Inlägg från: linas fina |Visa alla inlägg
  • linas fina

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Usch vad trött jag är på stökerier. Jag tycker själv att jag är duktig på att bara spara på det väsentliga och att allt ska ha sin plats. Men av någon outgrundlig anledning ligger det saker överallt efter en dag. Jag får verkligen gå och plocka nonstop för att kunna hålla det fint. Fast det kanske är enda sättet..

  • linas fina

    Även om jag inte alltid behärskar städanddets ädla konst så har jag ändå en del tips som underlättar:


    * Ha en grundordning, dvs alla saker har sin parkeringsplats. När man plockar undan behöver man inte undra vart man ska lägga sakerna.
    * Ordentlig förvaring i barnrummet. Lådor i hyllorna är bra.
    *Vara hård mot saker som tar plats men inte används. Helt onödigt. Gör er av med dem.
    *Inte ha övermöblerat. Ha de möbler som behövs och låt det gärna vara stängd förvaring. 
    * Tvätten sorteras i fyra olika tvättkorgar. En för vitt 60, en för ljust 40, en för mörkt 60 och en för mörkt 40 grader. Man ser vad som behövs tvättas och man slipper rafsa fram alla smutskläder när man ska tvätta. (förutsätter egen tvättsuga med plats för tvättkorgar)
    * Förvaring i badrummet. När vi hade litet badrum satte jag upp ett extra skåp på väggen för att slippa ha knökfullt i vanliga badrumsskåpet.
    *Bort med plotter och onödiga prydnadssaker. Mycket lättare att städa när ytor är relativt fria från skit.
    * Vi har en arkiveringshutsh från Ikea för alla papper och sånt vid skrivbordet. 
  • linas fina

    Jag har en sån här platt mopp med en lurvig grej på som man kan svepa runt med om man inte orkar dra fram dammsugaren. Tar massa damm och skräpet kan man dra ihop i högar och gå efter och ta med sopkvasten.

  • linas fina
    Veritaslux skrev 2010-11-28 12:53:52 följande:
    Min man plockar, jag rengör. Skrattande 

    För att utveckla det hela så är min man total minimalistl. Han verkligen hatar att grejer ligger framme. Så det gör de aldrig. Det som är lite irriterande är att han samlar ihop mina saker som jag ibland får leta efter. (Men jag börjar lära mig var han anser att saker hör hemma, haha).

    När min man sedan väl städar på riktigt då måste han göra det superordenligt. T.ex. så tömmer han ett helt rum och städar från golv till tak. Jag kan tycka att det är ok att ta fram dammsugaren och köra ett varv, men han måste liksom göra supernoga och då tar det tid (och blir inte lika ofta).

    Men i grunden tror jag vi kompletterar varandra och gör lika mycket. Jag accepterar att hålla rent i kök och badrum (som måste vara RENT) och så får det bli lite dammigt på övriga ställen. Det är i alla fall aldrig stökigt. Och rätt som det är kommer jag hem från jobbet och så luktar det såpa i hela lägenheten för då har han fått ett städryck.
    Det låter härligt att komma hem till ett såpadoftande hem. 

    Jag kan också vara lite sådär - från grundenstädande, men jag har inte tid så det blir sällan. Och då kan jag tycka det är onödigt att gå och småstäda utan väntar hellre tills jag kan göra det ordentligt. =) 
  • linas fina

    Häromdagen fick jag nog på sparade saker i förråden. Har inte använt dem sen jag flyttade till huset för drygt 2 år sedan och inte rört det så varför ska det sparas?
    Nej nu ska det skänkas. Himla onödigt att saker man inte använder ska ta plats från det man faktiskt använder. Stå där och trängas om utrymme nej fy.
     Ibland får man vara lite hård mot sig själv och inse att minnet inte sitter i själva prylen liksom.

    Fast jag drömde faktiskt på natten om att en teservis jag skänkte bort nyligen gick dyrt på aktion haha. Så lite ångest finns det kanske. =) 

  • linas fina
    Shaun the sheep skrev 2011-01-21 19:40:55 följande:

    Hej allihop.


    Jag har skrivit i tråden förut, men nu behöver jag verkligen hjälp. Jag har börjat må riktigt dåligt över hur det ser ut här hemma.. Det känns som att jag ska bryta ihop! Och jag vet inte vad jag ska göra, känner mig så dum.


    Det känns lite som att det är någon gen som fattas i huvudet. Genen som alla andra har, som säger hur ofta man ska göra något och genen som liksom signalerar till hjärnan när det håller på att gå överstyr, den föddes jag utan. Jag skäms verkligen över det här, känner mig liksom.. Ofullständig. Jag har aldrig vågat erkänna det för någon, men gjorde det tillslut för min pojkvän. Han verkar dock bara tro att det är lathet (tacksamt, när man väl litar på någon..). Så nu lägger jag mitt sista hopp till er.


    Finns det någon där ute, som vill skriva en liten lista till mig, på hur många gånger per vecka man måste ta tag i städet? Eller ja.. En lista på vad vanligt städ är. Sånt som alla gör nån gång i veckan.


     


    Som sagt, jag vet att jag verkar fullkomligen dum i huvudet :( Men jag hoppas nån där ute kan hjälpa mig lite. Vore guld värt! Fyller år om en dryg vecka och ska ha hit gäster, då måste stället vara åtminstone i okej skick..


    :/


    Det kan vara en konst att hålla snyggt. Det kan gå åt pipan snabbt om man inte har någon bra struktur.
    Ett tips är att faktiskt inte ha så mycket prylar. Ha endast det du använder samt det du verkligen tycker om. Resten kan du skänka även om du fått det av någon vänlig människa.
    Det som inte används just nu kan förvaras i lådor någonstans, ordentligt märkta.

    Tänk på att var sak ska ha sin bestämda plats, då blir det enklare att plocka undan. Ingen pryl ska vara utan "hem" så att säga.
    Plocka undan varje kväll. Lite varje dag gör skillnad.
    Papper, foton och sånt som du vill spara, sätt in det i album och pärmar. 
    Har du barn, ha inte miljoner leksaker, det bli stökigt på nolltid. Mindre leksaker och bra förvaring till dem är att rekommendera.

    Har man ordning så blir det lättare att sköta städningen. Då är det enklare att faktiskt ta fram dammsugaren och svepa av. Lika med badrummet. Mycket enklare att torka av om det inte står massvis med flaskor och smink framme.

    Det här har hjälpt mig. Blir kaos om jag inte har grundordningen och blir det för mycket prylar rensar jag ur med jämna mellanrum. Det gör det dessutom roligare att hålla fint, när det inte dräller saker överallt. =)
  • linas fina

    Nyfiken gul, en fråga till dig. =)

    Hur gör du med alla saker du får av barnen som de gjort. Pyssel på dagis, teckningar och pärlhalsband. Sparar du allt? Och i så fall hurdå?
    Vi har redan massvis och vi har bara ett barn på fyra år.  

  • linas fina

    Vissa saker sparar jag i poärmar, typ sånt man vill spara väldigt länge. För andra papper har jag en lådhurts med arkiv från Ikea. Skitbra! En mapp för dagis, jobb, hem, räkningar, kvitton m.m.. Bara att dra ur och släppa ner papperet i rätt mapp.

  • linas fina

    Jag och sambon skulle behöva göra en rejäl garderobsrensning. (i af sambon). Det är obehagligt med sprängfyllda garderober.
    Jag har inte lika sprängfyllda som sambon då, men däremot en massa kläder som jag inte använder.  

  • linas fina

    Böcker som jag ändå tyckte var dåliga skänker jag till kyrkans loppis. 
    Jag har faktisk blivit helt galen på att rensa ut. Känner att vad tusan ska jag ha trångt med saker som jag ändå inte använder, itne tycker om eller vad det nu kan vara. Föut kände jag mig taskig som skänkte bort saker jag fått. Men vad gör saken för nytta i en låda i förrådet?

    Det är så befriande med lite prylar.  

  • linas fina
    Luktärten skrev 2011-08-22 22:16:28 följande:
    Nu är även stora tjejens rum totalstädat från topp till tå. Bara klädgarderoben kvar. Oj, oj vad luftigt det blev. Totalt: 3 kassar för lillasyster att ärva, 1 kasse till kyrkan och 3 kassar i sopen. Nu står lillasyrrans rum i tur. Orken och inspirationen måste bara infinna sig...

    När barnens rum är helt klara är det vindens tur. Perfekt att ta den på hösten/vintern då det inte är så varmt däruppe. Och här kommer min undran. Hur har ni andra det organiserat på vinden? För här är det full kaos. Där finns julsaker, påsksaker, kläder/leksaker för lillan att ärva, leksaker sen jag var liten, böcker till en förbannelse från studietiden, skridskor, hjälmar, resväskor, arvegods mm mm.

    Det som är jobbigast med vinden är att det inte är ståhöjd för en vuxen, ca 1,50m högt i mitten.
    Nu har jag ingen vind men flera förråd. Jag har ett förråd för saker som används mer eller mindre frekvent, alltså sånt jag vill kunna komma åt. Det är julsaker, resväskor m.m. Alla lådor är märkta ordentligt. Tex har jag en låda för julgranspynt, en för vårt pynt, en för ungens. 
    I ett annat förråd har vi sånt som arkiverats för en längre tid, alltså inget jag behöver stå å gräva bland när jag behöver nåt som används oftare.
    Där finns urväxta barnkläder och leksaker. Sånt som tas fram till ett ev nästa barn. På alla lådor står vad som finns i, tex vilka storlekar på kläderna. Jag och sambon har varsin stor plastlåda där vi sparat sånt som vi vill ha kvar. Det kan vara gamla kläder eller minnessaker. Mer än en låda var behöver man inte ha. Det tar bara onödig plats.
     
    Tänk igenom ordentligt vilka saker du vill ha kvar. Det är helt onödigt att ha gammalt arvegods som tar plats och som ni vet att ni inte vill använda. Skänk det till nån second hand eller sälj. Gamla studieböcker likaså . Sälj om de inte behövs.
    Det är så skönt att ha ordning i förråden. =) 
  • linas fina
    samban skrev 2011-10-25 12:49:43 följande:
    Mitt problem är att jag är lat och tycker det är tråkigt att städa. Jag kan få röjarryck då jag rensar och slänger, men detta sker så jäkla sällan,,, sen tror jag också att mitt hem är helt fel inrett för att vara lättstädat. Jag har så mkt saker, så mycket möbler, prylar, blommor, krimskrams, SKIT helt enkelt som är sjukt mycket i vägen när jag ska städa. Jag måste verkligen se till att göra mig av med saker, men det är inte så lätt när man bor med någon som samlar lika mycket skräp som jag. Har bestämt mig för att investera i en trådlös dammsugare för att kunna göra en liten sväng i köket och hallen varje dag. Har också börjat jobba med att frigöra volym. Ex har jag som mål att göra mig av med en sopsäck kläder eller tyg innan månaden är slut. Kläderna slänger jag, ger till loppis eller kompisar. Nästa projekt är att En meter böcker ska bort. Har även börjat rensa stenhårt bland alla flaskor med hårkrämer och sån skit som jag använder alldeles för sällan för att det ska vara värt att förvara. Jag kastar de flaskor som är ganska tomma ( väldigt många med bara lite bottenskrap kvar, verkar som om jag hR någon slags undermedveten motvilja inför att använda det sista haha) och de med lite mer innehåll får nya hem hos vänner. Heja heja heja mig, jag känner att jag börjar vara en bit på väg. Framförallt är det tankemönstret som ändrats. Jag tänker numera " nej, jag ska inte spara den här saken, även om jag kanske kommer behöva den om fyra år. Jag lovar att köpa mig en ny om jag skulle ha ett behov av den här prylen igen." Det funkar ganska bra. Jag spar inte längre på ljusstumpar " om jag skulle vilja stöpa ljus någon gång" eller på sedan länge snustorra nagellack " ifall jag någon gång skulle köpa mig en sån där vätska som mjukar upp dem igen...". Ut med skiten bara!
    Ja för mycket saker är nog den främsta anledningen till att det är svårt att hålla ordning och det känns motigt att dra fram dammsugaren när man har saker och möbler överallt. Så du gör nog gott i att rensa ur bland sakerna. Jag känner att så fort jag har för mycket grejer så blir det genast svårare att hålla ordning.
  • linas fina
    samban skrev 2012-01-04 12:13:08 följande:
    Nyfiken gul: har du testat den? Vilken modell är det? Finns flera olika från Electrolux har jag sett.
    Jag har en ganska ny modell av den. Fick när jag köpte kyl och frys på köpet. Den är bättre än föregångaren, men är ärligt talat inget att hurra för. 
  • linas fina

    Gah jag blir galen! Dottern har ett rum som hon stundvis leker en del i. Men främst tar hon med saker från sitt rum till vardagsrum eller kök. Helt okej om hon bara tog undan efter sig men det gör hon inte.
    Vad har ni för tips för att barnen ska ta bort det som de lekt med innan de drar fram massa nytt? Som det är nu så blir det vi föräldrar som plockar undan allt hon river fram hela tiden . Hon tar fram sina spel också som finns i vardagsrummet och sprider ut alla kort m.m. och lämnar allt sedan.
    Hon vägrar ta bort, blir jättetrött precis när det är dags. Är det okej att ta bort leksaker som hon inte kan ta undan efter sig under en viss tid? Jag erbjuder ofta att vi kan plocka bort tillsammans men det slutar ändå bara att jag gör allt och hon inget.. Tips någon?

  • linas fina
    Ramborg skrev 2012-02-20 23:18:58 följande:
    Om femåringen alltid blir jääättetrött just när det ska plockas undan så kanske du kan bryta leken tio minuter tidigare?
    Jo men det är nog mest en ursäkt, skulle nåt roligt föreslås är hon inte det minsta trött. ;)
    Millsy skrev 2012-02-21 07:45:05 följande:
    Dom flesta barn är väl inte så sugna på att städa... vi brukar bara säga tex "Nu börjar snart Bollibompa, kom så städar vi så hinner du se lite barnprogram sen"... Eller nåt annat så, hon får inte börja pärla om det är kaos nånstans för att hon har tagit fram alla spel, då får hon städa först.
    Hon är snart fyra år, men vi hjälper oftast till för att rätt snabbt på ordning... men det är inte ofta vi städar utan henne heller.  
    Försöker uppmuntra sådär genom att säga nu städar vi undan det här så kan vi spela sen, men som sagt hon sätter sig och grejar med en sak medan vi vuxna städar upp allting. Hon var mer ordningsam som mindre, var sak på sin plats men nu drar hon verkligen fram allt och tar inte undan nåt.
    Kanske man bör begränsa sakerna lite om hon inte kan hålla reda på dem.
  • linas fina

    Jag tror inte man kan generalisera och säga att alla med stök är lata. Tror det finns en massa faktorer som kan bidra till det och man ska nog inte döma för hårt. Jag brukar vara ordningsam men har under perioder i livet när jag mått riktigt dåligt inte orkat med hushållet. Det går verkligen fort utför och har det en gång blivit oordning så fylls det lätt på. En släkting till mig är ordningsam men bor med en karl som är hamstrare och det är svårt att hålla ordning på sakerna när det är så mycket. 
     

Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...