Ellisizza skrev 2010-06-11 21:17:04 följande:
Det var sonens första läkare som sa att röda och gula frukter och grönsker kunder förvärra eksem. Vet att jag har läst det på nätet på flera ställen tex här:
www.fruktogront.se/modules/artiklar/artikel.p...
"ORGANISKA SYROR
Små barn reagerar ofta på röda, orange och gula frukter eller grönsaker. Det här räknas inte som en vanlig allergisk reaktion utan brukar drabba de barn som redan har eksem och därför är extra känsliga. Oftast reagerar de med ökad klåda i sina eksem. Man tror att orsaken är en eller flera av de organiska syror, t ex bensoesyra, salicylsyra, kinasyra och klorogensyra, som finns i frukt och grönsaker. Vanliga exempel är tomat, jordgubbar, röd paprika, nypon, morot men också citrusfrukter. I likhet med allergener finns högst mängd i skalet. När eksemen börjar läka ut brukar också reaktionen på den här maten försvinna."
Han verkar hittils inte vara allergisk mot någon frukt utan troligen mjölk, vete och ägg. Men allt rött vi provat och jag ätit under amning (morot, tomat, röd paprika, jordgubbar, katrinplommon, aprikoser och ev. nått mer) har gett eksem. Så då tänkte jag att det kanske var bra att undvika alla röda, gula och organge frukter och grönsaker tills huden fått må bra ett tag.
Men tyvärr är det ju väldigt mycket som faller bort då
Japp, jag är med på det med.
Men om det skulle vara bensoesyra hon reagerar på så ligger även kiwi och päron under den listan liksom aprikos, morötter, nektarin, persika, plommon, potatis, äpple, jordnötter, nötter mm.
Och det jag menade, fast jag är så kass på att förklara, var att man inte skulle dra alla frukter och bär över en kant. Alltså det är möjligt att t.ex hallon och blåbär funkar fast inte jordgubbar gör det osv.
Jordgubbar, choklad, apelsin, skaldjur, tomat, mjölk, ägg, fisk mm är sk. histaminfrisättande dessutom. Vilket innebär att det kan ge en falsk allergisk reaktion.