Inlägg från: fruganL |Visa alla inlägg
  • fruganL

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Vi flyttade ganska nyss från en överfylld tvåa till en lite större trea. Kunde äntligen gå igenom våra flyttlådor på vinden och har minskat ganska mycket. Så skönt! Ganska ofas i inflyttningen är vi, eftersom det sorteras samtidigt som det packas upp. En del saker har hamnat i högar eller diverse utrymmen för att samla allt på samma ställe så man kan göra ordning sen. Städskåpet till exempel, där har inte dammsugare och skurmopp fått plats och på golvet har det bara lega massa skrot. Nu är det urröjt. Skönt är det!

    Men så kommer man till alla saker som ska få ett hem någonstans. Har ganska kaotiskt så det finns nog mycket som inte har en egen plats än, eller som har en dålig plats eller dåligt system, men ja, sakta faller bitarna på plats.

    Var ställer man verktygslåda och skruvar mm. om man inte har ett garage?
    Hur sorterar man lakan? Till mig och min man finns det påslakan till dubbeltäcke och enkeltäcke. Det finns underlakan till vår dubbelsäng och gäst-enkelsäng, och så örngott. Sen har sonen små och stora lakan (vagn och spjälsäng), kuddfodral till stor och liten, samt tre storlekar på påslakan. Små till vagn, stora till säng och en mellanversion till ett gammalt täcke som vi har på golvet som lekfilt. Många sorter och få hyllor.

  • fruganL

    VI har inte många uppsättningar lakan och våra enkeltäcken är samma som används till gäster. Dock finns ingen gästsäng, utan man sover på soffan eller madrassen som står uppställd bakom, eftersom vi inte bor så stort. Däremot finns det en logik i att tvätta och sätta på påslakan direkt på täckena innan de vacumförpackas, så behöver de ju inte förvaras någonstans. Enda gångerna vi använder enkeltäcken är på sommaren när det är för varmt att dela, eller när jag var gravid och ville ha det mycket svalare än min man.

    Har valt att ha täcke i vagnen eftersom jag tycker det känns mysigare än att ha åkpåse. Täcket vi har på golvet som lektäcke finns där av nostalgiska skäl. Till det täcket finns alla våra gamla fina spjälsängstäcken. Behöver dem inte till något annat och de kommer till stor användning så som de är, men används istället för att bara ligga på en hylla. Är inte sugen på att göra mig av med dem. 

  • fruganL

    Ja, dåligt vikta lakan tar löjligt mycket plats!

    Men verktygslådan med skruvar och muttrar och shit väntar jag på platsförslag till. På hallgolvet kan den ju inte stå i all evighet! =)

  • fruganL

    I städskåpet är det ju städgrejer. Har tidigare haft den i skåpet ovanför, men nu har vi inget skåp ovanför, utan ett döutrymme där det står förvaringsboxar. I hallgarderoben hänger det kläder, på golvet står det skor som inte används och på hyllan högst upp har vi saker som hör till bilen, men som inte behöver vara I bilen alltid. Har försökt komma på något bra i någon av de utrymmena, men det går sådär.
    Under diskbänken är det också liksom upptaget. Och förrådet är nere i källaren, där har vi den stora verktygslådan och "resten av skruvarna", typ.
    Men ja, det får bli rationalisering av ytorna i städskåpet eller hallgarderoben, för det känns ju mest logiskt. 

  • fruganL

    En sak som jag funderar över nyfiken gul, det är den där våta svabben. Var gör man av den tills den används nästa gång? Jag svabbar hela lägenheten varannan vecka och kör ett tag i köket om det behövs, oftare än så. (Nu är sonen i början av sin värsta kladderikarriär och jag orkar faktistk inte svabba golvet fyra-fem gånger om dagen, så det får räcka med att sopa och sen svabba någon gång i veckan, men sån är jag och det funkar fint.) Oavsett dock, om man svabbar en gång i veckan eller två gånger om dagen, var gör man av svabben tills den har torkat? Tycker inte helt om tanken på att ställa in den blöt i städskåpet, känns som att det tar en evighet för den (microfiber) att torka där...men att hänga i badkaret känns inte heller överdrivet trevligt...

  • fruganL

    Jag kör med vanlig svamp och disktrasa, har runt 10-15 av varje liggandes under diskbänken och mer än hälften fortfarande inplastade. Använder dem till att skrubba bord och stol och diskbänk och allt det där. Så fort de blir äckliga åker de i tvätten, och används de till golv åker de också dit. Sen är det ju bara att plocka upp en ny och fortsätta.

    Får komma på något bra sätt för moppen så den får toooorka. Hitta på någon upphängning i badrummet eller så, så den kan torka och lufta och ha sig. Bor i lägenhet så någon trappa ner till källaren finns inte. 

  • fruganL

    Har kollat runt en hel del på flylady.com och ändrat en hel del i mitt eget förhållningssätt. Insåg dels att jag redan gjorde många av de sakerna som stod där och att folk nog har det bra mycket värre än vad jag har.
    Det som har tagit mig emot ganska länge är att veckostädningen blir så stor liksom. Jag vill gärna städa ur badrummet, byta handdukar, röja undan från alla golv och ytor så de kan dammas, plocka undan från golvet så det kan dammsugas och helst våttorkas, byta lakan i sovrummet...Men jag är inte villig att offra en hel halvdag för att städa, så då blir det lite nu och då och det är astråkigt att dammsuga varje dag - står ju dammsugaren framme alltid och man blir aldrig klar...Men där hittade jag minsann en lösning.
    Eftersom flylady förordar morgonrutin och kvällsrutin där en hel del undanplockning ingår, små 2- eller 5-minutrare här och där, så behöver det inte vara så mycket att plocka undan. Badrummet städar jag dagen innan, det går ju egentligen ganska fort när sonen sitter i badkaret, och det är ett extra moment som liksom är gjort. Börjar städningen med fem minuters fetröj så jag kan damma. Putsar speglarna, dammsuger och våttorkar, men bara kök, badrum och ETT rum per vecka. (Bor i en trea så det funkar, i större kanske två rum känns bättre. Det rummet blir även dammsuget mycket mer noggrant, de andra dammsugs bara på öppna ytor och dammråttefällor. Sen töms soporna och sängkläderna byts. På en intensiv timma är det klart.

    Tidigare i tråden vet jag att jag läste om papperssorteringssystem. Tror det fanns att köpa på Granit eller liknande en gång, fast i grund och botten bestod det nog mest av typ tre plastfickor dit man la lappar. Men de var märkta med tre ord som började med samma bokstav och var snarlika i uttal, men betydde olika saker. Någon som vet vilka ord jag menar? Orkar inte läsa igenom alla sidor igen, men gör det om ingen kommer på åt mig.

  • fruganL
    angio101 skrev 2011-01-15 10:49:01 följande:
    fruganL: var det inte typ sortera, spara, strimla fast på engelska? har också läst på flylady men kommer inte riktigt ihåg. ett fack för sånt som måste åtgärdas och ev sparas typ räkningar, ett för sånt som sparas en kort tid typ tidsbokningar, resten ska slängas direkt som reklam odyl
    Kan ha varit, men det känns inte som att "strimla" är rätt, eftersom det som ska kastas rimligtvis inte ska läggas i ett fack utan just...kastas.
  • fruganL
    skogstomte skrev 2010-03-07 21:47:24 följande:
    Hängmappar i en låda (finns t ex på granit) där det finns tre mappar, BETALA; BESVARA; BEVARA för alla "pågående" papper. 
    Got it!
  • fruganL
    Knitting Angel skrev 2011-01-15 20:26:14 följande:
    Tror ni tänker på ordet slänga. Så det blir spara, sortera och slänga och då har ni tre ord på samma bokstav.
    Fast i det sammanhanget är ju "strimla" och "slänga" precis samma sak och lika onödigt. Varför ha en mapp som säger "slänga" när papperskorgen finns vid sidan av...Mappar måste ju vara till för saker som INTE ska slängas...
  • fruganL
    Shaun the sheep skrev 2011-01-25 21:40:07 följande:
    Jag har ännu en fråga, den här gången gäller det Flylady. Har kollat runt lite på hemsidan,
    och "hon" verkar verkligen pusha för det här med shine your sink. Men jag förstår verkligen inte instruktionerna!
    Det är inte orden jag inte förstår, helst skulle jag nog behöva SE det. Men kan någon vänlig själ försöka förklara för en dum fan? Ursäkta att jag svär om någon är känslig, jag är lite irriterad på mig själv, men så har min hjärna alltid varit. Förstår instruktioner bäst om jag ser hur man ska göra.

    NU, ska jag prova Flyladys before bed routine. 20 minuter max, håll tummarna för mig!
    Flylady puschar för shine your sink eftersom det var det hon började med själv. Grejen är att det egentligen är en detalj, eller jag tolkar det så, som så klart går att applicera på vad som helst som triggar dig. Men en skinande diskho ger ju som någon skrev innan motivation att hålla disken borta och fixa mat.
    Instruktionerna kan du egentligen skita högakningsfullt i. Jag har enbart använt det gröna på en svamp och yes för att skrubba ur och torkar ur diskon varje kväll. Den gnistrar väl inte som flyladys gör, men den gör mig glad och det räcker gott för mig.
    Det finns dock en instruktionsvideo för hur man gör, den lär ju finnas på hemsidan.

    Och du ska inte göra HENNES before bed routine, gör dina egna! Det som funkar och är relevant för henne funkar ju inte för dig. Hon har exempelvis "2 minutes hot spot" två gånger om dagen. Jag gör det tre-fyra gånger i veckan för skulle jag göra det 14 gånger skulle jag rulla tummarna mesta delen av tiden. Jag har inte så många hot spots. Jag behöver heller inte göra room rescue varje dag, för för det mesta har jag plockat undan innan jag lägger. Däremot finns det andra saker jag hellre lägger min plocka-undantid på innan jag lägger mig. Att lägga kuddar och filtar lite inbjudande i soffan till exempel, efter en dag ligger det mesta i en hög på ryggstödet eller på golvet och soffan är en av de första sakerna jag ser när jag går från sovrummet till badrummet, och då vill jag verkligen inte att den se så ut. 
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...