• dotty

    Till er som inte kan gå ner i vikt

    www.familjeliv.se/hem/dorothy/gallery/php9k1slp.jpg

    på den här bilden väger jag ca 95kg till 170cm. jag tränade 4-5ggr i veckan och cyklade utöver det 2mil om dagen. jag åt i princip vegankost. allt detta under ca 2års tid.

    för det första: alla kroppar fungerar inte likadant. vissa (många) har svårt att gå ner i vikt, och i synnerhet att hålla vikten nere.  många tjockisar kämpar järnet. men det är inte så jävla roligt att kämpa arslet av sig när det ändå inte syns på vågen! då är det lätt att ge upp.

    för det andra: hög bmi betyder inte att man är fet. jag skulle enligt min vikt och längd lida av grav fetma. men inte fan är jag fet på den där bilden. jag hade ca storlek 40-42.

    varför tror du att alla dessa personer är så tjocka? om det nu är så lätt att gå ner i vikt så måste det ju finnas en anledning till varför de envisas med att vara olyckliga och feta. vad tror du att den anledningen är?

  • dotty
    Vemi skrev 2010-02-24 15:08:06 följande:
     Man måste ju vilja gå ner i vikt för att gå ner... ( om vi pratar övervikt till normalvikt) och det var nog DE som TS ställde sin fråga till. Om man vill gå ner i vikt, hur kommer det sig att du inte gör det? Får du ångest? Mår du dåligt på något annat sätt? Jag tror inte hon ville sätta dit dig som har några kilo extra men som trivs med det. Men övervikt är inte hälsosamt, kommer aldrig att bli.
    men jo, det är ju precis sätta dit oss ts gör när hon säger att det är så enkelt att gå ner i vikt så varför gör vi det inte. det är INTE enkelt att gå ner i vikt för alla människor. vissa av oss KAN INTE gå ner själva för våra kroppar sparar på ALLT som kommer in i munnen. alla människor har inte samma ämnesomsättning.

    ok att hon frågar varför vi inte går ner i vikt, det är berättigat och en nyfiken fråga. men att lägga  till att det är enkelt att gå ner i vikt och att alla kan göra det om de vill är att trycka ner dem som inte lyckas.
  • dotty
    Hurley skrev 2010-02-24 15:14:04 följande:
    Precis! Jag pratar inte om småmulliga med lite trivselkilon här och där. Jag pratar om människor som lider av fetma, som riskerar sin hälsa. Vad är det som händer med dessa människor, psykiskt och fysiskt, om de slutar äta skräp och äter mindre och nyttigare? Vad är det som gör att det är så svårt? Jag ser inte ner på någon människa.
    när du säger att det är det enklaste i världen att gå ner i vikt så ser du ner på överviktiga jo.

    du ställer ju inte bara nyfikna frågor. du dömer oss även.
  • dotty
    konkelbär skrev 2010-02-24 15:15:20 följande:
    Fast ALLA kroppar måste ha NÅGON ämnesomsättning för att kunna fungera. Cellandning kallas det. Som en omvänd fotosyntes. Det är något ALLA celler i kroppen tillämpar och det KRÄVER energi.
    eftersom min kropp spar på allt jag stoppar i mig (läkarna kallar det stenålderskropp) så ska jag äta kanske 2-3 ggr i veckan för att det där med energi in-energi ut ska gälla. alternativt äta "normalt" med träna konstant. den pyttemängd mat jag ska få i mig för att hålla mig på normalvikt är omöjlig.

    och självklart säger jag inte att jag bara ska acceptera det och skita i min övervikt. men jag måste ta till mer drastiska saker än lite måltidsrestriktion för att gå ner i vikt.

    det jag motsätter mig är att det skulle vara enkelt för alla att gå ner i vikt. kroppar är olika och det krävs olika mängder mat för att de ska fungera/bli större/bli mindre osv.
  • dotty
    Hurley skrev 2010-02-24 15:20:40 följande:
    Äter man mindre än vad man förbrukar under ett halvår går man ner i vikt. Det är faktiskt inte svårare än så. OM man nu inte lider av en ämneomsättningsrubbning eller dylikt. Det är få människor som är tjocka pga sjukdomar. Om du är en av dem så är TS inte tillägnat dig.
    nej det är faktiskt inte så enkelt.

    ca 20% av alla kvinnor lider av pcos. ett av symptomen på pcos är övervikt pga problem med insulinet. (är inte helt insatt i hur det fungerar dock, men det är segare att gå ner i vikt bland annat eftersom insulinet binder fett eller något liknande).

    pcos är bara en av många olika sjukdomar/syndrom som kan ligga till grund för övervikt. och med tanke på hur stor andel som har pcos så känns det inte vidare omöjligt att mååååånga människor har problem med vikten pga sjukdom.

    utöver fysiska sjukdomar har vi även matmissbruk vilket inte heller är det lättaste att bryta.

    det är riktigt elakt att säga att det är enkelt att gå ner i vikt för alla. var nyfiken på våra orsaker till övervikt, men döm oss inte.
  • dotty
    Hurley skrev 2010-02-24 15:30:54 följande:
    Men HERREGUD!! Jag har ju skrivit tusen gånger att jag vet att det finns de som är överviktiga pga sjukdomar, mediciner och dylikt. Inlägget är inte riktat till er! Ok?
    MEN HERREGUD! fattar du inte att jag menar att många, många, många av de som är gravt överviktiga är antingen sjuka eller matmissbrukare?

    jag tror det finns ytterst få överviktiga som är det för att de bara är lata eller inte bryr sig. därmed är ditt inlägg riktat till ytterst få personer.
  • dotty
    nickefiki skrev 2010-02-24 15:36:56 följande:
    Ja det är ju inte 20% av de feta, utan 20% av alla, så det täcker ju in de flesta mulliga.
    ja, sen har ju inte alla pcoare viktproblem även om det är många.. men pco lär ju knappast vara den enda sjukdomen/syndromet som kan bidra till övervikt.

    jag tror nog att man lugnt kan räkna med att majoriteten av alla gravt överviktiga har en orsak (sjukdom/syndrom/missbruk osv) till sin övervikt annat än att de är lata. annars skulle det inte finnas så många överviktiga.
  • dotty
    Hurley skrev 2010-02-24 15:41:05 följande:
    Men ett missbruk går att göra något åt! Ett missbruk är inte ett beroende utan ett missbruk är att man överdriver något. Kan vara spel, mat, shopping, sex osv. Man är inte kemiskt beroende utan man missbrukar. Det jag ville veta var vad som händer med en människa som missbrukar mat om de inte äter så mycket utan lite och nyttigt. I kroppen och själen.
    såklart man kan göra något åt det! men man kan inte påstå att det är en enkel sak att fixa, som du ju påstår i ts.

    jag motsäger mig inte dina frågor. de är intressanta. dock ogillar jag att du måste slänga in det dömande "det är enkelt att gå ner i vikt". med de orden förminskar du allas våra viktproblem.

    men för att svara på de frågor du ställer som jag anser vettiga ;).

    jag missbrukar mat för att det inte är någon ide att göra något annat. jag går inte ner i vikt med "normal" kost, varför ska jag inte "unna mig" att snaska gott då? jag kommer ändå vara gravt överviktig hur jag än gör.

    jag missbrukar även mat för att jag har dålig självkontroll. jag ORKA INTE hålla den superstrikta kontrollen jag behöver för att ens stå still i vikt.

    när jag äter tillräckligt lite är jag konstant hungrig, trött, seg, orkeslös och kan inte hålla på med en av mina hobbys (matlagning/bakning) och därmed blir jag även ledsen och nedstämd i allmänhet.

    jag missbrukar även mat för att jag har ett kolhydratberoende. äter jag inte kolisar mår jag fysiskt bättre, men det är såååå jävla kämpigt att låta bli. jag är beroende, suget är för stort.

    och ja jag tänker göra något åt mina problem. men mina åtgärder är inte enkla och baseras inte på enbart ett beslut, utan de ingår nog i den kategori viktminskningsmetoder du inte kan förstå.
  • dotty
    Hurley skrev 2010-02-24 15:47:14 följande:
    Ett missbruk är inte ett beroende. Du blir kemiskt beroende av droger och får livsfarliga abstinensbesvär när du slutar. Vilka abstinensbesvär får du om du äter ett äpple istället för en bulle? En skiva grovt bröd utan smör med skinka istället för en rostmacka med smör och ost? En näve osaltade nötter istället för chips? En banan istället för tårta?
    då förstår du inte missbruk.

    de allra flesta droger går ur kroppen långt innan man slutar känna ett behov av att ta dem. missbruk och beroende är mer än fysiskt.
  • dotty
    Hurley skrev 2010-02-24 15:59:41 följande:
    Alltså, jag förstår att det lät lite väl präktigt och dömande när jag skrev att det "är enkel". Det jag egentligen menar är att rent praktiskt är det enkelt. ALLA vet ju vad som krävs. För mig handlade det bara om att bestäma mig. Det är inte lätt under resans gång. Jag var hungrig, jag var sugen, jag blev trött och grinig, jag kunde känna att jag inte hade något roligt att se fram emot på helgerna eftersom jag varken åt skräp (som ALLTID är godast =) eller drack vin. Men det går att härda ut. I alla fall för mig. Det jag undrar är hur andra, som inte lyckas, mår när de bantar? Om man ger upp trots att man har en kraftig övervikt måste man ju må piss av nyttig mat? Så pass att man säger till sig själv "jag väger hellre 30 kilo för mycket än att äta nyttigt för DET är rena döden".
    bra att du inser det.

    banta ska ju ingen göra. men när jag äter "bra mat" så mår jag fysiskt bättre. ofta blir jag piggare och mindre svullen om magen. men suget finns fortfarande kvar så jag kan må ganska kass rent psykiskt. mycket av mina tankar kretsar kring mat och jag hart svårt att koncentrera mig på annat. och i långa loppet mår jag extremt dåligt eftersom jag trots bra kost inte går ner i vikt. då känner jag mig misslyckad och min kropp känns värdelös.

    jag tror inte att någon tänker riktigt så. de tänker nog snarare "det här går inte, jag får acceptera att jag är fet och inte kan gå ner i vikt".
  • dotty
    Kiwi86 skrev 2010-02-24 16:12:03 följande:
    De somm missbrukar mat får ju inte den där mättnadskänsaln som "vanliga" människor får. De kan äta massor,de blir aldrig mätta och därför blir det som det blir och det blir nästintill omöjligt att hålla en diet. De som äter mycket socker är ju beroende av det. Samma som för en alkoholist eller drogmissbrukare. De behöver sockret och vill såklar sluta med hur lätt är det?
    det där är också en viktig poäng. jag känner tex aldrig mättnad förrän jag mår illa. jag känner heller aldrig riktig hunger, utan jag känner snarare illamående eller snurrighet. vilket leder till att jag glömmer att äta och då kompenserar jag med att äta mycket när jag väl äter.

    ond cirkel som är mycket svår att bryta.
Svar på tråden Till er som inte kan gå ner i vikt