tjej87 skrev 2010-10-31 12:40:53 följande:
Fast det gäller ju för ren etanol. En blandning mellan etanol och vatten med kanske 2% etanol så kommer bladningen koka och avdunsta vid typ 98 ºC kanske. Då är det ju väldigt svårt att få bort det sista av alkoholen utan att vattnet också kokar bort... När man har typ 0.1% alkohol kvar så kommer väl kokpunkten vara kanske 99.9 ºC vilket i princip ju innebär att allt vatten kommer ha kokat bort innan man kan vara säker på att all alkohol är borta... Därför krävs det välidgt lång tid och man kommer förlora den mesta vätskan. Dock behöver man ju inte koka så länge om man kan tänka sig att ha t.ex 2% etanol kvar.
På labb är det möjligt att koka bort all etanol men då behöver man ju ha mer avancerad utrustning en en kastrull hemma för det kräver nogrann övervakning av temperaturen så den hela tiden ökas precis lagom mycket för att förånga etanolen men inte vattnet.
Fel igen.
Kokpunkten för alkohol är fortfarande 78 och vatten 100. Det spelar ingen roll vad du blandar alkoholen med, bensin, mjölk, siprap eller whatever. Kokpunkten är 78.
Om det inte vore så skulle människor inte kunna bränna hemma.
Tror att detta ingick i 9:ans kemi om jag inte minns helt fel. Men är du osäker kan du säkert googla fram bra infosidor om detta.