• Legewiel

    Kan min 14 åriga dotter förlova sig? :S

    Nä, nu måste jag få opponera mig lite. Man förlovar sig inte för att det är gulligt, inte heller för att man vill visa att man verkligen älskar varandra (gör inte alla som är tillsammans det?), inte heller för att visa att man menar allvar (måste man bevisa det?).

    Nej, förlovar sig gör man för att man ska gifta sig så småningom, idag behöver man kanske inte gifta sig inom ett år som det var förr (många gifter ju sig aldrig), men det som en förlovning handlar om är att man lovar att tillbringa sitt hela liv med den personen! Det är inget man ska ta lätt på eller ha bråttom med.

    Vill man visa sin kärlek finns det så många sätt att göra det på, varför inte köpa gemensamma, likadana smycket tex? (tänk på Victorias och Daniels hängsmycke med deras initialer). Att förlova sig när man är så ung tycker jag är ganska onödigt, det är min ärliga åsikt. Visst, det kan hända att det faktiskt håller hela livet, men man förlorar väl inget på att vänta ett par år? Om man genast förlovar sig, vad ska man göra nästa gång man känner att man vill visa sin kärlek? Gifter man sig då? Och vad gör man sen då? Nästa steg?

    Jag känner många i min ålder (jag är 21) som redan har varit förlovade många gånger, många med motiveringen att "de älskar ju varandra och det känns rätt just nu". När man frågar om de tänkt gifta sig eller om de känner att detta är "den rätta", så slingrar de sig och säger att vi får väl se...

    Enligt mig är en förlovning inte lika mycket värd om du har gjort det många gånger förr, det är ju inget speciellt med det den 5:e, 6:e eller 7:e gången... Och vad gör du med ringarna, har du köpt dyra sådana är det ju inte skoj att bara lägga dem i lådan. Och billiga förlovningsringar är väl inget att ha, då är det ju bättre att man väntar tills man har råd att köpa kvalitet!

    Med detta vill jag inte förringa unga människors kärlek, det kan mycket väl vara äkta och på riktigt, men jag undrar bara; vad har de att förlora på att vänta ett par år, se om kärleken håller och gör förlovningen till något väldigt speciellt! Det finns ju så mycket annat man kan göra för att visa sin kärlek, när man förlovar sig ska det precis som giftermål vara med tanken att man ska leva tillsammans hela livet!

    In my humble opinion.

  • Legewiel

    Förhållanden kan spricka i alla åldrar ja, och ung kärlek kan vara precis lika fantastisk som hos äldre. Ändå är det ett faktum att de flesta förhållanden inte håller när man är ung. Varför inte vänta och se hur det utvecklas?

    Precis som någon annan sa; varför ha så bråttom in i vuxenxärlden? Man hinner nog leva där ändå. På samma sätt uppmuntrar jag inte tonåringar att skaffa barn, även om de skulle vara hur redo som helst. Det finns gott om tid!

    Dessutom tycker jag det är jättesynd att förlovningen har tappat sin betydelse. Det är varken en romantisk handling eller en markering att man hör ihop, utan det är ett löfte om att leva tillsammans resten av livet!!! Känner man inte att man kan ställa upp på det, ska man inte heller förlova sig.

  • Legewiel

    Ts, dina döttrar är jättevackra alla tre (har tittat på dina bilder) och de verkar rätt mogna för sin ålder (ser betydligt äldre ut än sina år, har långa förhållanden trots endast 14 år, vill förlova sig)... men - med risk för att du blir vansinnigt arg på mig - är det inte din uppgift som mamma att hålla efter dem lite? Din dotter är trots allt bara 14 år, hon vet inte allt om hur vuxenvärlden fungerar. Med sitt klädval och sitt utseende gör hon intryck av att vara flera år äldre, men hon är fortfarande en liten flicka och borde få vara det ett par år till!

  • Legewiel

    Xtinaa: Eftersom du frågar "vad är enligt er utmanande då" så tänker jag vara helt ärlig och säga att den topp som din dotter hade på sig till skolavslutningen är alldeles utmanande för en 14-åring. Jag nämnde ju redan att jag hade tittat på dina kort, och dina döttrar var mycket söta på alla kort, men jag tycker faktiskt att urringningen på den toppen var alldeles för mycket.

    Jag gillar inte all fokus på sexighet hos så unga människor, och jag skulle aldrig släppa ut min eventuella framtida tonåriga dotter så lättklädd. Förstår om du blir arg på mig när jag kritiserar er, men det är min åsikt att 14-åriga flickor är barn och inte kvinnor som ska vara sexiga, och det står jag för. Sen att de själva vill det är en annan sak, det är därför unga behöver föräldrar som sätter stopp.

  • Legewiel

    Jag blir lessen när Skrattmås säger att en förlovning betyder ju ingenting, den är inte värd mera än att köpa ett brythjärta till varandra.

    Det är ju just när folk tänker så som en förlovning faktiskt inte är värt något mera. Som jag tidigare skrivit är en förlovning ett frieri, ett löfte om att leva tillsammans hela livet (och även med undermeningen att man tänker gifta sig snart). Unga får väl förlova sig om de är säkra på att det är så de känner, men eftersom det är så svårt att veta när man är ung så förespråkar jag att de väntar lite och istället ger uttryck för sin kärlek på andra sätt.

    Snälla Skrattmås och ni andra, gör inte en förlovning till en billig sak utan betydelse, låt den ha den innebörd som den ska och gläds med andra som förlovar sig! De har lovat att leva tillsammans resten av livet och förtjänar mera än en axelryckning och ett "jaha, kul för er då"!

Svar på tråden Kan min 14 åriga dotter förlova sig? :S