varje år reser utomlands flera gånger och då strax innan skickat vykort från Maldiverna.

    Resorna gjorde jag i ett tidigare liv,  som heltidsarbetande och utan barn  -  långt innan jag hamnade på den ort där den illvilliga chefen fanns.   Europaresan var i samband med filmjobb på Corsika,  flögs dit med två andra "svenska flicka"   för badbilder.   Gaget räckte nog till tågresan tillbaka.   I USA har jag en bror,  bodde hos honom,  klart jag ville se hur han har det.   Jobbade alla sommarlov under studietiden,  ofta helger också.
    Så, den där kollegan är ett arsle? Tror du att hon är representativ för alla människor? De flesta som har det bra idag och reser har någon gång varit fattiga eller levt extremt snålt och vet hur det är. Arslen finns i alla skikt av samhället.
  • Ravenna
    Anonym skrev 2011-06-04 12:45:37 följande:
    Jag skulle faktiskt vilja se källa på det där hur sällan det är. Kan du visa det?
    Kan jag visa källa på att oerhört många socialbidragstagare har åtminstone några användbara prylar sedan tidigare? Nej, och det tycker jag inte att jag behöver heller. Det är bara att grabba tag i vilken socialbidragstagare som helst och fråga: "När du hamnade på socialbidrag, satt du i det ögonblicket naken på golvet i en fullständigt tom lägenhet?"

    Hittar du någon som svarar "ja", hör av dig!
    Tror du att den personen är representativ för mertalet socialbidragstagare, uppsök närmaste hjärndoktor.

    Dessutom är det värt att notera att man kan få bidrag från socialen för att köpa möbler om man inte har några.
  • Ravenna
    Anonym skrev 2011-06-04 12:47:54 följande:
    Lyxfällan och Aftonbladet är representativa liksom 2 personliga exempel....
    Det går sannerligen  utför med skolan, vilket rasande förfall rent ut av.
    Lyxfällan är inte särskilt representativ, eftersom det är väldigt extrema fall som tas upp, men den påvisar existensen av ett problem som uttrycks i mildare grad bland många som lever "fattigt", t.ex. ser man samma trend i ganska många av kommentarerna på barnfattigbloggen, till exempel:
    x) En mamma med dålig ekonomi som köpte dyra semesterresor åt sina vuxna / nästan vuxna söner.
    x) En mamma som betalade moppe och mopeskörkort och körkort åt sina barn samtidigt som familjen fick äta gröt.
    x) En mamma som sparade tusentals kronor till sin dotters studentfest trots att hon inte hade en säng att sova i.
    x) Alla som röker samtidigt som barnen inte kan följa med på utflykter.

    Lyxfällan må vara överdriven, men problemet är detsamma: att man lever över sina tillgångar, att man prioriterar nöjen över nödvändigheter och att man förvärrar sin situation genom att använda krediter istället för att spara först och köpa sedan.
  • Ravenna
    sirisdotter skrev 2011-06-04 13:32:44 följande:
    Sedan kollegan/chefen/fackordföranden efter 7-8 år fått mig så dålig att FK  tvingade på mig "förtidspension"  har jag upptäckt   att det finns massor med trevliga människor på nya orten också.....    Knapert är det   med pension  efter deltidsarbetslöshet och låg förtidspension -  simsalabim försvann i allafall värken i  axlar och nacke och tröttheten utan slut.
    Så ditt problem, anledningen till att vi andra måste betala ditt uppehälle, var alltså att du hade stressproblem pga arslen på jobbet som inte behandlade dig med silkesvantar?
  • Ravenna
    Anonym skrev 2011-06-04 23:18:02 följande:
    Jag är mest imponerad att du hämtar all din information på aftonbladet.
    Det och att du svänger dig med siffror du inte begriper dig på. 18 000 för mat till..
    Jomen visst serru.
    Exemplen kallar jag för just exempel och inte information. Jag förstår inte vart du vill komma riktigt? Att mina argument (i det här fallet att det i olika grad finns ekonomiska problembeteenden som får stor betydelse för en begränsad ekonomi) inte skulle ha någon substans för att några exempel är hämtade från Aftonbladet? Aftonbladet är inte fakta - det är jag mkt väl medveten om. Men exemplen som tas upp där är som vilka exempel som helst - exempel på beteenden som förekommer runt omkring oss.
  • Ravenna
    Anonym skrev 2011-06-04 23:21:22 följande:
    Nej du har varit övertydlig i att visa att det bara existerrar två färger i din värld. Svart och vitt . Det saknas helt gråskalor däremellan.

    De som lever på socialbidrag ska få tak över huvudet, någon form av mat i magen och några kläder på kroppen sen ska de knipa käft för allt annat är offermentalitet.

    Bra att vi har få sådana som du eftersom vi annars skulle få en permanent del av befolkningen som lever i ren misär.
    Nu tillskriver du mig saker som jag varken har sagt eller anser.

    Jag håller i stort med om syftet med socialbidraget - att det ska täcka det nödvändigaste.

    Jag har flera gånger i tråden uttryckt att jag tycker att det är okej att spara till roliga saker och att göra saker som man vill göra och till och med att köpa saker som man vill ha - men då måste man prioritera ner något annat. Offermentaliteten jag talar om, den ligger i attityden att det inte finns något man kan göra - att man är oåterkalleligt fast och att allt som kan göras redan är gjort. Det är för det mesta bullshit - jag tror på människans förmåga och jag tror på att de flesta kan göra någonting för att förbättra sin situation.
  • Ravenna
    Dr Mupp skrev 2011-06-05 09:42:17 följande:
    Men varför måste det bli så dyrt. min bror tog studenten för två år sen. Det kostade inte ens i närheten av dessa summor.
    Fattar inte heller... de flesta av de där omkostnaderna hade man nog inte märkt någon skillnad på dagen om man hade utelämnat eller ordnat billigare.

    Jag tycker att det är djupt oroande att man tar banklån till studenten istället för att ifrågasätta och dra ner på det man inte har kunnat spara ihop till (det är ju inte som att studenten kommer som någon överraskning). Man känner sig precis lika fin i en studentklänning från H&M som en från någon dyr affär och tro mig - det är så mycket annat som händer överallt på studenten att man inte direkt lägger sig på att analysera varandras kläder särskilt noga.

    Går man på konsumtionshetsen om alla tillbehör till studenten (som i sig kostar 0 kronor) och till och med lånar pengar till att betala kalaset så kan jag tycka att man är i ekonomisk knipa.
  • Ravenna
    Fattig student skrev 2011-06-05 10:36:46 följande:
    Fick en liten idé, men den kanske inte är så smart ändå.

    Jag tänkte att socialen ger ut summor som är helt bestämda av dem, t.ex. 4000 kronor i matkupong, 1000 kronor i kläder, etc.
    Det svåra är väl att använda det förslaget i praktiken. Kuponger skulle ju bli pinsamt att använda då det blir så synligt att man går på sociala medel, men kanske kort, att man får matkort på t.ex. lågpriskedjor såsom Willys och även kort på HM och Kappahl där det är hyfsat bra priser.

    En tanke bara för att pengar inte ska användas fel. Det behöver ju inte vara utformat på det här viset, utan själva huvudtanken med det hela.
    Nj,a det tycker jag inte är så smart, i och med att vissa kanske har en massa kläder sedan innan och därför inte behöver handla kläder - men man kanske istället vill klippa sig och köpa en cykel för pengarna. Men då sitter man fastlåst med klädkuponger!

    Socialbidragstagare är vuxna människor som kan ta eget ansvar och självfallet måste de få förfoga över beloppet som de får. T.ex. kanske man prioriterar Internetabonnemang över TV-licens, eller ett motionskort framför kläder.
  • Ravenna
    Gissa skrev 2011-06-05 11:53:04 följande:

    Sant, men vi kan väl ändå vara överens om att det FINNS systemfel,och att dessa fel de facto drabbar den enskilde.


    Att i det fallet gå ut och kalla bidragstagarna för "lata" "storrökare" och "slösaktiga" är inget annat än en spark i mellangärdet på en som redan ligger.


     


    Om några här i tråden lade hälften så mycket energi på förståelse istället för att tävla om vem som kan leva på minst pengar så vore mycket vunnet.


    Kunde vi sen få politikerna att enas om att i "Välfärdslandet" Sverige så kan ingen unge behöva svälta, oavsett orsak, då är vi snart i mål.


     


    Det vänder sig i magen när jag ser kommentarer som "Jaha, ska folk som har semester dagligen nu också få åka på semester betald av skattebetalarna , jaha jaha....när det i själva verket handlar om BARNEN.


    Dom barn som inte kommer nånstans vare sig det är sommar eller vinter,dom barn som lever på havregrynsgröt och som inte ens kan få en av dom där cyklarna som ni skriver så mycket om ens om dom kostar en hundring.


    Det är DOM som bloggen handlar om.


     


    Tycker ni inte att dom ska få vara mätta och glada så undrar jag vad ni gör på ett diskussionsforum med inriktning på barn och famil!


    I så fall tycker jag att bloggen gör ettdåligt jobb med att belysa problemet. Problemet är ju inte att familjen får för lite pengar (det finns enormt många exempel på familjer som får det att fungera), utan att man antingen prioriterar fel saker eller har gamla skulder att dras med.

    Det som många verkar försöka säga här, det är att om man inte har en hög med gamla skulder och prioriterar rätt så lever man bra på riksnormen. Även med barn.

    Dessutom så tycker jag att bloggen har tagit upp lika många exempel på lyxproblemsfamiljer som på fattiga familjer. Så, nej, bloggen handlar inte om grötätande barn som inte har råd med en cykel för en hundring.
  • Ravenna
    Gissa skrev 2011-06-05 13:07:06 följande:

    Nej,men det finns väldigt många åsikter om VEM som ska få ta del av "välfärdssamhället", varför och hur mycket.


     


    Det funkar inte så.


    Alla har ett solidariskt ansvar för ALLA, bland annat via skattsedeln.


    Alla bidrar med sin del, ÄVEN dom som har bidrag har nån gång arbetat och gjort rätt för sig, men det är tydligen nåt man väljer att bortse ifrån i denna diskussionen.


    Hur dom pengarna används styrs av politikerna.


    Har man åsikter eller tycker att nåt är fel bör man vända sig dit och inte spotta på dom som behöver ta del av dessa pengar.


     


    PS, även du som inte uppbär någon form av bidrag kostar pengar.


    Vägar, parker, sjukvård, barnomsorg äldrevård är inte gratis


    Javisst kostar sådant, men vi har inte världens bästa vägar, världens finaste parker, världens bästa sjukvård, världens bästa barnomsorg eller varkens bästa sjukvård... så varför skulle vi betala världens högsta skatter?

    Naturligtvis måste skattebördan på de arbetande vara rimlig, i förhållande till vad man får för pengarna. Och inte bara i förhållande till vad man "solidariskt" tvingas ge till andra, utan också till hur mycket man får ut av sina egna ansträningar.

    Personligen anser jag att vi i första hand måste se hur vi kan göra saker bättre för mindre pengar. Målet borde vara att pungslå de arbetande så lite som möjligt och spendera deras pengar endast på effektiva, nödvändiga och vettiga saker som förbättrar välfärden och/eller för landet framåt.

    Att lägga mer pengar på att höja socialbidragen så att de som inte bidrar till potten ska kunna konsumera mer onödiga grejer är ett sällsynt dyrt och ineffektivt sätt att uppnå välfärd och det för landet bakåt ju mindre gapet blir mellan att sitta hemma och att arbeta.

    Riksnormen måste därför hållas låg.
  • Ravenna
    Sömnstörd skrev 2011-06-05 15:11:20 följande:
    Är det så? Så har iallafall inte jag uppfattat det utan mer att det är väldigt svårt att få ens lite förståelse utan att det är mest en massa malande om taskiga prioriteringar. Rätt fruktlöst sätt att "diskutera" på om du frågar mig speciellt när det rätt snabbt blir en nedlåtande eller oförskämd ton.
    Problemet med att säga att det är fel på för låga löner, det är att om man kräver för höga ingångslöner så blir det svårare och svårare att komma in på arbetsmarknaden som ny. Låglönejobb är skitbra - det är en väg in på arbetsmarknaden. Ett sätt att få erfarenhet, kontakter, meriter och färdigheter.

    Det är inte lönerna som måste höjas, det är skatterna som måste sänkas - då tjänar man mer på att arbeta även för låga löner.
  • Ravenna
    Sömnstörd skrev 2011-06-05 21:47:05 följande:
    Nu tillhör vi tack och lov två motpoler vad gäller politisk åsikt. Skattesänkning är inte vägen till allmän frälsning, det har vi tydligt sett. I takt med att skatter sänks så höjs egenavgifter så effekten hittills är att alla låginkomsttagare får mindre kvar i plånboken, alltså en betydande reallönesänkning. De enda som tjänar på din politik är de med höga inkomster.

    Att en liten grupp i samhället ska sko sig på flertalet är och kommer alltid att vara helsikes fel.
    Skattesänkning är vägen till förbättring i ett samhälle där skatterna har blivit för höga, och det behöver inte ha ett jota med höjda egenavgifter att göra. Visste du att vi har högre skatteinkomster idag än 2006, trots lägre skatt? Om egenavgifter har höjts på vissa ställen så beror det därför på någonting annat.
  • Ravenna
    Sömnstörd skrev 2011-06-05 22:07:26 följande:
    Det många försöker säga är att man kan klara sig på riksnormen men det kan lika gärna vara så att man inte kan, detta oavsett prioriteringar eller planering. Men det är klart, det gäller att vilja se det också och där är motståndet kompakt. Här är det ett rött skynke och det är en oerhört svart/vit syn som gäller.

    Jag blir förvånad över, fast jag inte borde, att du är så otroligt dåligt insatt i vad fattigdom innebär. Av någon konstig anledning trodde jag att du följt med i tråden och läst vad andra skrivit men du kanske bara hoppat in de sista sidorna, vad vet jag.
    Fattigdom i Sverige liknar inte den i Afrika eller forna Öststaterna, att äta gröt varenda dag, men det tror jag faktiskt att du vet. Att du inte håller med och jämför med absolut fattigdom är en annan sak.
    Sömnstörd, har du något faktiskt argument för vad det än är du försöker säga till mig?

    Jag är väl insatt i vad fattigdom innebär - jag har levt under riksnormen under ganska många sammanhängande år, jag har arbetat som lärare och kommit i kontakt med fattiga elever, och jag har en syster som har varit hjälparbetare på ett sjukhus i Malawi, så jag har ganska bra insikt i många olika sorters fattigdom. Jag är verkligen inte otroligt dåligt insatt, snarare är det så att vi har olika tolkningar av vad fattigdom är och hur man bäst bekämpar den.
  • Ravenna
    Anonym skrev 2011-06-05 22:41:07 följande:
    Jag utgår från att det inte var dem du tänkte på, men kan inte låta bli att fråga hur ditt resonemang går att tillämpa på lågbetalda yrken som bibliotekarie, arbetsterapeut med flera, där man inte ens går jämnt upp utan direkt back jämfört med dem som enbart har gymnasium? Ska vi också vara glada att vi under våra år på jobbet "fått en väg in på arbetsmarknaden" eller "kontakter, meriter och färdigheter" (utöver dem vi skaffade oss under våra år på högskolan då alltså)?
    Hej, jag tycker att bibliotekarie är ett rent löjligt överkvalificerat yrke. Jag tycker inte att det ska behövas flera års utbildning för att jobba på bibliotek, och det är nog därför som lönerna i det yrket ligger som de gör - för att yrket inte är så kvalificerat som andra yrken med den utbildningslängden. Arbetsterapeut har jag ingen aning om, men bibliotekarie är ett jättebra exempel på ett yrke som skulle behöva en utbildnings-deflation - det borde räcka med gymnasieutbildning och en kortare kurs för att kunna arbeta på bibblan.
  • Ravenna
    aussie skrev 2011-06-05 23:22:56 följande:
    Bra där.

    Tänkte på det Ravenna skrev och det vred sig i magen.

    citat: "Låglönejobb är skitbra - det är en väg in på arbetsmarknaden. Ett sätt att få erfarenhet, kontakter, meriter och färdigheter. Låglönejobb är skitbra - det är en väg in på arbetsmarknaden. Ett sätt att få erfarenhet, kontakter, meriter och färdigheter."

    Låglönejobb är skitbra...vad pratar vi nu om?
    Praktikplatser? De saluförs ju precis så. Jag hade en för inte så länge sedan, fick ut 3500 kronor efter skatt. Alltså under riksnormen. Har ju hyra, räkningar etc för över 6000. Så gick back under det att jag fick ytterligare erfarenhet, kontakter och meriter och färdigheter. Problemet är att jag har lite för mycket erfarenhet, kontakter, meriter och färdigheter. Men för lite pengar. Upptäckte att jag hade praktik just som två kvinnor var mammalediga. Då de kom tillbaka fick jag inte förlängt. Och där sitter jag med min erfarenhet, medan jag jobbat för 3500 kronor i sex månader. Mmm. Och sex års högskolestudier, tio års arbetslivserfaranhet, talar flytande tre språk. Mmm. De där löftena om att få in en fot och nätverka mot en lön på 3500...förbjud dem efter 20. Sånt kan man ha när man är ung och inte har familj att ansvara för. Inte när man är medelålders med massa erfaranhet innan.
    Jag pratade t.ex. om de låglönejobb som jag själv har haft. Jag har jobbat som vårdbiträde, restaurangbiträde på Burger King, kassörska, på en djurpark, som grindvakt på en tullvej i norska fjällen och som vikarie både här och där. Att lönerna är låga på sådana jobb är anledningen till att det är lätt att anställa, lätt att hitta folk och lätt att få sådana jobb. Utan de jobben i ryggen hade det tagit mig bra mycket längre tid att komma dit jag är idag.

    Nej, jag pratar alltså inte om praktikplatser. Praktikplatser och låglönejobb är olika saker.
  • Ravenna
    Sömnstörd skrev 2011-06-05 23:36:13 följande:
    Jag hoppas att den diskussion som ändå förekommer om praktikplatser denna gång kommer att leda till att de slopas helt. Det är inte okänt att det är en ypperlig väg in i ett permanent utanförskap, att arbetsgivarna samvetslöst utnyttjar systemet, ja du vet allt det där förmodar jag.

    Därför upplever jag människor som Ravenna som ganska skrämmande. Skrämmande att de saknar källkritiskt tänkande och självständigt  dito framförallt. Att de svalt allt alliansen sagt med hull och hår medans de tokdissar allt andra säger av den enkla anledningen att det inte passar in i den egna trångsynta lilla förklaringsmodellen.
    Jag upplever människor som du som ganska skrämmande, eftersom du sysslar mer med att attackera mig som person och förklara varför jag är Dum istället för att bemöta argument. Väldigt klassisk dålig argumentationsteknik. Om du kan hålla dig lite mer saklig och undvika personliga påhopp framöver så vore det bra för diskussionsklimatet, och då kanske vi kan komma lite närmare att förstå varandra. Tackar artigast.

    För att bemöta ditt påstående ovan, så tycker jag att praktikplatser är väldigt bra om de hanteras rätt. Har man varit arbetslös i många år så tror jag helt enkelt inte att man blir hjälp av mer handledning eller utbildning, utan att praktik är det som kan ha effekt. Jag ser praktik som en åtgärd som bidrar till att minska utanförskap, och jag har själv vänner som har kommit tillbaka till arbete efter många år utanför, på grund av att de fick kontakt med företag genom praktik (oftast praktik som de hittade själva).
Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga