Inlägg från: 7 små apor |Visa alla inlägg
  • 7 små apor

    Koka bort alkohol

    tjej87 skrev 2010-10-31 11:38:44 följande:
    Man kan inte koka bort all alkohol!
    Enda sättet att få bort alla etanol-molekyler är att koka bort allt vatten också.
    Men efter lång kokning så kommer ju procenten vara välidgt låg iaf.
    Helt fel.
    Alkohol avdunstar vid en temperatur av 78 ºC.
    Det är enligt den principen människor bränner sprit hemma.
    Glöggen behöver således inte koka eller ens sjuda.
    Hur lång tid som krävs vet jag dock inte men det handlar inte om lång om det inte är hundratals litrar som skall kokas.
  • 7 små apor
    tjej87 skrev 2010-10-31 11:38:44 följande:
    Man kan inte koka bort all alkohol!
    Enda sättet att få bort alla etanol-molekyler är att koka bort allt vatten också.
    Men efter lång kokning så kommer ju procenten vara välidgt låg iaf.
    Tillägg:
    Vatten avdunstar som bekant (förhoppningsvis!) vid 100 ºC.
  • 7 små apor
    tjej87 skrev 2010-10-31 12:40:53 följande:
    Fast det gäller ju för ren etanol. En blandning mellan etanol och vatten med kanske 2% etanol så kommer bladningen koka och avdunsta vid typ 98 ºC kanske. Då är det ju väldigt svårt att få bort det sista av alkoholen utan att vattnet också kokar bort... När man har typ 0.1% alkohol kvar så kommer väl kokpunkten vara kanske 99.9 ºC vilket i princip ju innebär att allt vatten kommer ha kokat bort innan man kan vara säker på att all alkohol är borta... Därför krävs det välidgt lång tid och man kommer förlora den mesta vätskan. Dock behöver man ju inte koka så länge om man kan tänka sig att ha t.ex 2% etanol kvar.

    På labb är det möjligt att koka bort all etanol men då behöver man ju ha mer avancerad utrustning en en kastrull hemma för det kräver nogrann övervakning av temperaturen så den hela tiden ökas precis lagom mycket för att förånga etanolen men inte vattnet.
    Fel igen.
    Kokpunkten för alkohol är fortfarande 78 och vatten 100. Det spelar ingen roll vad du blandar alkoholen med, bensin, mjölk, siprap eller whatever. Kokpunkten är 78.
    Om det inte vore så skulle människor inte kunna bränna hemma.

    Tror att detta ingick i 9:ans kemi om jag inte minns helt fel. Men är du osäker kan du säkert googla fram bra infosidor om detta.
  • 7 små apor
    ilja73 skrev 2010-10-31 12:51:14 följande:
    Jo men folk bränner inte 100%-ig sprit hemma. Det är jättesvår att separera etanolen och vattnet helt, det är därför "läkarsprit" är 96% och inte 100%.
    Förvisso men jag trodde vi här pratade om praktiska mängder alkohol.
    I så fall, om vi ska ha kemiskt rent från alkohol måste du även å det starkaste säga åt TS att det finns en mängd livsmedel denna inte kan äta. Tex filmjölk.

    Tycker du att det är av signifikant betydelse att få allt kliniskt rent från alkohol när det gäller gravida?
  • 7 små apor
    tjej87 skrev 2010-10-31 13:28:14 följande:
    Fast det stod ju i TS att det var bortkokning av all alkohol som det gällde. Kan man tänka sig att ha kvar pyttelite (vilket ju finns t.ex fil, juice, bröd etc) så går det ju ganska lätt att koka bort tillräckligt mycket etanol från glöggen också. Men eftersom TS sa att all alkohol ska bort så svarade jag på det :)
    Tja, då får man tänka till lite också.
Svar på tråden Koka bort alkohol