Inlägg från: Anonym (Maskrosbarnet) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Maskrosbarnet)

    Stödtråd: Vuxna barn till missbrukare

    tackförfisken skrev 2012-02-24 20:47:22 följande:
    Hej hej! Har två alkoholiserade fäder! Min egen pappa och min systers pappa.
    Från 5 års ålder levde min mamma med min styvpappa. Jag flyttade hemifrån när jag var 16 år, missbrukade själv fram till 22 års ålder.
    Har inga " problem" med min uppväxt idag, det är ok och jag kan se personerna bakom missbruket i båda männen. Min systers pappa/ min styvpappa dog för tre år sedan. Jag kände en sorg över hans liv men jag sörjde inte. Svårt?
    Det jag har lite svårt att förhålla mig till ( därför jag skriver) är att även min pappa är död om något år. Han har hepatit, dricker och tar ingen med just därför. Kroppen faller sakta men säkert sönder och jag vet inte hur man ska ta det. Jag älskar den han kanske var när jag var riktigt liten, jag älskar honom när han försöker , men jag kan inte älska det han är idag. Jag håller honom på avstånd och " släpper inte in honom" till mig.
    Det låter kanske rått men jag har redan planerat för att inte lägga pengar på hans begravning.....
    Men samtidigt, genom att redan stänga honom ute och skydda mig själv från missbruket...... kommer jag att ångra något? Han lever ju nu, ja lr det är ju inte han;)
    Ja, hur förhåller ni andra er? Någon i min situation måste det finnas ?
    Ja, ungefär samma med min pappa. Flyttade när jag var 14 dock. han har hepatit, missbrukar ännu, tar ingen medicin och är väldigt ofta sjuk. Jag håller väl en viss distans.. träffas typ 1 gång i månaden när han är nykter. Men vi har ändå en god relation vill jag påstå. Han är inte heller densamma i dag som för 20 år sedan. Gissar att hjärnan tagit stryk en del. Jag skyddar mig själv från själva missbruksdelen men älskar pappa bakom det. Så när vi väl ses är han nykter och jag tar glädje i det lilla.
  • Anonym (Maskrosbarnet)
    Anonym (Vuxet barn) skrev 2012-02-28 20:39:03 följande:

    Har inte läst alla inlägg och vill inte störa i diskussionen men vill bara säga att jag precis ska börja läsa en bok som jag läste för några år sen men behöver ta tag i igen. Flodhästen i vardagsrummet av Tommy Hellsten- en bok om medberoende, att möta barnet inom oss. Ett litet tips bara. Jätteviktig tråd!! Återkommer :)  


    Du behöver inte alls läsa allt, men du får mer än gärna bara kasta dig in Här får alla ta plats. Tack för boktipset, ska kolla in den!
  • Anonym (Maskrosbarnet)
    Anonym (Vuxet barn) skrev 2012-03-01 15:06:43 följande:
    Typiskt ett vuxet barn- att till och med anpassa sig på ett diskussionsforum :) Jo jag är uppvuxen i en familj med alkoholism och psykisk ohälsa. Mamma har levt med det medan min pappa blivit gravt medberoende. Han har sopat det under mattan.
    Idag har min mamma en alkoholrelaterad demens, vilket jag va arg för först men sen tyckte var det bästa. Idag dricker hon inte och jag tror att hon glömt det eller iallafall kan förtränga och glömma suget efter alkohol. Det hade inte varit enkelt att ha att göra med henne annats...;) Idag står jag ut med med henne och hon är jättefin med våra barn. Något som hon kanske missade med oss. Hon var inte den mest kärleksfulla mamman kan man säga. Ingen av dem var väl så bra på närhet egentligen.

    Idag kan min mamma försöka närma mig genom att hon petar lite på mönstret på min tröja- det är liksom hennes sätt att visa "jag vill egentligen ge dig en stor kram men jag törs inte". Det är ganska sorgligt men det är iallafall något. Jag är inte redo att krama henne än- jag törs inte heller. Något kanske exploderar.... Pappa klappar mig på kinden, det är hans sätt. jag har fått be om två kramar i mitt liv. Hur skadat är inte det? Hur såg deras uppväxt ut egentligen? men sånt pratas det inte om- jag har försökt!

    Idag har jag två barn och jag har gått i terapi men inte förrän nu när jag har fått egna barn har jag insett hur skadad jag är pågrund av detta. Har funderat på att gå på alanon möte, men det har inte blivit av. kanske kan skriva av mig här ett tag....
    Jag tänker på hur man följer mönster. Hur generationer speglar varann. Vad har jag fört med mig, vad för jag vidare på mina barn. Nu har jag inget problem med närhet. Utan kramas gärna med mina barn och är kärleksfull. 

          
                  
    Det där med möster har jag också brottats med. Min pappa är likadan när det kommer till närhet, såväl fysisk som verbal. Minns att jag redan som väldigt liten försökte sätta mig i knät och han bara blev irriterad och sa det finns en ledig stol där. Kramas har vi inte gjort och han har bara kläckt ur sig att han älskar mitt ett par ggr i mitt liv, då självklart när han varit så full så han knappt kunnat prata ordentligt och har suttit och gråtit i något anfall av självömkan och ångest. Jag har ändå haft lite tur för min farfar var tvärtom och "lärde" mig fysisk närhet. Han skulle t.ex alltid ha en hejdå-puss. Hemma hos dem fick jag också sova mellan dem i stora sängen, vilket jag nog desperat behövde. Jag kan än i dag knappt somna ensam. Ensamhetskänslan är det som skapat mest problem för mig tror jag överlag. Föräldrar som  våra verkar skapa livslånga känslor av ensamhet, att inte vara önskad, att inte vara tillräckligt bra eller värd det man har. Jag har själv precis som du jobbat för att inte föra vidare det och kramas och berättar att jag älskar mitt barn.
  • Anonym (Maskrosbarnet)
    Anonym (svårt) skrev 2012-06-14 14:48:56 följande:
    Hej!
    Har läst hela tråden och jag tycker det är så himla svårt att ta tag i den här biten.

    Jag är 31 år och uppvuxen med min mamma och pappa (de separerade när jag var 7, inte på grund av alkoholen tror jag, och jag bodde varannan vecka).
    Min pappa är på ett sätt världens snällaste och bästa pappa, han har aldrig varit arg, tvärtom, nästan för snäll mot alla i sin omgivning, och jag har trots allt ALLTID känt mig älskad av honom. Min mamma och jag kommer inte alls överens på samma sätt, jag är verkligen "pappas unge" på gott och ont.

    Jag minns när jag var liten, lågstadiet, pappa hade mig och kunde därför inte gå ut och dricka, så han hade istället folk som kom på efterfest hos honom. Jag vaknade ju såklart och låg i sängen och väntade på att de skulle gå hem.

    Han drack alltid folköl på vardagarna och jag skämdes IHJÄL när vi gick för att panta dem. (Jag fick pengarna när jag gick och pantade)

    På sommarlovet var vi alltid i Finland där pappa kommer ifrån och det dracks varenda dag.

    Ja, han är alkoholist, han sköter sitt jobb, dricker inte då, men alltid annars vid varje ledigt tillfälle.

    Nu är jag som sagt 31 år, har ett barn på 3 som avgudar sin morfar. Han och hans sambo (som också dricker äckligt mycket) bor ute på landet och jag vill ju åka dit. Jag vill vara hos dem för jag älskar hur de är när de är nyktra. Hittills har vi åkt ändå, de har druckit i smyg hela dagarna och fyllnat till ibland och ibland bara varit småberusade (de vet båda att jag inte vill att de ska dricka när vi kommer). Det slutar med att jag ligger i sängen på natten med ångest och tårarna bara rinner och rinner. Det är så mycket jag förstår, ändå är det så tabu att prata om så jag säger inget alls men jag tror att pappa förstår hur jag mår. Jag vågar liksom inte öppna upp för att prata om detta. Jag är rädd för hur pappas sambo ska reagera. Hon stör sig på pappas drickande men dricker ju mycket själv.

    Nu har jag börjat gå till Al-anon och försöker förstå hur detta påverkat mig i mitt liv. Det är rörigt att tänka på det.

     Jag känner mig bara så arg och ledsen och vill att de ska förstå mig och att de ska sluta dricka. Jag vill också förstå VARFÖR de väljer att förstöra sig själva. VARFÖR de inte kan hålla upp en endaste helg när jag och min familj kommer. HUR de kan vara så dumma att de inte tror att jag märker att de smygsuper.

    Jag måste bara prata med dem innan de super ihjäl sig. Vill inte säga upp kontakten och förlora min pappa och mitt barns stora idol. Samtidigt som jag just nu inte orkar se dem på fyllan en gång till.

    Vad fan ska man göra/säga?
    För egen del är öppen kommunikation A och O om man vill ha en någorlunda fungerande relation trots ett missbruk. Ringer han full (vilket sällan händer längre) så säger jag att jag hör att han har druckit och att vi kan hörs av i morgon istället. I ett par år protesterade han och förnekade att han var full. jag har stått på mig och varenda gång förklarat att jag hör det på en sekund, så numera ringer han ytterst sällan påverkad. 

    Ska vi ses är han medveten om att han inte tillåts vara full när han träffar mitt barn. Då blir det inget helt enkelt. Jag ringer och kollar dagsformen och undviker att planera framåt. Möjligen preliminära planer. Även detta har han lärt sig med åren. Numera säger han själv t.ex "jaja men vi kan höras på lördag och se.. du vet hur jag är". Helt ok för mig, då bryter han inga löften och jag berättar inget för barnet innan det väl är spikat.

    Vid högtider osv ringer jag dagen innan och kollar läget. Är han full blir det oftast en ganska hård ton med förmaning om att sluta dricka så han hinner nyktra till. Ofta fungerar detta, otroligt nog. Han är lite rädd för mig vilket han själv erkänner. Förmodligen skuld- och skamkänslor i kombination med att jag är en av få som är hård mot honom och ställer krav. Vår informella deal om högtider (där andra också dricker måttligt) är att han går dit nykter. På det viset hinner han inte bli jättefull innan vi kan gå därifrån och ändå känna oss nöjda med dagen.

    Med andra ord- vi hyssjar inte om det, vi förtränger inte, vi förnekar inte. Vi har accepterat läget och lärt oss hitta strategier för att kunna leva med varandra utan att ta skada. Det har inneburit att jag inte har en väldigt nära relation till honom, men det är det värt. För när vi väl ses har vi trevligt istället för ångest. Och mitt barn känner iaf morfar och vet att han är snäll, hon vet inte att han är ett fyllesvin. Jag ser gärna att hon lär känna honom istället för hans missbruk. Hela släkten vet att läget är så här och alla accepterar läget mer eller mindre. Även min sambo och mina vänner vet, vilket gör att JAG kan må bättre. En av de värsta sakerna med min barndom var att dölja och hålla uppe fasaden utåt, gentemot alla som inte tillhörde släkten (för de visste). 
  • Anonym (Maskrosbarnet)
    Anonym (Så svårt att..) skrev 2012-06-26 15:17:30 följande:
    Så svårt att veta hur man ska hantera detta med missbruk.

    Får jag komma in i tråden? Jag är inte uppvuxen med missbruk men min mamma har börjat missbruka på äldre dar och jag och mina barn far illa av detta. Har många konstiga känslor som far runt i kroppen.Vore skönt att få ventilera lite av dessa.

    Kram på er alla!
    Här är alla välkomna och önskade!
  • Anonym (Maskrosbarnet)
    Anonym (Så svårt att..) skrev 2012-07-02 09:47:06 följande:
    Det drar ihop sig till att träffas. Jag är så himla kluven. Större delen av tiden går det så bra och det är  kul men som kommer skiten.
    Ska man eller ska man inte ställa krav? Jag har aldrig ställt några krav tidigare på  dem?
    Jag resonerar så här: Ställ krav om du har några och är beredd att handla efter vad du säger. Säg inte att dricker ni så åker vi hem- och sedan stannar du ändå. Låter lite som barnuppfostran och det är väl faktiskt inte långt ifrån heller. Har du nolltolerans på sprit när barnen är med så säger du det rakt upp och ned, utan att försöka linda in det. Dricker dem sedan så åker ni utan skuldkänslor. Dricker dem inte så tackar du för en trevlig dag. 
  • Anonym (Maskrosbarnet)
    Anonym (svårt) skrev 2012-07-02 17:02:19 följande:
    Jag vill också tacka "maskrosbarnet" och "ännu en" som peppade mig att skriva. Jag var så nära att strunta i det men så tog jag till mig det ni skrev. Betydde mycket.
    Kul att höra, hoppas det går bra nu Och skulle det bli arga miner så låta det rinna av dig. Det är mycket möjligt att skuldkänslor och försvarsmekanismer gör att de slår allt ifrån sig och blir sura ett tag. 
  • Anonym (Maskrosbarnet)
    Anonym skrev 2012-07-02 17:17:30 följande:

    Jag kanske inte passar in här men jag växte upp UTAN min pappa pga hans missbruk.

    Han har haft missbruk med tunga droger och åkt in och ut ur fängelset under hela min uppväxt.

    Men han har alltid varit min idol, jag har förlåtit förlåtit och förlåtit varje gång han har gjort bort sig, ingen förstår varför och tycker jag är helt dum i huvudet som gör de.    Men jag älskar min pappa och kommer alltid att göra , han har väll avrit med max 4 år ihopslaget utav 19.  


    Tycker det låter som att du hittade precis rätt faktiskt (när du kom in hit). Kärleken till sina föräldrar är allt annat än logisk, som barn är man oftast lojal i vått och torrt. Du är inte dum i huvudet, men däremot kan det nog bli svårt för dig själv om du blir så sviken gång på gång. 
  • Anonym (Maskrosbarnet)
    Anonym (Litenivärlden) skrev 2012-08-01 00:36:13 följande:
    Jag har tänkt på en sak. Det är ofta att en person mår dåligt som gör att man går in i ett missbruk för att kunna må bra igen genom drogen. Det är logiskt att man vill må bra. Det enda som skiljer en vuxen ansvarsfull förälder och en vuxen egoistisk förälder är att den ene väljer att söka sund hjälp i form av alla proffs som finns i den svenska vården, av goda vänner eller privat vård. Egoistiskt är att välja en drog som man vet leder till beroende och djävulskap i längden. Jag har själv mått pyton i vissa stunder, men jag valde den rätta vägen till att fixa det (psykolog, kurator osv). Jag fick bära skammen som det ibland innebär att gå till psykolog och vara "psykiskt sjuk" (depression). Det gjorde jag gärna istället för att supa ner mig inom de fyra väggarna hemma!! Det är så jävla fegt att göra det när man har ett barn att ta ansvar för. Det är nämligen barnet som får betala priset för förälderns missbruk och oförmåga att vara förälder fullt ut. Problemet med missbruk och för den delen även psykisk sjukdom är att det ofta är förknippat med skam. Det är väldigt kontraproduktivt att skämmas. Jag har skämts något oerhört för min mamma. Det hjälpte varken mig eller henne. Jag har även skämts för att jag har haft en depression, vilket inte heller gjorde något bättre. Jag lyssnade på Katerina Janouchs sommarprat som gick för ett par år sedan. Hon sa många kloka saker och ett budskap som jag bär med mig är att missbrukare blir inte hjälpta av att man "daltar" med dem. Raka rör och tydlighet är vad som gäller. Det är vad jag har valt när det gäller kontakten med min mamma. Därmed inte sagt att det är rätt väg för någon annan. Men jag känner starkt att det Katerina sa stämmer. Dessutom pratade hon massor om medberoende, något som alla vi som har erfarenhet av de här tråkigheterna med missbruk säkert känner igen. Här är länken till hennes sommarprat; sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=...
    Jag håller med i en del och inte i en del. Jag daltar inte för fem öre med min pappa, men vi har en ömsesidig respekt. Dock, hur mycket skam och ångest som varit inblandat (främst under uppväxten) så har jag aldrig sett honom som ett egoistiskt svin om man säger så. Jag tror att människor gör val, jag tror inte att alkoholism är en sjukdom. Men vilket val man tar, är inte alltid logiskt för de runt omkring. Varje människa gör så gott den kan i en given situation, utifrån de förutsättningar den har i just den stunden. Det är vad jag tror. I min pappas fall t.ex så gav han upp ett drogmissbruk när jag skulle komma till världen, men gick över till spriten för att det var mer acceptabelt för både han själv och omgivningen. Han klarade inte att sluta trots flera försök, varav några ganska lyckade försök. Jag har sett när hans väggar trillar ned och hans fulla ångest har runnit ur honom. Då har det inte varit synd om mig längre i jämförelse kan jag säga. Fy fan vad denna människa mår hemskt illa där bakom spriten. Hade han klarat att gå en annan väg så hade han garanterat gjort det. Jag säger inte att man ska dalta och tycka synd om, men jag kan ha en viss förståelse för att det blev som det blev. 
  • Anonym (Maskrosbarnet)

    Känner inte dig anonym (svårt), men jag är fanimej stolt över dig ändå! Håller tummar och tår för att besöket blir lyckat och att han klarar det när det väl gäller också. 

  • Anonym (Maskrosbarnet)

    yrkesmilitären: Ledsamt att läsa hur du har gett upp. Förtjänar inte du att ha det bra nu som vuxen efter att ha stått ut med hans skit hela uppväxten? har du fått samtalshjälp, stödgrupper, Al-anon eller något alls utöver pillerna?

  • Anonym (Maskrosbarnet)
    Anonym (Yrkesmilitären) skrev 2012-08-29 02:06:19 följande:
    Har haft samtal med en psykolog på öppenvården en gång i veckan sedan sex år tillbaka, skönt att få prata men hjälpt mig känns det inte som om det gjort. Från början sökte jag mig dit för trikotillomani(sjukdom där man rycker sitt eget hår på hela kroppen) och trikotillofagi(att man äter håret) som jag utvecklade i tonåren, fick dock höra rätt snabbt att det är obotligt och rakar därför stora delar utav kroppen vilket inte hjälper min övriga sjukdomsbild. Däremot har jag fått en hög andra "fina" diagnoser och gått i grupp för bland annat social fobi. 

    Läst lite om Al-anon och anon men mitt förtroende för 12-stegs program samt liknande metoder ligger på noll. 
    Ska jag vara ärlig har jag själv aldrig gått dit heller. Å andra sidan har jag inga självmordstankar och klarar av mitt liv. Jag tänker att om man har gett upp, allt är skit osv så kan man väl ge t.ex al-anon ett försök. För vad har man att förlora? Skulle det vara så att du inte blir hjälpt av det så har du förmodligen ändå träffat några trevliga människor med förståelse för vad du gått igenom på köpet. Om samtalsterapi i 6 år inte har fungerat kanske det är dags att prova något nytt? KBT? MI? Jag hade själv i tonåren ett par år av depression etc och gick till psykolog hos öppenvårdsmott. Det hjälpte mig inte ett enda skit kan jag säga. Funkar det inte så försök något annat! I mitt fall var det ett par år av att tvinga ut mig bland folk, att tvinga mig till daglig sysselättning, att tvinga mig till att duscha och klä mig, att gråta och måla och skriva och ha egenterapi osv som fick mig igenom det. Tankens kraft är otrolig på måendet. Om du lyckas hitta din jävlarnamma, din övertygelse på att det jävla aset till pappa du hade inte ska få knäcka dig, att han FAN ska få se hur mycket bättre du är än honom- då tror jag du kommer gå ur det här som starkare. Och det kvittar hur många gånger man snubblar och faller och gråter och skadar sig själv på vägen, bara man reser sig igen och hittar den lågan. Man måste sluta tycka synd om sitt inre barn och istället bli en stöttande vuxen till sitt inre barn, som säger ungefär "upp och hoppa, du fixar detta". 

     
Svar på tråden Stödtråd: Vuxna barn till missbrukare