Inlägg från: tjej87 |Visa alla inlägg
  • tjej87

    Koka bort alkohol

    Man kan inte koka bort all alkohol!
    Enda sättet att få bort alla etanol-molekyler är att koka bort allt vatten också.
    Men efter lång kokning så kommer ju procenten vara välidgt låg iaf.

  • tjej87
    7 små apor skrev 2010-10-31 12:25:04 följande:
    Helt fel.
    Alkohol avdunstar vid en temperatur av 78 ºC.
    Det är enligt den principen människor bränner sprit hemma.
    Glöggen behöver således inte koka eller ens sjuda.
    Hur lång tid som krävs vet jag dock inte men det handlar inte om lång om det inte är hundratals litrar som skall kokas.
    Fast det gäller ju för ren etanol. En blandning mellan etanol och vatten med kanske 2% etanol så kommer bladningen koka och avdunsta vid typ 98 ºC kanske. Då är det ju väldigt svårt att få bort det sista av alkoholen utan att vattnet också kokar bort... När man har typ 0.1% alkohol kvar så kommer väl kokpunkten vara kanske 99.9 ºC vilket i princip ju innebär att allt vatten kommer ha kokat bort innan man kan vara säker på att all alkohol är borta... Därför krävs det välidgt lång tid och man kommer förlora den mesta vätskan. Dock behöver man ju inte koka så länge om man kan tänka sig att ha t.ex 2% etanol kvar.

    På labb är det möjligt att koka bort all etanol men då behöver man ju ha mer avancerad utrustning en en kastrull hemma för det kräver nogrann övervakning av temperaturen så den hela tiden ökas precis lagom mycket för att förånga etanolen men inte vattnet.
  • tjej87


    en bild som visar kokpunkten i förhållande till etanolkoncentrationen

  • tjej87
    7 små apor skrev 2010-10-31 12:44:09 följande:
    Fel igen.
    Kokpunkten för alkohol är fortfarande 78 och vatten 100. Det spelar ingen roll vad du blandar alkoholen med, bensin, mjölk, siprap eller whatever. Kokpunkten är 78.
    Om det inte vore så skulle människor inte kunna bränna hemma.

    Tror att detta ingick i 9:ans kemi om jag inte minns helt fel. Men är du osäker kan du säkert googla fram bra infosidor om detta.
    Fast nu är det så att jag läser en kemiutbildning på ett av Sveriges största universitet och vi lär oss då att blandningens kokpunkt varieras beroende på vilken sammansättning blandningen har. Etanolen och vattet kommer ju interagera och bilda vätebindningar vilket bidrar till den ökande kokpunkten jämfört med ren etanol.

    Jag har ingen kunskap om hur man bränner hemma så paralleller till det kan jag inte dra tyvärr.
  • tjej87
    ilja73 skrev 2010-10-31 12:51:14 följande:
    Jo men folk bränner inte 100%-ig sprit hemma. Det är jättesvår att separera etanolen och vattnet helt, det är därför "läkarsprit" är 96% och inte 100%.
    Exakt, detta pga azeotropen som bildas vid 96% etanol... Den kan ses i bilden som jag la in tidigare.
  • tjej87

    Tack för att de tär fler som håller med mig :)
    Jag började nästan tveka på min utbildning och min kunskap och efter att ha läst 4,5 år av 5 snart så är det ju inte så kul...

  • tjej87
    Sorbus skrev 2010-10-31 13:18:07 följande:
    Drömmer
    Du kan tryggt utgå ifrån att det är avgjort större sannolikhet för att det du läser på universitet stämmer än det du läser på FL.

    Jag hittade en bra sida som förklarar exakt samma graf du lade in förresten.

    www.chemguide.co.uk/physical/phaseeqia/nonide...
    Haha, ja jag tänkte väl ändå att jag borde veta hur det funkar och ha rätt i detta fallet...

    Samma sida som jag tog grafen ifrån :)
  • tjej87
    7 små apor skrev 2010-10-31 13:23:55 följande:
    Förvisso men jag trodde vi här pratade om praktiska mängder alkohol.
    I så fall, om vi ska ha kemiskt rent från alkohol måste du även å det starkaste säga åt TS att det finns en mängd livsmedel denna inte kan äta. Tex filmjölk.

    Tycker du att det är av signifikant betydelse att få allt kliniskt rent från alkohol när det gäller gravida?
    Fast det stod ju i TS att det var bortkokning av all alkohol som det gällde. Kan man tänka sig att ha kvar pyttelite (vilket ju finns t.ex fil, juice, bröd etc) så går det ju ganska lätt att koka bort tillräckligt mycket etanol från glöggen också. Men eftersom TS sa att all alkohol ska bort så svarade jag på det :)
  • tjej87
    TheLove skrev 2010-10-31 14:15:43 följande:
    Okej då vänder jag mig till proffset i tråden... Jag kan i alla fall koka bort tillräklig stor mängd alkohol för att kunna dricka det som gravid? (typ runt 0.5% eller så)
    Det kan du göra men jag vet inte hur länge du behöver koka och hur mycket vätska som då kommer försvinna samt hur det kommer att påverka smaken.
  • tjej87
    TheLove skrev 2010-10-31 14:26:26 följande:
    Får helt enkelt koka länge om jag ska göra så och ingen stark alkohol...

    Men jag ska ge mig på att göra egen alkoholfri glögg i år, brukar göra glögg men detta år blir det ju med lite variation då jag inte gillar alkoholfritt rödvin s¨å nu blir det vitvinsglögg i så fall :)
    Det borde gå bra, jagt ycker att många av systemets alkoholfria vita viner är helt okej. Dock är dom ju ganska söta men har iaf vinsmak. Glögg är ju ändå sött så dom borde funka i alkoholfri vitvinsglögg.
Svar på tråden Koka bort alkohol