Inlägg från: Bättan |Visa alla inlägg
  • Bättan

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Detta funkar för mig, kanske kan det funka för dig också =)

    Vår diskmaskin går varje kväll, det sista jag gör innan läggdags är att sätta på diskmaskinen. Jag springer ett var i huset för att kolla så att det inte står någon disk någonstans. Tömmer alltid diskmaskinen på morgonen innan jobbet. Då är det lätt att börja med kvällsmaten direkt efter jobbet.
    All tvätt som ska hängas i garderoben hängs direkt på gale, så när det är tort är det enkelt och smidigt att hänga in i garderoben. Har en "Ica Scannings Kasse" som alla strumpor hamnar i, sen parar jag alla strumpor 1/vecka framför TV. De som inte har en maka, de åker i påsen igen, å nästa gång så finns det en maka, annars slängs den strumpan.

    Nästan samma sak med tvättmaskinen, (vi har en med timer) så jag laddar tvättmaskien på kvällen, och hänger tvätten på morgonen, laddar om tvättmaskinen på morgonen och hänger när jag kommer hem.

    Har rensat hela badrumsskåpet, har små glasburkar ifrån IKEA med topps, bommulspads, smik, ja allt man har i badrummet. Tvättar badrumshandukarna, mattan, & draperiet 1 gång/vecka. När det är i tvätten, så går jag över badrummet med rengöringsmedel.

    Har en viter/höst och en Vår/sommar garderob, plockar fram jackor/vantar/mössor/skor, när det andra åker bort.
    Puttasar alla skor, tvättar allt, så när hösten kommer, är det bara att plocka fram allt rent & frescht.

    Köper allt rengöringsmedel på ÖB, köper alltid samma sort, är enkel och jag vet att det funkar. Samma sak gäller med Duschcrem & Shampo. (jag är allergisk emot tomma flaskor i duschen)

    Dammsuger ca 2-3 gånger i veckan, springer av med poppen 1/vecka. Dammsuger vår Tv soffa 1/vecka.
    Klipper gräset/vecka så här på sommaren.

    Har pappers insamling/ pant / konservburkar / glas i smidiga plast kassar som är lätta att ta med/ till retur stationen påvägen till mataffären.

    Städar alltid ur kylen vid storhandling.

    Jag har även glasburkar till allt i skafferiet, allt för att ha ordning & reda.

    Bäddar alltid vår säng varje morgon, är såå mycket skönare att komma hem, om det är bäddat.

    Byter ofta kökshandukar och disktrasa, diskar diskborsten i diskmaskinen.

    Tömmer kattlådan och ger katten mat & vatten varje morgon.

    Vi har utvecklat rutiner och förenklat vardagen.

    // Bättis

  • Bättan
    Elins mamma 2010 skrev 2010-07-29 20:19:58 följande:
    många bra tips! Vi har också diskmaskin men ligger alltid efter när det gäller kastruller och durkslag, sånt som man vill diska för hand för att de tar så stor plats i diskmaskinen. Men egentligen vore det kanske bättre att vi kör maskinen oftare och tar med dessa grejer, för det tar sån tid innan de blir diskade för hand... Obestämd
    Jag kör allt i diskmaskinen.. blir super stressad av att ha en massa disk stå i diskstället eller i vasken.
    Det kanske inte är ekonomiskt eller miljövänligt  försvarbart, men vi köra diskmasiken 1/dag månadg till fredag och lördag & söndag kan diskmaskinen gå upp till 3 gånger/dag. Liter beroende på vad  vi gör, om vi har gäster, osv. Vi är miljövänliga på andra sätt =)
    Jag tror att så länge det är enkelt och lätt, så funkar det praktiskt. Jag tror ävebn att  vi människor är skapade att ta genvägar, sååå det gäller att hitta de bästa genvägarna för just dig =)

    //Bättis
  • Bättan
    Pigeon skrev 2010-07-29 21:14:18 följande:
    Sen är faktiskt inte diskmaskinen sån miljöbov längre, har man en hyfsat ny drar den inte så mkt ström. När du diskar för hand går det ju åt en massa varmvatten = ström förbrukas!
    Tackar tackar =) nu känns det ännu mera rätt & riktigt =)
  • Bättan
    Nyfiken gul skrev 2010-07-29 21:44:31 följande:

    Köksskåp brukar oftast bli en ständig källa för både stök, bök och irritation...


    Lite enkla knep för att få ordning


    *Sluta samla på udda glas, köp 12-pack vanliga glas på IKEA och använd bara det. Lätta att stapla då alla passar ihop och går något sönder är det lätt att ersätta.


    *Mormors gamla servis och den gamla kaffeservisen från mammas förlovning.. ja vackra saker kanske men inte direkt något att ha kvar i skåpet. Få ordning och reda och ha tallrikar, fat och assietter av samma sort och anpassa porslinet efter utrymmet - inte tvärtom!!


    *matlådor är smart men köp riktiga! Sluta samla på sneda glassburkar och burkar utan lock och lock som saknar burk... Köp ett set om 10 riktiga burkar från tex IKEA där alla lock passar alla burkar och där allt går att stapla.


    *samla sakerna under diskbänken i en stor hink (spraymedel, diskborstar, svinto osv ) , hinken är lätt att hålla ren och du håller rent skåpet samtidigt.


    *Du slipper bortglömda matvaror om du häller upp dom i ordentliga burkar/askar och skriver utanpå vad det innehåller. På så sätt slipper du få frysta ärtor i hela frysen och du slipper hitta mjölbaggar i den bortglömda påsen med havregryn längst in i skafferiet.. Lätt att överskåda och enkelt att se vad som är slut,. På köpet får du ett rent skafferi som luktar gott och en frys du inte behöver frosta av...


    *Besticklådor kan användas till allt , inte bara bestick. Lösa redskap blir förstörda, slöa och smutsiga om dom bara ligger huller om buller löst i en låda. Fixa besticklåda och sortera in smörknivar, slickepotter och kapsylöppnare. Du får även plats med både aluminiumfolie, gladpack och fryspåsar i en besticklåda.


    *Saker som oftast hamnar i köket men som inte tillhör köket måste få en egen plats. Jag själv har löst det problemet med att hänga upp en sån här 3-vånings ståltrådskorg som man hänger i taket.  I den har jag samlat stearinljus, värmeljus, servietter, tändstickor, små fat och koppar att sätta ljus i, diverse pyntsaker som ljusmanchetter-snoddar-band, tomtebloss, tårtljus och mindre småsaker för diverse högtider  - Därmed har jag rensat lådorna i köket från skit och krafs och får plats med det som SKA ligga i lådorna.


     


    Du tänker precis som mig =) Inga udda glas, tallrikar, osv. Nu gillar jag porslin, så jag har ett skåp i vardagsrummet med olika serviser.

    jag slänger alltid "glassbyttor" och "marmeladburkar", jag köpte en massa förvaringslådor som lätt kan staplas på varanda och alla lock samlas tillsammans.

    Jag hade en byrå i hallen, i översta lådan hamnade allt, som inte hade någon plats. Nu har jag köpt, förvaringsboxar, så värdeljus, rabattkuponger, osv har en box var.

    Ett annat hett tipps som jag kan rekomendera är att ha boxar i "städskåpet" Jag har köpt små boxar. En för plåster, en för värktabletter, en för kärmer. Toppen, lätt att fylla på, lätt att ta fram om någon slår sig.

    Jag har dock aldrig tänkt på att "organisera frysen" MEN det kommer jag göra snarast. TACK för tppset =)

    // Bättis
  • Bättan

    Jag kallar mig själv för en förvaringsnörd, men förvaring är A och O för ordning & reda,
    Biltema har fantastiska plastbackar (genomskinliga) som jag har näst in till över allt hemma.

    Tvättstugan: till tvättmedel (i med pulvertvättmedlet i plastbacken, i med en 1/2 dl mått, å vipps så slipper jag ha en massa tvättmedelsboxar stå), sköljmedel (jag köper alltid tre flaskor åt gången, ställer alla tre i backen, så ser jag när det är dax att köpa nytt), (vi köper alltid balar med toapapper, hushållspapper, dessa backar hamnar uppepå garderoben i tvättstugan)

    Köket: Har glasburkar nästan till allt i skaferiet, sen plastbackar till konservburkar, en back till "pulversåser, mixer, en back till bakning, en back med "de som inte rymdes i glasburken första gången"
    Kryddskåpet, har jag boxar med kryddburkar i. Sen har jag en burk för buljongtärningar.
    Vid spisen har jag en korg för olja, vinäger, soja, salt & pappar kvarn.

    Frysen: har jag plastbackar för grönsaker, frysta kryddor, kyckling filer osv.

    Städskåpet:  En plastbackar med rengöringsmedel i en. "Påfyllning till badrum" i en, tex tandkräm, tandborsete, duschtvål, deo. En back med disktrasor, svampar och diskborstar.

    Medecinskåpet: här har jag sorterat upp plåster, förkylning, recept läkemdel, salvor, värk.

    Ja tror ni förstår vart jag vill komma =) men sedan jag organiserade här hemma är det mera lätt städat.
    Det låter klyschigt med -Var sak på sin plats så att säga. 

    Vill passa på att tacka för många bra tips som kommit fram i den här tråden.

Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...