Jag längtar till jul!!!
Det har det blivit tidigare när jag testat också men nu så. Här är receptet som vi använde:
Vörtbröd 2 limpor
50gr jäst
50gr smör
5dl svagdricka
2-3dl russin
1dl mörk sirap
1tsk salt
1msk mald ingefära
½tsk malda nejlikor
550gr rågsikt
240gr vetemjöl
Lägg russinen i en bunke och slå över svagdrickan. Låt stå i ca 30 min.
Smält smöret, häll ner svagdrickan och russinen och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och slå över degvätskan. Rör ordentligt.
Blanda ner sirap, kryddor och mjöl. Knåda degen ordentligt i 5-10 min, den kommer vara lite kladdig fortfarande.
Strö över lite mjöl och jäs under bakduk i 30 min. Vik degen ett par gånger och låt jäsa ytterligare 30 min.
Dela degen i 2 och forma som 2 limpor. Lägg på plåt och jäs under bakduk i 1 timme.
Snitta limporna, pensla med uppvispat ägg och grädda längst ner i ugnen i 200 grader i ca 20 min (har man en termometer så kan man kolla med den, limpan ska vara 92 grader i mitten).
Vi använde ekologiskt rågsikt och vetemjöl eftersom det har bättre jäskraft i sig.