Inlägg från: jagäraf |Visa alla inlägg
  • jagäraf

    Retrovagnstråden 19

    Uliise skrev 2011-08-09 18:00:25 följande:
    jag af: Jättefint ju!
    Tack!

    Uliise, vad har du för kataloger?
  • jagäraf


    Här är din vagn, Emilia00 fast i annan färg. Vilka färger vagnen finns i kom tyvärr inte med i skanningen och färgkartan finns på annan platsi katalogen. Men den fanns i fyra olika färger, beige, brun, blå samt roströd.
  • jagäraf



    Här är sittinsatsen till just det chassit och färgkartan. Tyvärr är broschyren större än A4-format så färgkartans sista rads nr föll bort.
  • jagäraf

    Emilia00, vit manchester finns dock inte med. Sittdelen är nog köpt ett annat år.

    Och ang skötväskor och åkpåsar så finns inget alls sånt medi katalogen. Skötväskor var inte alls vanligt på den tiden vad jag minns.

  • jagäraf
    Cornellia skrev 2011-08-09 22:12:40 följande:
    Dum fråga kanske, men vad hängde man på krokarna om inte en skötväska?
    Matkassarna, såklart
  • jagäraf

    Om sittdelen inte hade spännen på sufletten så undrar jag vad det var för vagn...?

    Det fanns säkert någon som hade någon påse hängande på krokarna men jag kan inte minnas att det var särskilt vanligt. Vad jag minns så hängde man som sagt matkassen där när man hade varit och handlat. Korgarna under kom ju först på 70-talet (eller kanske slutet av 60-talet) och man körde ju inte bil så ofta så det blev till att ta vagnen för att handla.

  • jagäraf

    Alltså, kanske någon annan kommer med annan info men så som jag känner det så är det här med skötväskor och sånt krimskrams... ett 90-talspåfund. När mina barn var små (de är födda 82, 84, 89 och 93) så stoppade man ner en blöja i vagnen och så bytte man på kompisens skötbord, i vagnen eller var man nu var. Vi var ju inte direkt några "lattemammor" på den tiden så att sitta på kafé var ju inte särskilt ofta förekommande. Det hände ibland att jag åkte in till stan (Stockholm) och då fanns det skötrum på undervåningen på NK där man fick hyra sig ett litet rum där man kunde amma och byta på barnet.

    Jag köpte visserligen en skötlift till han född 1989 eftersom de hade just kommit då men den blev i princip aldrig använd.

    Det var andra tider då

  • jagäraf
    Bambusa skrev 2011-08-09 23:30:33 följande:
    ja skulle känna mig superstressad om jai nte hade några blöjor,våtservetter och minst ett ombyte med mig om ja gick utanför dörren..  och nr blöjan ryker helt blir de iaf 2par byxor med.. 

    ja fick kusiner 1995,en i mars och en i juni, å då vet ja att hon som fick i juni sydde mamma en skötvska åt, antagligen med mars-mamans köpta som mönster, då va de en som man vek upp till en skötbädd med fickor på sidorna, sen vek du ihop den och de blev en väska.. jag fick såklart en till dockorna med, ja va 9år då..  riktig dockmamma va ja från start..  å de är min dotter nu med, 2½år gammal, hon "tuttar" (ammar) sina dockor med, iaf ena.. haha.. ja har 5 skötväskor.. hmr.. men en har varit hundarnas utställningsväska..
    Som sagt, det fanns säker de som hade skötväskor även förr. Å andra sidan var man som nybliven mamma inte alls lika rörlig som man är idag. Vi var hemma med våra små mycket mer än ni unga är idag, tror jag. Visst gick jag till Öppna Förskolan och hem till kompisar ibland men ute på stan osv hände inte särskilt ofta att man for. Och ju fler barn jag fick desto mer hemma blev det. Någon tur till stormarknaden med bebisen efter att man lämpat av storasyskonen på skola resp lekis känns idag som att det var det enda som hände utanför hemmet . Och då en extrablöja instoppad under madrassen i vagnen. Oftast klarade sig kläderna bra.

    Jag minns dock att min äldsta dotter ibland kissade hemma hos min mamma utan att vi hade extrablöjor med oss. Några ggr la mamma i kökshanddukar i blöjsnibben istället för blöja. Och en gång minns jag så väl att vi åkte till en jourbutik (fanns inte så många i Täby i början av 80-talet) och köpte ett paket Babykini allt-i-ett-blöjor till någon av de första barnen födda 82 och 84, eftersom blöjbyte blev nödvändigt. Det kändes otroligt lyxigt, jag hade aldrig sett sådanan blöjor tidigare!

    Tvättlappar använde man antingen såna i papper eller såna i skumplast. Ville man ha våta med sig så la man skumplastlappar i en plastpåse och hällde helt sonika i lite vatten i påsen. Så gjorde jag faktiskt även när jag fått mitt sista barn 1993 eftersom jag med henne bestämt mig för att inte slösa så mycket. Engångstvättlappar i paket hade kommit och var ganska vanligt då men mina gula skumplastlappar funkade minst lika bra och sen var det bara att ta hem dem, tvätta dem i maskin och lägga dem på hög. De torkade direkt. Jag använde tygblöjor i snibb till henne också.

    När jag skriver det här känns det som att jag hade barn på 1800-talet men det är alltså bara 29 år sedan min första dotter föddes. Fast det har hänt massor bara på den relativt korta tiden. Både gott och ont
  • jagäraf
    emilia00 skrev 2011-08-10 12:44:42 följande:


    Äntligen fick jag tag i sittdelen, men så fel man kan ha!! Visst var där spännen på sufletten men den är smalrandig och grå...såvitt jag kan se fanns i nte denna färgen i katalogen som du scannade till mig!? Lite besviken är jag då denna delen är mer sliten, smutsig och sufletten går inte att spänna upp riktigt. Finns det någon som har tips på hur man kan tvätta en sådan vagn? Kan man tvätta dynan i en vanlig maskin?
    Den sittdelen är egentligen till Emmaljungas liggvagnschassin i 600-serien men det enda jag kan se som skiljer är att 600-seriens chassin är helt öppna bak om du förstår. Manchester finns inte alls med bland tygerna i 79:ans katalog men den kanske är från 1980?
Svar på tråden Retrovagnstråden 19