Inlägg från: Sorbus |Visa alla inlägg
  • Sorbus

    Koka bort alkohol

    7 små apor skrev 2010-10-31 12:44:09 följande:
    Fel igen.
    Kokpunkten för alkohol är fortfarande 78 och vatten 100. Det spelar ingen roll vad du blandar alkoholen med, bensin, mjölk, siprap eller whatever. Kokpunkten är 78.
    Om det inte vore så skulle människor inte kunna bränna hemma.

    Tror att detta ingick i 9:ans kemi om jag inte minns helt fel. Men är du osäker kan du säkert googla fram bra infosidor om detta.
    Innan man uttalar sig med okunnighetens tvärsäkra stämma kan det vara lämpligt att googla fakta, ja.

    Eftersom hembränning är ett ämne av intresse så ger denna sida en bra förklaring till varför det inte är riktigt så enkelt.
    medlem.spray.se/svalbardifast/drinkar/destillering.html
  • Sorbus
    tjej87 skrev 2010-10-31 13:01:14 följande:
    Tack för att de tär fler som håller med mig :)
    Jag började nästan tveka på min utbildning och min kunskap och efter att ha läst 4,5 år av 5 snart så är det ju inte så kul...
    Drömmer
    Du kan tryggt utgå ifrån att det är avgjort större sannolikhet för att det du läser på universitet stämmer än det du läser på FL.

    Jag hittade en bra sida som förklarar exakt samma graf du lade in förresten.

    www.chemguide.co.uk/physical/phaseeqia/nonideal.html
  • Sorbus
    7 små apor skrev 2010-10-31 13:23:55 följande:
    Förvisso men jag trodde vi här pratade om praktiska mängder alkohol.
    I så fall, om vi ska ha kemiskt rent från alkohol måste du även å det starkaste säga åt TS att det finns en mängd livsmedel denna inte kan äta. Tex filmjölk.

    Tycker du att det är av signifikant betydelse att få allt kliniskt rent från alkohol när det gäller gravida?
    "Praktiska mängder alkohol"?  Du påstod just att kokpunkten är 78 grader ovasett hur det är blandat. Och det är fel, oavsett om det är "opraktiska" eller "praktiska" mängder - vad nu det är.
  • Sorbus
    TheLove skrev 2010-10-31 14:26:26 följande:
    Får helt enkelt koka länge om jag ska göra så och ingen stark alkohol...

    Men jag ska ge mig på att göra egen alkoholfri glögg i år, brukar göra glögg men detta år blir det ju med lite variation då jag inte gillar alkoholfritt rödvin s¨å nu blir det vitvinsglögg i så fall :)
    Ser man på experimentet som publicerades i läkartidningen så får man koka länge och förlorar en hel del av ursprungvolymen. 19-33% av vätskan avdunstade på fem minuter då en hel del av alkoholen fortfarande kvarstod, så jag misstänker att det som slutligen blir rätt lite vätska som inte smakar direkt som ursprungsglöggen..

    Jag har ett gott recept på alkoholfri ingefärsglögg som jag kan rekommendera om man inte gillar saftglögg.
  • Sorbus

    3 dl starkt bryggt te
    1 flaska (33cl) ginger ale
    1 dl apelsinsaft
    0,5 dl citronsaft
    0,5 dl - 1dl socker
    en liten bit färsk ingefära (eller lite malen ingefära)

    Brygg teet.
    Tillsätt ginger ale, apelsin- och citronsaft, socker och ingefära.
    Hetta upp blandningen och rör om tills sockret löst sig. Häll drycken i glögglas och servera med mandel och russin.

  • Sorbus
    Cinza skrev 2010-10-31 15:03:13 följande:
    Är också intresserad av denna alkoholfria glögg
    redan inlagt Glad

    Det smakar ju inte som vinglögg, men jag tycker i alla fall den är god. Den smakar juligt men ändå lite friskt, inte alls så sötsliskigt som saftglögg ofta är.
  • Sorbus
    Maroschka skrev 2010-10-31 15:15:04 följande:
    Det var precis det jags kulle hoppa in i tråden och fråga om
    Om man köper vanlig glöhh på ICA med sina 2,25% eller vad det är borde man väl ha fått bort relativt snabbt?
    Fast varför ska man köpa glögg med 2,25% och försöka koka bort alkoholen? Då är det väl enklare att köpa alkoholfri glögg direkt. Skillnaden i smak är ju inte stor.
  • Sorbus

    tja, tycker ni att 2,25 är mycket bättre ska ni naturligtvis ta den. Jag tycker det är större skillnad mellan olika märken än mellan alkoholhalten i det fallet, men att de alla är för söta. Så för min del hade det inte inneburit någon större vinst att koka bort 2,25 genetmot att ta alkoholfritt från början. Men smaken är ju som baken som bekant.

Svar på tråden Koka bort alkohol