Inlägg från: Analoga |Visa alla inlägg
  • Analoga

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    moln och sol skrev 2010-02-28 10:06:59 följande:
    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...Jag skulle vilja ha massor av tips:1) Hur man håller en grundordning.2) Hur ofta man ska göra vissa saker.3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir så sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)
    Vilken bra tråd!!! Har också problem med detta! Disken och tvätten har jag ordning på, men i övrigt känner jag igen mig! Vill också få en grundordning så man slipper skämmas om man får oväntat besök.
  • Analoga

    å vad mycket bra tips som strömmar in och jag känner igen mig sååå mycket i ditt tänk TS! kunde varit jag lika gärna som skrivit detta! Jag kan också gå in stenhårt för att hålla ordning och sedan tröttnar jag. Har även väldigt svårt för att göra mig av med saker pga känslomässiga och nostalgiska skäl. Känns ibland som att jag slänger bort en del av mig själv - hur knäppt låter inte det?

    Jag har mest problem med papper som samlas på hög. Tex papper som man ännu inte tagit ställning till, reklam etc etc. Jag rensade undan allt för några månader sedan och satte in i pärmar och nu har jag samlat på mig igen så mycket att jag lagt det i kassar i väntan på rensning

  • Analoga
    moln och sol skrev 2010-02-28 21:54:10 följande:
    Jag brukar få ösa ner papper som jag inte har hunnit ta ställning till, i papperskassar i väntan på att jag ska gå igenom detta. (Ibland tröttnar min kille på mina stora högar av papper på byrån i hallen och lägger ner allt på golvet. Och där kan det ju inte ligga så då lägger jag ner det i en papperskasse och ställer den i min del av sovrummet ) Dessa kassar är det absolut sista jag går igenom, för det är SÅ tråkigt! Ibland om jag behöver leta i någon av dessa kassar, blir jag väldigt glad när jag hittar något där tiden passerat, så att pappret inte längre är intressant och därför kan kastas!
    Helt otroligt! Trodde jag var ensam om detta problem

    Jag har faktiskt tänkt i helgen att jag är så inihelvete trött på detta nu! Jag vill ha ordning så det kan komma oväntat besök när som helst! Tänkte faktiskt ta en kasse med papper och börja imorgon, åtminstone grovsortera
  • Analoga
    moln och sol skrev 2010-03-04 07:34:00 följande:
    Nyfiken Gul, tack för ett riktigt bra inlägg! #39Det är nog där jag brister. Jag får ett ryck och tänker att nu ska jag bli bra på att sätta in viktiga papper i en pärm och jag ska göra det så fort de kommer med posten. Jag gör iordning en jättefin pärm och sen efter ett tag blir det ändå inte att jag ändrar mina vanor...Jag är ledig idag och tänkte att jag ska försöka ta något litet område och gå igenom det, och sedan göra så att jag tar område för område tills ALLT är bra och då måste jag bara lyckas hoppas jag!Tyvärr börjar jag ofta i fel ände och nu har jag suttit på nätet och tittat efter någon fin/praktisk tvättkorg, så att det ska bli lite roligare att göra iordning. Jag vet att jag har läst någonstans (Kanske i "Rensa i röran" av Karen Kingston) att man inte ska börja med att köpa förvaringsaskar mm, utan göra det när man är klar med området... (samtidigt ger det ju en lust att börja, om man köper något fint...)
    Jag gjorde ett ryck häromdagen och rensade kassen där jag slängt ner diverse papper + en annan pappershög! nu återstår bara en nätt liten hög som ska till sina diverse "hem".

    Det är dock en kategori jag inte vet vad jag ska göra med: papper som ska vara "under bevakning" eller vad man ska säga, tex kallelser, papper från dagis man ska fylla i och lämna in os v. Sätter jag dem i en pärm så glömmer jag garanterat bort att titta i pärmen

    Så var ska man ha såna här papper? Kallelser tex fyller jag direkt tiden i almanackan men andra papper kan man ju behöva spara på något bra ställe.
  • Analoga

    Hoppas du inte tar illa upp TS av att jag "kapar" din tråd och ber om lite råd jag också

  • Analoga
    Nyfiken gul skrev 2010-03-24 09:49:52 följande:
    för min del är det kläder till barnen som sällan används som blir för små först så dom har man ju bra koll på.. Så typ byxor som ligger längst ner i lådan för 5.e veckan i rad provar jag inte ens.. dom ÄR helt enkelt för små - och då rensas dom bort på en gång.jag sätter aldrig på mina barn för små kläder, upptäcker jag att en tröja eller en byxa är för trång eller för kort så åker den av på en gång och ner i påsen för urvuxna kläder. Jag vet ju själv hur jobbigt det är att ha för trånga kläder så jag vill ju inte att barnen ska gå och skava i obekväma kläder en hel dag så jag byter så fort jag ser att det är för litet.Jag gör det inte - men jag vet att många andra tar en vända i lådan med jämna mellanrum för att få koll på urvuxna kläder.Ett bra tips att ha koll på storlekar är att mäta kläderna.  Tröjan man inte använt på jättelänge kan mätas med tröjan han hade igår - är båda tröjorna likvärdiga kan den åka ner ett varv till i lådan..
    Du har så många bra tips!!! Du verkar ha väldig ordning därhemma??
  • Analoga

    Kan någon ge mig en spark därbak? Här sitter jag vid datorn och gruvar mig för att ta itu med en "skräplåda" med lite smått och gott i. Blev inte av igår, b lir det av idag....?

  • Analoga

    Har rensat ur dotterns urvuxna kläder idag. Ska börja med lite andra grejer också. Är det fler än jag som har svårt att skänka bort, till second hand tex, saker ni fått i present men som ni inte gillar och ej har använt?

    låter knäppt kanske men jag får dåligt samvete på något sätt {#lang_emotions_undecided}

  • Analoga
    kmh skrev 2010-06-10 21:47:03 följande:
    Försöker övertala min man att det är en bra ide att städa lite i taget. Det tog 45 min att övertala honom. Sedan satte vi timern på 5 min, han plockade bort saker från fönstret, jag dammade och sedan satte han tillbaka blommorna igen. Sedan hann jag damma överst på bokhyllan och på några andra möbler/tavlor innan klockan ringde. Han höll med efteråt att det inte var så tidseffektivt

    Så längre tid behöver det inte ta att göra det lite bättre hemma än vad det var igår. Att jag aldrig fattat det tidigare. Jag brukar vara minst lika gnällig som min man.

    Konceptet imorgon är att plocka bort saker, diska, fixa köket i 15 min och sedan ta 15 min på något som inte är varje dag jobb (dammsuga, sortera något, damma, laga något som gått sönder mm)
    Gud, nu blir jag också inspirerad av "äggklocksmodellen"
  • Analoga
    Nyfiken gul: Har bara ögnat igenom hela denna fantastiska tråd, och slås över alla bra tips du lämnat! Har du alltid varit en sån ordningsmänniska? Du verkar ha svar på det mesta

    Ska läsa igenom tråden från början, får ta lite i taget. Behöver inspireras att ta itu med mitt KAOS
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...