Inlägg från: annaba |Visa alla inlägg
  • annaba

    Spökes namn(t)råd

    Intressant tråd. Glad Jag och maken funderar över namn för blivande barn - namn som behöver funka både i det svenska samhället där vi lever större delen av året, men även i ett muslimskt/arabisktalande land eftersom vi båda dels är muslimer och även tillbringar delar av tiden i makens hemland där stora delar av släkten finns.

    Tankar och funderingar kring nedanstående förslag mottages gärna - det är lätt att bli hemmablind då man lever i en delvis arabisktalande miljö där de islamiskt inspirerade namnen går från att vara främmande till att bli naturliga.

    Flicknamn:
    Alina
    Alma
    Asma
    Farida
    Jamila
    Maida
    Mina
    Saima
    Salma
    Tasnim

    Pojknamn:
    Emran
    Elyas
    Ibrahim
    Ismail
    Maher
    Malik
    Mika
    Samir
    Tahir
    Yaqub
    Yunes

  • annaba

    Tack spöke. Glad Precis den typen av feedback vi letade efter - dags att ta ett nytt varv i funderingarna.

  • annaba

    OK, nytt varv, nya funderingar - har för den här omgången försökt hitta namn som i en svensk variant/stavning väcker så lite associationer som möjligt till att ursprunget är icke-svenskt - men som ändå i sin arabiska stavning blir ett vanligt och accepterat namn även i den arabisktalande delen av världen.

    Pojkar
    Abraham (Ibrahim)
    Adam
    Benjamin (Benyamin)
    Daniel (Danyal)
    Elias
    Emmanuel (Immanuel)
    Gabriel (Jibreel)
    Isak (Ishaaq)
    Mikael (Mikail)
    Jakob (Yaqub)
    Johannes (Yuhannis)
    Tobias
    Zackarias (Zakariyya)

    Flickor
    Ada
    Alma/Elma
    Amalia
    Anja (Anya)
    Ines (Inas)
    Kamilla (Kamilah)
    Lina
    Nora
    Robina
    Selma (Salma)
    Sonja (Sonia)
    Talia

    Samtliga dessa känns som om de skulle funka bra i Sverige utan att det skulle tillsammans med pappans icke-svenska efternamn skulle ge associationen att personen är helt utan kopplingar till Sverige. Förhoppningsvis kan kombinationen svensk-klingande förnamn och utländskt efternamn leda tankarna åt att barnet är av blandat ursprung - vilket ju är fallet. Funderingarna nu går snarare i termer av hur pass "tunga" eller "gamla" vissa av namnen skulle kännas på ett litet barn - i alla fall pojknamnen är ju starkt influerade av bibliska/koraniska/judiska profeter - namn som traditionellt kanske inte förknippas med ett litet barn.

Svar på tråden Spökes namn(t)råd