Aniiee skrev 2014-09-04 21:09:08 följande:
Här är mitt bästa tips: plan the work, work the plan.
September:
Gör en lista i september på ALLT som ska göras (även julmaten). Lägg undan den, men inom räckhåll så den kan kompletteras
Oktober:
Ta fram listan igen första veckan i oktober (vilket i år då är vecka 40), om du har en dag i veckan då du sysslar med pappersarbete så ta fram den då. Dela upp listan i kategorier (julmat, pynta, julklappar osv) helst 4 kategorier (en för varje vecka i oktober), och skriv upp allt från den stora listan till kategorilistorna.
Ta den kortaste listan och gör upp en plan för sakerna på den listan. Till exempel om det enda du har under "pynta" är "pynta rum X, pynta rum y" så är det dags att göra en detaljplan. Skriv upp allt pynt du vill ha i varje rum. Ta fram en almanacka och hitta en dag i början av november (vecka 45) då du kan gå igenom allt julpynt (inklusive gardiner, dukar, what have you), dela upp det i lådor för varje rum (om du inte redan har det, ha en extra ful julgranspynt, om du har/använder det).
Andra veckan i oktober (v41 i år) tar du nästa lista, till exempel julklappslistan. Knepig lista, men den måste också göras. Skriv upp alla som ska ha julklappar (överdriv inte, alla i hela släkten och vänkretsen behöver faktiskt inte julklappar av dig). Skriv upp alla julklappar du kommer på, även om det bara blir i stora drag, skriv även VARFÖR de ska få det, (mormor ska få en upplevelse, får hon kommer så sällan ut på roligheter, syrran ska få en flaska vin, för syrran samlar på viner). Kommer du på julklappar så gör research på en gång, mer exakt vad du vill ge, vad det kostar, var man kan köpa det. När ideerna tar slut, lägg undan listan, innom räckhåll, så du kan fylla på. Ta fram varje vecka för att fundera (MAX 10 minuter totalt på funderingar per gång du sitter med pappret framför dig) och göra research på sånt du kommit på sen sist. Ta fram almanackan och boka tider när du kan handla julklapparna och när du kan så in de (även om det bara är på väg hem från jobbet, skriv upp den 10-min omvägen)
Tredje veckan i oktober (v42) tar du fram nästa lista, till exempel matlistan. Det här är oftast den största listan, massor av saker som ska göras och lagas. Här är ju mycket beroende på vad du gör själv och vad du köper färdigt, vad du har som kan lagras länge, osv. Den här veckan, dela upp listan med recept i kategorier, och gör en notering på varje recept, "kan göras långt i förväg", "kan göras en vecka i förväg", "kan frysas", "måste göras max två dagar innan". Kom ihåg att både deg och till exempel köttbullar kan frysas råa. Gör även en liten notering om du vill testa ett recept eller tre i förväg. Ta fram almanackan och boka en dag för varje test-recept i mitten av november (v46 - 47)
Fjärde veckan i oktober (v43), om du har en till kort lista (som inte är mat), ta fram den och gör upp en detaljer plan för den. Har du ingen mer lista, ta fram matlistan med bara "färdigmat", ta fram en inköpslista till mobilen eller surfplattan (out of milk är min favorit), skapa en inköpslista i den med en bra titel, fyll upp den med det från din andra lista, inklusive priser (surfa in på någon av köpsiterna, typ mathem, cooponline). Skriv också en liten anteckning i inköpslistn när de bör inhandlas (sillen kan du köpa på måndag, men skinkan kanske ska vänta till sista advent). Skriv inte upp mer än 10 saker idag, om du pillar på matlistan.
Sista veckan i oktober, v44, är det dags för ett brejk. Det är halloween och alla helgona, då lägger vi julen åt sidan. Gör en pumpapaj istället
November
v45
Medans du går igenom pyntet, skriv upp om något behöver bytas ut.
När genomgången är klar, sätt dig vid datorn och leta efter sakerna som behövde bytas, se om du hittar var du kan köpa nya saker och vad de kostar. Ingen panik om inget hittas, pröva igen om en vecka. Allt du hittar som du behöver köpa, skriv upp det, plats och pris, och kort beskrivning, Ta även fram almanackan igen och boka in shopping och tvätt av jultextilier, senast 1a advent (som för övrigt kan vara en urmysig shoppingdag, om man vet om platser/affärer där det inte är knökfullt med folk första advent. Passa på att ta en julfika på stan
)
v46
Dags att ta itu med matlistan igen. Gör klart listan med "färdiglagad" mat. Gör en ny inköpslista där du fyller på ingredienserna till det som kan frysas och lagas långt i förväg (om du lägger in sill själv "på riktigt", till exempel). Glöm inte att skriva in priser och göra lite anteckningar. Ta fram almanackan och boka in dagar då du kan laga mat. De här rätterna kan du laga eller i alla fall förbereda vilken dag som helst innan Lucia.
Om du orkar, gör även listan för "en vecka före" och "max två dagar före". Glöm inte att boka köptillfällen, och glöm inte heller att ibland kan det vara guld att handla mat över nätet istället för att ge sig ut i julstressen (till exempel den brådaste, två-dagar-före-listan. kan vara skön att få hemkörd sista dagarna före jul)
v47-52
Nu är det bara att köra på. Allt är planerat och klart. Plan the work, work the plan.
Ta ett rum i taget när du pyntar och städar.
Glöm inte att engagera familjen, hela familjen, om du har en. Låt de vara med, både i planeringen och utförandet, även barnen kan hjälpa till (en egen kartong med julsaker, vilken unge vill inte ha det
)
Ursäkta uppsatsen. Hoppas den är någon till hjälp i alla fall, för jag VET att den största stressen kommer från att känna att man inte har kontroll, tiden springer iväg och så står man där helt lost)
Du har rätt! Att göra upp en plan i förväg kan nog vara en bra idé.
Jag planerar ofta i huvudet,men skriver aldrig ner det. Ska nog börja med det.
Vi brukar oftast inte vara hemmas på julafton så vi brukar inte laga så mycket mat.
Bara åt oss själva i så fall eller om vi bjuder hem någon innan jul.
Vi brukar mest stå för julgodis och så´nt.
Men du har rätt. Jag ska försöka planera lite bättre i år så kanske jag slipper stressen och magkatarren som kommer som ett brev på posten.