Inlägg från: Hallonröd |Visa alla inlägg
  • Hallonröd

    Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?

    Jag har varit arbetslös och vet hur svårt det är att få jobb!

    Har varit långtidsarbetslös t.o.m. och räknar man bort mammaledighet i lite över 1 år och utbildning i 1 år så blev det totalt 4 år!  Var i Jobb- & utvecklingsgarantin i fas 2. Som tur var hittade jag ett jobb i maj förra året och fick det. Men det är inte lätt alltså och det är tyvärr inte heller bara att ta vilket jobb som helst för mig då jag är ensam med barnen. Obekväma arbetstider funkar inte utan måste ha 7-16 eller 8-17 jobb. Annars fanns det ju fler jobb man kunde söka och öka sina chanser!

    Sedan är det inte som det var för 25-30 år sedan,  då man kunde få "vilket jobb som helst", t.ex städjobb. Inte ens det går att få idag för man måste ha flera års erfarenhet och t.o.m. utbildning i många fall. Sökte flera sådana jobb när jag var arbetslös utan framgång. När arbetsmarknaden är som den är så är t.o.m. de s.k. "skitjobben" svåra att få. De är redan upptagna av andra. Och nej - jobb utan någon slags erfarenhet och/eller utbildning finns inte...har aldrig sett något! 
     
    Är du berättigad till något slags bidrag så kan det gå lättare att få ett jobb eftersom många arbetsgivare vill ha folk som de kan få bidrag för. Jag har nystartsjobb och hade jag inte varit berättigad till det så hade jag aldrig fått jobbet!!
    Trist men sant att många arbetsgivare ser till det först och främst än till utbildning och meriter nu förtiden!

    2009 sökte jag ett jobb som jag hade turen att få men det ändrades till 3 mån. praktik först och sedan skulle det bli anställning. Men det var tack och hej när de 3 mån. hade gått och så tog de in en ny praktikant! Det var inget seriöst företag och de blev  svartlistade på AF sedan eftersom de satt det i system att få gratis arbetskraft! Tyvärr hade de 25-30 olika bolag i andra namn som AF inte kände till så de kunde fortsätta på samma sätt ett bra tag till!

    Praktikplats sökte jag också flera, flera stycken...inte ens det är lätt att få! Annars är ju det en bra väg in i ett jobb om det sköts på rätt sätt! Men många gånger så handlar det bara om att arbetsgivaren vill ha gratis arbetskraft en tid. Det är inte många idag som tar in en praktikant för att de ser en potentiell arbetstagare som ev. kan få en anställning sen. 

     Vet inte hur många jobbsök, spontanansökningar och praktikplatssök jag gjort men det är åtskilliga under dessa år. Har ändå fått mitt CV godkänt av proffs på AF likaså har de kollat hur jag skrivit mina ansökningar - inte heller där fanns det något att klaga på. Idag kan man ha relvant utbildning och erfarenhet men inte få jobb ändå och det beror på att det är för många sökanden om samma jobb. Det finns inte tillräckligt med jobb helt enkelt. Inte ens hos bemanningsföretagen är det lätt att få ett jobb.

    Att vara arbetslös är skit rent ut sagt!! Inte nog med att ekonomin bir dålig, man blir dessutom för jävla dåligt behandlad och idiotförklarad av andra som har sitt på det torra och som tro sig veta varför man inte jobbar: 

    "Man är lat jävel som bara vill parasitera på samhället helt enkelt..."

    Men det är ju konstigt att det fortfarande finns en hög arbetslöshet i landet trots försämringar i gällande a-kassa osv. som skulle se till att "de lata" gick ut i jobb...

    Folk som inte vet hur det är för gemen man har ingen rätt att döma. Kliv ner från de höga hästarna och se verkligheten som den är istället för att vara självgod och klappa sig på magen och skrika parasit till den som inte har ett jobb...

    Nu är jag på den "andra sidan" - jag har ett jobb! Jag hade den otroliga turen att få ett jobb och jag är så otroligt glad för det. Jag kan försörja mig och mina barn och jag gör nytta varje dag, mån-fre,  8-17. 

    Men jag skulle aldrig drömma om att döma ut er som inte har jobb...för jag vet hur det är - jag har varit där....


    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    M Y L F skrev 2011-01-16 12:07:31 följande:
    Den erfarenheten du har nog de flesta arbetslösa. Det är lätt att sitta och tro att alla som inte har ett jobb är lata när man själv sitter på ett jobb och kanske aldrig varit arbetslös.

    Men det var ju skönt att höra att det finns hopp för de som går hemma länge att få ett jobb. Jag har själv ett jobb och det var en evighet sedan jag själv var arbetslös, men jag har bara varit arbetslös ett par månader och sedan har jag fått jobb. Men nu när jag är äldre så vete fasen om jag skulle ha lika lätt att få ett jobb som när jag var 30? Jag närmar mig 40...
    Ja många gånger hänger det nog på åldern också tyvärr - jag är 46 och kan tänka mig attd en en del arbetsgivare tycker det är gammalt...Obestämd
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    Majuni skrev 2011-01-16 12:11:59 följande:
    Man får inte ett jobb, man skaffar sig ett jobb..
    Ja  för 25-30 år sedan och längre tillbaka skaffade man sig ett jobb eller två, då kunde man i princip välja och vraka! Men idag är det mer som att man faktiskt får ett jobb...om man har tur!
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    M Y L F skrev 2011-01-16 12:19:40 följande:
    Det är inte klokt att man blir gammal redan vid 40, för så är det ju inte i verkligheten. Men det är väl ofta så att en yngre är ju billigare att anställa många gånger än en som varit med i ett x antal år. Erfarenhet verkar inte räknas ibland.

    Man måste nästan ha kontakter idag för att få ett jobb, det kommer in så många ansökningar per jobb att man kan nästan inte räkna med att få ett jobb genom AF hemsida. 
    Nej det är konstigt för man har ju många år kvar till pension så jag förstår inte den inställningen många arbetsgvare har till äldre. Jag t.ex. arbetar ju inte sämre än en som är 10 år yngre än mig eller mer. Beror ju på vad för sorts jobb det iofs men generellt sett.
    Tvärtom så finns det ju en hel del positiva fördelar med att en del är lite äldre för en arbetsgivare.
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    vintjej skrev 2011-01-16 13:06:39 följande:
    Ja, jag kan inte annat än hålla med.Har också räknats som långtidsarbetslös.Eller arbetsslö, då enligt vissa. Ej anställningsbar efter avslutade efter aslutade studier och graviditet och sedan inte efter lång föräldraledighet. När jag började söka jobb efter föräldraledigheten, varj arbetslös ett halvår. .Och åldersdiskrimineringen är ju uppenbar. T ex inom IT-branschen, står det väldigt ofta i annonserna att man ej ska varaäldre än 28 t ex.
    Jag hade samma tillvägagångssätt som du. Sedan fick jag en av de praktiktplatser jag själv raggat upp (sprnag på så många intervjuer för PRAKTIKPLATS). Det i sig var tillräckligt för att bevisa att jag faktiskt kunde uppdateramina IT-kunskaper. Så hann bara vara där en månadinnan jag blev erbjuden jobb. Nu har jag flyt, har en tillsvidareanställnig som det jag ville jobba som.
    Och nu blir jag headhuntad. D v s det kommer förfrågningar till jobb jag inte ens sökt. Jag har även en rekryterare som bevakar intressanta jobb för mig och pitchar min profil mot jobb - för jag tycker fortfarande jag kan hitta något ännu bättre.
    Med liknande erfarenhet som du, vet jag att det verkligen inte behöver ligga personlig lättja bakom arbetslöshet,men NU förstår jag också att det är otroligt många kandidater som långtidsarbetslösa ska ta sig förbi. Egentligen tycker jag att det är sjukt att jag,som har bra jobb, ska ligga i någon sorts gräddfil till attraktiva jobb. Men tydligen vill alla rekryterare främst ha kandidater som redan jobbar
    Grattis...vad kul!! Glad

    Jo det brukar ju vara så att det är  lättare att få ett jobb om man redan har ett annat...fast det beror väl lite på vilken bransch man är i och vilken postion man har. också Flört
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    M Y L F skrev 2011-01-16 13:54:08 följande:
    Dessa snabbutbildningar som du talar om som leder till jobb kan du visa mig några sådana?

    Egen verksamhet kräver ofta ett kapital som en bank inte så gärna lånar ut pengar om man är arbetslös.  

    Jag har jobb men jag är uppriktigt väldigt intresserad av alla dessa möjligheter som verkar finnas för alla. Om man sitter inne med lösningen med att alla kan få ett jobb, så vore man miljonär.
    Ja och man kan ju undra hur det då kan finnas 700 000 arbetslösa i Sverige som någon har nämnt tidigare. Om det fanns en lösning så skulle ju inte så många vara utan jobb! Eller är alla 700 000 ovilliga att jobba? Drömmer
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    Trollet Ludenben skrev 2011-01-16 13:58:27 följande:
    man tjänar inte pengar på att vara hemma. Att ha socialbidrag innebär förpliktelser. Du ska vara anmäld på af och vara aktivt arbetssökande, De kan kosta att ta sig till deras åtgärder som praktikplatser och sånt med med resor och lunch. Du måste faktsikt ha relativt god klädsel om du ska ha chans att få jobb och det är svårt att köpa kläder när du knappt ens har 3000 kr i månaden att köpa mat/kläder/hygien för per person. Du får aldrig extra pengar. Jobbar du får du tillbaka på skatten och det är dina pengar. Om man har soc har man sällan alla pengar från soc utan en del kommer ofta från aktivitetesstöd för att du är anmäld på af och den betalar man skatt på. Skatteåterbäringen räknas in i din inkomst. Du har precis till det nödvändigaste, inget mer. Men många lever kvar på 70 och 80talet när det var fel på systemet och har man inte sett dagens verklighet är det nog lätt att tro att det fortfarande är så.
    Exakt! Många borde läsa "Fattigbloggen". Det var skrämmande att läsa hur det är att  leva på soc. idag.

    http://blogg.aftonbladet.se/30258
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    Hugful80 skrev 2011-01-16 14:13:21 följande:
    Då är man antagligen sjukskriven istället.

    Verkar ju helt sjukt att gå ÅR UT OCH ÅR IN utan att fixa kneg.
    Näpp...sjukskriven får man inte vara idag...även om maninte kan stå eller sitta utan bara ligga så ska man jobba!
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    Noxigen skrev 2011-01-16 14:21:24 följande:
    Går man på soc har man inget eget liv, man är ett papper som kan behandlas som skit. Något många här borde testa.
    Ja jag vet...det var därför jag länkade till fattigbloggen som handlar om just det! Följde den för några år sedan och tackar min gud att jag slapp väda mig till soc.
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    Blogg skrev 2011-01-16 14:22:30 följande:
    Mammas sambo skolade om sig till vårdare inom socialomsorg vid 52 års ålder efter att hela sitt yrkeverksamma liv arbetat som styckare i charken i matvarubutiker.

    Man måste ta egna initiativ.
    Jo men då måste man ju ha någon slags backup och det har inte alla för man få inget frå csn i den åldern...
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    Noxigen skrev 2011-01-16 14:29:04 följande:
    Säkert en bra blogg, men har tyvärr dom själv. Så lever i det  istället för att läsa om det.
    Jo men jag menar att de som tror att man har det bra för att man lever på soc. ska läsa den!
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    mylife skrev 2011-01-16 14:53:53 följande:
    Det förstår jag också. Därför finns det även KY-utbildningar som betyder. Kvalifiserad yrkesutbildning.
    KY-utbildningarna har inte så många platser på varje utbildning så det är svårt att komma in...sökte själv KY-utbildning när jag var arbetslös!
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd

    Alltså, det är väl bra om vissa kan starta eget men det måste ju finnas relevans i det också...inte att man ska starta eget bara för att andra tycker så för att det är bättre än att vara arbetslös. Om det inte funkar då? Då står en människa där fullt med skulder i stället och arbetslös lik förbannat.

    Starta eget är väl bra om man har resurser för det och en idé som man tror på och som det finns marknad för. Men man kan inte starta eget i parti och minut för att undvika arbetslöshet och för att blidka andra som tycker att man lever på deras pengar...


    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    mamami77 skrev 2011-01-16 15:16:42 följande:

    har rätt svåra fördomar om långtidsarbetslösa, fast inte så mycket om hur man hamnar där utan mer varför man blir kvar. tycker jobbsökeri är svårare när AF är inblandade, kan tänka mig att, om man gör som de säger och går på deras kurser, man liksom tappar omdömet och sveps med i åtgärder och utbildningar.  

    bara AFs databas där man skall skriva i sin profil vilka fyra jobb man helst vill ha! det går inte att sätta nåt övergripande utan man måste verkligen välja ett specifikt yrke, tex välj på 'receptionist' eller 'kundmottagare'. jag har ingen kristallkula som säger vilket som kommer ge mest möjligheter, sist blev jag frustrerad och valde p-vakt, begravningsentreprenör, cykelreparatör och nåt annat helt absurt. kors i taket, det var enda gången som arbetsförmedlingen faktiskt förmedlat arbete till mig (förutom ett evinnerligt tjat om att söka som personlig assistent). 'hej, vi ser att du vill bli p-vakt och det finns ett timjobb att söka' 1,5 år senare var jag platschef. den förmedlaren måste ju ha fått löneförhöjning eller nåt för det händer väl högst en gång om året?

    dessutom finns det vissa jobb man INTE ska ta medan man söker nåt bättre, ex personlig assistent eller nanny för jag tycker inte det är rätt att komma in i någons privata sfär och sedan studsa vidare efter en månad eller så.


    poäng: AF är som kvicksand, kämpar man så sjunker man, ligger man still får man leva - och till sist erbjuds man jobb på AF som handläggare, the circle of life! {#emotions_dlg.djavulsk} 


    Men är man inte inskriven på AF så får man ju ingen ersättning heller i form av a-kassa eller vad man nu har...man måste ju ändå överleva under tiden....
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    t0va skrev 2011-01-16 15:36:03 följande:
    Fast jag får ingen ersättning men måste vara inskriven ändå för annars blir soc arga. Men nu är jag föräldraledig och slipper fjanta med AF och har ev. jobb på gång, utan AF:s inblandning. När jag springer på deras kurser blir jag bara dumförklarad och tappar all motivation, hur många gånger kan man gå en "skriva cv"-kurs egentligen? 
    Jo men man får väl inte pengar från soc. heller om man inte är inskriven på AF?

    Säger inte att AF är bra...jag vet efterosm jag själv varit långtidsarbetslös (som jag skrev om tidigare i tråden). Menar bara att ska man överleva och är berättigad till nån form av ersättning så måste man vara inskriven på AF och "lyda dem"
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    adina01 skrev 2011-01-16 15:40:10 följande:
    Fast vet inte om äldreboende tar emot de boendes vuxna barn.
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    Krokodila skrev 2011-01-16 15:49:12 följande:
    Där har du fel. Jag skulle tjäna på att ha socialbidrag. Jag har fyra barn och den norm som socialen räknade ut åt mig ligger på dryga 22.000 månaden. Nu ska jag inte ha socialbidrag utan jag börjar en anställning imorgon,där kommer jag att få ut ca 13.500 efter skatt (om ens det) . Då tjänar jag för mkt så mitt bostadsbidrag sänks (det är på 4000 idag). Från att ha kunnat få ut 22.000 i månaden så får jag nu ut 13.500 lön,3600 barnbidrag,2500 underhåll. Det blir alltså 2500 kronor MINDRE i månaden än om jag levt på socialbidrag.
    Och då måste jag även betala min elräkning själv,samt resor till och från min arbetsplats.
    Det bästa för min ekonomi vore om jag fortsatte att vara arbetslös och började tanka in bidrag.
    Låter lite vad du får i barnbidrag och underhåll om du har 4 barn men du kanske inte får för alla barnen..?

    22 000 i soc.bidrag...kan du specificera hur de räknade då?
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    t0va skrev 2011-01-16 16:06:54 följande:
    Ja man måste vara inskriven, fast de har inte gjort något för mig på länge nu eftersom de anser att jag varit för sjuk. Får se nu när jag ska dit om jag kan få något vettigt. Fick gå en kurs men den var helt olämplig så det förstörde mer än det gav, jag blev helt slut och orkade inget alls mer på dagarna, det var när min sjukdom var som värst. 

    Det är ju det som är så sjukt, man måste gå på det som de säger även om det förstör mer än det hjälper. Tror en del i att många blir fast i bidrag är hopplösheten när man bollas runt på kurser där man idiotförklaras.  
    Ja dessa kurser och åtgärder hit och dit ger ju ingenting tyvärr
     men man kommer åtminstone ut och kan träffa folk och det i sin tur kan ge något. man skapar nya kontakter etc. Det var så jag fick nys om mitt nuvarande jobb som jag sökte och fick.
    Men det är inte så lätt som det låter, jag hade bara tur helt enkelt...

    Hoppas att det vänder för dig och blir bättre! {#emotions_dlg.flower}
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
Svar på tråden Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?