Inlägg från: spöke |Visa alla inlägg
  • spöke

    Spökes namn(t)råd

    Hilda77 skrev 2016-07-04 13:44:18 följande:
    Hej.
    Jag har fastnat lite för namnet Guste till pojken i magen. Hittade det på en sida med pojknamn.
    Dock verkar det vara flickor som får namnet?
    För mig känns det som ett pojknamn. Men vad är det egentligen?
    Hej!

    Enligt SCB finns det 8 kvinnor i Sverige som bär namnet Guste, varav 7 bär det som tilltalsnamn. Antalet män är 0.

    När jag kikar i mina namnböcker hittar jag ingenting om Guste i någon av alla mina böcker. På den här sajten listas det dock under pojknamn: kulturbilder.wordpress.com/2013/07/14/nordiska-namn/

    Min teori (efter en del eftersökningar) är att Guste är ett flicknamn i många andra länder (antagligen kortform av Auguste/Augusta). Det är ett latinskt namn med betydelsen upphöjd eller vördnadsvärd.

    I Norden var förmodligen Guste ett mansnamn, en variant av Gusten som kommer från Gudsten. Kan även vara en kortform av Gustav/Gustaf.

    Ibland kan ett och samma namn egentligen vara två helt olika namn med olika bakgrund.

    Men som sagt, det här är min teori. Jag är bara hobbynamnforskare.
  • spöke
    Hilda77 skrev 2016-07-07 12:38:16 följande:
    Hm. Tack för svar.
    Märkligt att det inte går att hitta någon info om detta namn som jag tycker är oerhört vackert.
    Jag kör på din teori. För mig låter det som ett pojknamn. Och jag tycker det passar så fint med storebror Tyr.
    Får se om han är en Guste när han kommer. Har varit väldigt svårt att hitta pojknamn denna gången.
    Tycker du inte om Gusten då?
  • spöke
    Miaairam skrev 2016-07-15 22:29:20 följande:
    Hej! Vår Folke ska få en lillebror och vi letar namn som passar ihop "tidsmässigt", alltså som varit vanligt under samma tid. Har funderingar som Ture, Sture och Helge, men de känns inte helt rätt. Tar gärna emot tips!
    Vill ni att det ska sluta på E? Då finns ju även Tage, Rune, Sune, Ebbe, Malte, Svante osv.
    Men jag tycker att det är snyggare om namnen slutar på olika ändelser. Annars konkurrerar de mer med varandra.

    Förslag:
    Sven Ragnar Georg Knut Otto Hjalmar Olof Harald Gunnar Nils Stig Allan Axel Einar Elof Ivar Artur Bertil
  • spöke
    Kvinna97 skrev 2016-07-28 20:51:07 följande:
    Hej! Vad tycker du om dessa namn? Denise Cajsa Marina
    Hej! Denise och Marina är sparsamt använda bland nyfödda just nu. Namnpopularitet går oftast i cykler (ca 3 generationer/90 år), så Denise och Marina lär få vänta ett tag till.

    Cajsa eller Kajsa hade en liten topp i början av 2000-talet men är nu på tillbakagång. 

    Samtliga tre namn är etablerade i Sverige och det bör inte vara några problem för andra att uppfatta dem. Om jag ska välja en personlig favorit får det bli Cajsa/Kajsa. Jag tänker på Kajsa Kavat som är en tuff liten tjej.
  • spöke
    Willa skrev 2016-08-03 17:19:29 följande:
    Har du något bra förslag på ett pojknamn som passar ihop med Hedwig och Olle?
    Hur känner du för enstaviga namn? Klingar bra ihop med två tvåstaviga namn.

    John Nils Björn Bo Finn Tor Stig Jon Frej Sven Måns Alf Knut Tord Frans Jens Truls

    Förslag på flerstaviga namn:

    Sixten Petter Ivar Anton Einar Herman Axel Hjalmar Joar Assar Edgar Fabian Gustav Ragnar
  • spöke
    Loppan84 skrev 2016-08-08 19:28:52 följande:
    Halloj spöket! Lever tråden?
    Ja, jag har lite begränsad tillgång till internet just nu pga lantliv. Återkommer snart.
  • spöke
    Loppan84 skrev 2016-08-06 00:45:58 följande:
    Hej!

    Vad får du för associationer till dessa namn? Tänker på om du får några särskilda vibbar för vad barnet kan tänkas komma från för social grupp/klass eller typ av hem och föräldrar. Vill helst undvika rena överklass- eller arbetarklassnamn, samt ha ett någorlunda annorlunda (bland jämnåriga så helst utanför topp 20 iaf) men inte ett så unikt namn att folk inte hört det förrut. Säg gärna också om nått av namnen nedan passar bättre in på mina önskemål enligt dig :)

    August
    Ruben
    Bernard
    Tage
    Dante

    Hej! Nu är jag tillbaka online.


     


    Alla namn ger associationer. Och även om en del gärna påpekar att problemet ligger hos personerna med fördomar och inte hos namnbäraren så är det ju faktiskt i slutändan just namnbäraren som påverkas. Ett fördomsfritt samhälle är en utopi. Det är dessutom inte bara namn som folk tolkar – det är bilar, bostad, kläder, musiksmak, fritidsintressen, dialekt osv.  


    Så här kommer helt enkelt lite generella fördomar/associationer om namnen på din lista...


     


    AUGUST: Ursprungligen Augustus, ett romerskt kejsarnamn, med betydelsen ’den upphöjde’ eller ’den vördnadsvärde’. Namnet Augustus började användas bland kungligheter och adel under den senare delen av 1500-talet i Sverige och under 1600-talet kom kortformen August att börja användas bland adeln. Det var dock först under 1800-talet som namnet blev vanligt i Sverige. Namnet bars då av kungligheter både i och utanför Sverige och spred sig ner bland folket. 1875 var August det fjärde vanligaste pojknamnet i Sverige. Den mest kända bäraren för oss i Sverige är August Strindberg, vilket kan ge associationer om att en familj med en liten August är en kulturell och beläst familj. Men August Strindberg var ju också engagerad i arbetarrörelsen. 

    För att sammanfatta det hela så är det ganska svårt att placera in August i en samhällsklass. Det har förekommit bland såväl kungligheter som bönder. Idag skulle jag dock gissa att det förekommer mest bland medelklassen där äldre namn har varit väldigt inne de senaste åren.


    RUBEN: Ett hebreiskt och bibliskt namn som tros betyda ’förnyaren’. Namnet har använts i Sverige sedan början av 1800-talet och var ganska populärt runt sekelskiftet 1800-1900. Namn brukar vara populära i cyklar runt 90 år och det var därför ingen överraskning att Ruben skulle komma tillbaka ungefär vid den här tiden. Jag skulle placera in namnet i medelklass och överklass.


     


    BERNARD: En form av Bernhard, ett forntyskt namn sammansatt av ord som betyder ’björn’ och ’stark’. Bernhard har förekommit i Sverige sedan sent 1200-tal. Namnet var relativt populärt under 1800-talet och kring sekelskiftet 1800-1900. Det borde alltså vara dags för Bernhard och Bernard att komma tillbaka. Dock är det endast ett fåtal gossebarn som har fått namnet de senaste åren. Var ska vi då placera Bernard? Kanske en medelklassfamilj på Södermalm som vill ha ett etablerat namn som inte är för konstigt, men det ska ändå låta unikt.


     


    TAGE: Ett forndanskt namn som betyder ’arvinge’ eller ’borgensman’. I Skåne användes namnet redan under senare delen av 1400-talet, men i övriga Sverige blev det inte populärt förrän runt sekelskiftet 1800-1900. Populariteten höll i sig ända tills andra världskriget. Det är antagligen anledningen till att Tage inte har haft sin 2000-tals-peak ännu. Under 2010-talet har namnet börjat öka så kanske börjar det klättra på listorna igen. Skulle även stoppa in namnet i dagens medelklassfamilj.


     


    DANTE: Kortform av det italienska namnet Durante som betyder ’ihärdig’, ’uthållig’. Mest känt pga poeten Dante Alighieri. Det har varit ovanligt i Sverige fram tills nyligen. Med tanke på det så skulle jag inte placera det i överklassfacket där få nytillskott finns, utan medelklass och ner mot de lägre klasserna där modet svänger mer.

  • spöke
    Loppan84 skrev 2016-08-29 18:05:15 följande:
    Tack för utförligt svar! Vår lista har dock ändrat sig och nu är vi nere på August, Gustav och Evert.
    Om du har tanker om Gustav och Evert också får du gärna dra dem :) Och såklart om du har nån favorit av de 3 :)

    Nu kommer han snart :D
    Min favorit på den uppdaterade listan är Gustav. En riktig klassiker.
Svar på tråden Spökes namn(t)råd