Ersättning för vård/äggdonation utomlands?
Enligt det mailsvar jag fick ska FK efter lagändringen:
-pröva rätten till ersättning enligt lag (2013:513)
- för att få ersättning måste vården vara medicinskt motiverad
- vården måste vara utförd av sjukvårdspersonal
-vården skulle bekostats av det allmänna om den hade gått att få i sverige
-vården måste dessutom vara förenlig med vetenskaliga metoder och beprövad erfarenhet. Varför FK även efter lagändringen ska bedöma behandlingsmetoden ur ett internationellt perspektiv, på samma sätt som skedde för prövning enligt EUF-fördraget innan lagändringrn 1/10-13.
Det är dessa kriterier du i ditt utlåtande till FK ska uppvisa att vården du erhållit uppfyller. Och utan att vara helt insatt i din historia så tänker jag att du uppfyller dessa krav. Ditt landsting har medgivit att vården du fått är medicinskt motiverad, vården är utflrd av sjukvårdspersonal, i Sverige bekostas den vård du fått av landstingen samtidigt som vården du fått är i enlighet med vetenskapliga metoder och beprövad erfarenhet. Detta är vad jag skulle spalta upp i mitt svar till FK (eller senare i en överklagan till FV).
Problemet verkar således vara din ålder och då är det där du behöver upplysa dem. Det är här du ska jaga underlag till varför din ålder inte är ett skäl till avslag. Och det enda kriterie jag ser att de kan koppla din ålder till är kravet på vetenskap, du kan således hänvisa till andra länders inställning samt luta dig mot forskning som stödjer en högre åldersgräns. Likaså skulle jag hänvisa till de rättsfall som någon annan tipsade om. Sen skulle jag läsa lagen 2006:351 som styr fertilitetsvården i Sverige och se om det i denna någonstans framgår en åldersgräns och vad den i så fall baseras på. Står det inget om ålder i lagen skulle jag trycka på att landstinget inte har lagstöd (eller vetenskapligt stöd) i sina regler om tex ålder. Och står det något om ålder i lagen skulle jag med hjälp av andra länders resonemang, forskning och rättsfall försöka påvisa att lagen inte är förenlig med internationellt perspektiv.
Observera att kvinnan i sitt mail skriver att på grund av lagkravet (2013:513) från 1/10-13 om internationellt perspektiv kan FK exempelvis inte begränsat rätten till ersättning med anledning av att flera försök redan genomförts i landstingets regi.
Vilket alltså visar att FK gör måste göra en annan bedömning eftersom landstingen kan begränsa/reglera vården utifrån sin ekonomi. Vilket kan liknas vid åldersfrågan, särskilt om det finns landsting med högre åldersgräns. Men detta är bara min tolkning, och jag blir lite osäker då hon bara nämner detta i texten kring den tidigare lagen.
På samma sätt reagerar jag på att hon skriver att FK innan lagändringen den 1/10-13 prövader rätten till ersättning enligt artikel 56 och 57 i EUF-fördraget och att de då tog hänsyn till socialstyrelsens riktlinjer. Något hon inte nämner när hon beskriver hur FK prövar ersättningen nu efter lagändringen.
Men jag skulle hur som helst om jag vore du lägga mitt krut på att visa att jag uppfyller de i början uppspaltade kriterierna och sedan hänvisa till allt jag kan hitta som stödjer att din ålder ur ett internationellt perspektiv inte är ett problem.
Hoppas att jag på ett förståligt sätt har lyckats visa på hur jag skulle hantera den förfrågan om utlåtande som du fått från FK. Säger inte att det här är rätt, men så tolkar jag lagtexterna och den info jag fått från FK.
Ps. Glöm inte att FK är kända för sin godtycklighet vad gäller bedömningar. Ofta verkar det avgöras beroende på vilken handläggare man får. Så satsa på att få iväg ett svar med mkt underlag och håll sedan tummarna. Annars är det bara att överklaga till FV och då har du redan jobbet gjort eftersom du kan använda samma argument till varför du tycker att avslaget är felaktigt. Ds