Inlägg från: Hemmaföräldern |Visa alla inlägg
  • Hemmaföräldern

    Jag VILL ju vara hemmafru/hemmamamma!

    Det finns många som vill ge sina barn tid, både mammor och pappor, därför kallar vi oss hemmaföräldrar numera = föräldrar som väljer att stanna hemma längre.

    Titta in på http://www.hemmaforaldrar.se så hittar du fler som tänker som du: )

  • Hemmaföräldern
    plommon skrev 2010-02-14 10:18:50 följande:
    Nej,de flesta av oss vill ha en pension, ett eget liv och ett oberoende från "MANNEN". Vi vill kanske inte spela en biroll i alla andras liv och sedan sukta efter det liv vi kunde ha fått när vi är 80 år och utblottade. Vi vill vara förebilder för våra barn och särskilt våra döttrar. Vi kanske inte är skapta enbart för att baka bullar utan för stordåd också! Men lev ni som ni vill invaggade i era små mysiga rosa drömmar och doften av nybakade bullar...
    Och många av oss vill ha ett samarbete. Vi litar hellre till vår älskade make, en person vi ändå valt att skaffa barn med, det mest livsavgörande beslut en människa kan ta, än till STATEN. Det handlar om några år när man som föräldrar samarbetar för att ge barnen en trygg uppväxt.

    Ibland är mamman hemma på heltid, ibland pappan, ibland båda på deltid. Varje familj syr ihop sin lösning.

    Visst är det tråkigt att hemmaföräldrarna får mindre pension. Förr fanns det änkepensioner som skulle ge kvinnor trygghet men det tog sossarna bort och det slog hårt mot de kvinnor som varit hemma och trodde att de hade en trygghet på äldre dagar. Men det visar att mycket kan hända. Dina pensionspengar är inte alltid dina, de är statens och med politiska beslut kan vem som helst bli utan.

    Är man hemma kan maken/makan skriva över en del av pensionen. Det ska man se till. Det kan också vara bra att pensionspara, det kan ju den som arbetar utanför hemmet och får en inkomst för sitt arbete ordna en sådan försäkring.

    Jag är övertygad om att man är en bra förebild för sina barn om man väljer att ge dem tid och den närhet, kärlek och omsorg som de har rätt till. En bättre förebild får man leta efter. Jag tror få barn med dålig relation till sina högpresterande, karriärister till föräldrar som har samlat massvis med pengar på kontot, känner att föräldrarna är bra förebilder.

    De som väljer att stanna hemma längre och ge sina barn tid, de försöker hitta en balans mellan familj och arbete. Medmänsklighet, värme och att bygga relationer ger inte några pengar i lönekuvertet eller en pension men det ger ett varmt och medmänskligt samhälle och det är inte fy skam och behövs det med i vårt JAG, JAG, JAG samhälle.

    Och visst är vi skapade till mer än att baka bullar :) även om det är härligt när det kommer hem ett gäng barn som bara tjuter av lycka över att bli ompysslade och få äta hembakat till skillnad från fabriksproducerat med en mängd kemikalier och E-ämnen i. De förstår kärleken bakom ;)

    Jag tror att ditt fördomsfulla inlägg och ditt förakt för hemmaföräldrarna handlar om en sorg hos dig själv. Du kanske är osäker på ditt eget val eftersom du inte berättar om det eller varför du gjort som du gjort utan istället hugger mot andra.

    Tänk så här istället.....

    vi föräldrar är de viktigaste personerna i våra barns liv och även om du valt att inte stanna hemma, så behöver det inte vara ett dåligt val så länge du bara skapar balans mellan arbete och familj. Försök att ge dina barn så mycket tid du kan. Satsa på tid med barnen istället för att skjutsa dem till en massa fritidsaktivteter sen efter skolan. Mys istället (och ät hembakade bullar ni bakat tillsammans), lyssna på dem, prata med dem och berätta om dig själv när du var liten. Se till att finnas där för dem och engagera dig i skolan och allt som händer där.

    Det är good enough och det räcker det med. Lycka till med ditt val!
  • Hemmaföräldern
    jepi skrev 2010-02-14 18:08:50 följande:
    Tråkigt att ni skulle missuppfatta mitt inlägg som att jag klankar ner på andra som jobbar och inte är hemma med sina barn. Jag menade enbart att jag personligen väljer bort min karriär (har ett bra jobb med bra lön, mycket resor etc) för att jag hellre vill vara hemma med barnen - jag känner att jag är klar med karriären för nu. Men jag säger inte att det är dåligt att välja att jobba - då har ni missförstått mitt ordval. Många tycker jag är konstig som inte vill gå tillbaka till jobbet, men alla gör som de vill helt enkelt.
    Det här är ju ändå ett forum för hemmaföräldrar, föräldrar som valt att stanna hema längre. Då är det väl självklart att du och vi andra ska få skriva om hur vi upplever vår vardag utan att bli påhoppade. Det är faktiskt inte ett forum "för eller emot dagis" ;)
  • Hemmaföräldern
    frufri skrev 2010-02-15 11:47:19 följande:
    Ja men det är precis vad jag går och tänker på! Varför har det blivit så att det är det som förr var den manliga biten som blivit normen? Jag förstår inte på vilket sätt det är jämställdhet. Det visar väl bara att det som mannen gjorde/gör värderas högre än det som förr var kvinnans roll. Det känns som att jämställdhet skulle innebära att lyfta fram båda alternativen som lika bra, inte få det till att allt som var kvinnligt är att "förnedra" sig själv och inte leva sitt liv till fullo. Sen om det är mannen eller kvinnan som vill vara hemma i många år spelar ju ingen roll. Men både att vara hemma och ta hand om hemmet och att jobba borde vara precis lika värdesatt! Det är sååå mycket stress i dagens samhälle, och man behöver absolut inte ha det så egentligen. Det är väldigt synd...
    Det är som att vården och omsorgen om de egna barnen inte räknas eftersom man inte får betalt. Om två mammor däremot byter barn med varandra kan man bli dagmamma och få betalt???!! Det är så konstigt. Tar man inte hand om barnen så dör de, så visst är det ett arbete. Det konstigaste av allt är att du kan vara hemma och har barnet på dagis, då pungar staten ut med pengar men inte om du själv gör det.

    Hemmarbetet värderas till 380 000 kr per år och barn. Alla hemmaföräldrar utför ett arbete som har stor betydelse för ekonomin som helhet. Tyvärr så får de inte något för det.
  • Hemmaföräldern
    Eisa skrev 2010-02-19 11:40:26 följande:
    Jag har verkligen jättesvårt att förstå hur man vill vara hemmamamma. Hur man klarar det utan att känna sig uttråkad och nästan fördummad.Jag är förundrad över hur olika människor är.
    Det kanske är för att du är så övertygad om att allt är svart eller vitt och att det bara finns en väg att gå här i livet. När man vandrat här några år på vår jord och börjar ana livets hemligheter, då brukar man också visa ödmjukhet och respekt för att vi människor är olika och gör olika val.

    Du kanske behöver vidga dina vyer lite och fundera mer över varför du själv har valt att inte ge dina barn tid, istället för att vara så sysselsatt med att ifrågasätta varför inte alla valt som du?

    Berätta gärna om varför du inte vill ge dina barn tid? Lite anar jag redan... du är rädd att bli uttråkad och fördummad men finns det ett barnperspektiv i det hela? Hur växte du själv upp... hemma eller på dagis? osv
  • Hemmaföräldern
    Koffie skrev 2010-02-25 12:17:42 följande:
    Nu har jag bara läst igenom tråden lite snabbt - den var lååång  och tänker som så att det finns egentligen två grejor jag vill kommentera.Den ena är att TS och alla andra i hela världen ska få välja själva hur de vill göra med sina liv (nåja, om det inte är farligt/kriminellt/osv..  ). Å andra sidan får man ju vara medveten om att det kanske är ett ovanligt val man gör, eller att det går emot normen osv. Det ska självklart inte vara ett problem - men tyckandet är fritt.Den andra är att det är himla onödigt att gå i självförsvar och reagera starkt på andras frågor. Visst, det finns de som verkligen tar andras val personligt, eller som blir arga eller väldigt ifrågasättande - men då är det väl bättre att faktiskt nämna det för dem än att gå i självförsvar? De allra flesta som ställer en fråga om vad man ska göra efter föräldraledigheten/eller vad man jobbar med gör det utifrån ett rätt allmänt intresse och vill bara veta. Varken mer eller mindre. Ibland kanske de hajar till inför ett annorlunda val, sett utifrån normen, och vill veta mer - men det är inte samma sak som att mucka gräl.Och kanske isynnerhet om man går emot strömmen och vill att andra ska respektera ens eget val så ska man tänka på att respektera andras val. Om det nu handlar om hemmafru, flaskmatning, regnbågsfamiljer,långtidsamning, planerat kejsarsnitt, what ever - varför ska förespråkare från båda sidor ha så svårt att bara acceptera varandras val? Sen tycker jag att det kan vara superintressant att veta varför någon har gjort ett visst val - ska man inte kunna fråga om det då? Jag gillar också att förklara mina val för andra, även om vissa är kontroversiella.
    Klokt inlägg på många sätt men.... jag hänger inte riktigt med "går mot normen", när går man mot normen?
  • Hemmaföräldern
    Koffie skrev 2010-02-25 13:39:12 följande:
    Tja, nu skulle jag ju kunna bli hur filosofisk som helst och gå ner mig i jordens tanketräsk om vad som är normer och inte. Men, egentligen menar jag nog bara att en norm är det "vanliga" valet och som omges av ett helt set av tankar och värderingar och grundförutsättningar.Dvs, i Sverige är det norm att kvinnor, även mammor, jobbar - och därför är det ett förhållandevis ovanligt val att välja att stanna hemma istället. Kanske isynnerhet om man är ung och UTAN barn. Det är ett exempel på ett val som går emot normen.I Nederländerna ser normen däremot annorlunda ut. Där är normen att kvinnor ska bli mödrar och stanna hemma med sina barn. Om en kvinna väljer att forsätta arbeta (mellan 75-100%) efter mammaledigheten så går det emot normen där.Kanske är det lite förenklat, men man går emot normen när man gör ett ovanligt val på ett område som plötsligt kan verka nästan minerat, och som rör upp alla möjliga sorters känslor och moraliska överväganden på båda sidor. (Jag tycker alltså inte att man bryter mot en norm bara för att valet kanske är ovanligt - det kan vara ovanligt att äta soppa till frukost i Sverige och de flesta äter nog fil, mackor eller gröt, men om någon äter soppa blir man möjligen förvånad och inte speciellt upprörd och så var det inte så mycket mer med det.)
    Och normer förändras ju över tiden och skiljer sig från stad till stad. Det viktigaste är väl att alla människor känner i så stor utsträckning som möjligt att de får välja själva hur de vill leva. Det är så jobbigt när politiker ska in och peta och detaljstyra. Kan man sin historia så vet man att det bollas väldigt mycket hit och dit med vad vi kvinnor får göra, ska göra, bör göra.... att bestämt ovanifrån. När och om kvinnor fått/får bestämma själva så har valen ofta gått stick i stäv med alla pålagor.

    Men jag känner ju väl till hemmaföräldrarnas villkor och är bekant med påhoppen. Men varför måste man hugga mot andras val, gör man det så bär man nog på en sorg och oro inombords att man valt fel.
  • Hemmaföräldern
    3 Barnsmamma 06 09 11 skrev 2010-02-25 22:27:46 följande:
    Vad menar du att vara hemma länge? Alla har ju olika uppfattningar om det
    När man gör ett aktivt val att stanna hemma längre än vad föräldraledigheten tillåter :) De flesta idag sätter barnet på dagis när barnet är 1 år och går ut och jobbar. De som väljer att pussla med dagar och efter det kanske extra jobb, för att vänta med dagis eller skippa det helt är "hemmaföräldrar" och alltså föräldrar som väljer att ge sina barn tid. Läs mer på http://www.hemmaforaldrar.se :)
  • Hemmaföräldern
    Margarit skrev 2010-02-27 22:03:37 följande:
    Har ni andra upplevt att ni måste förklara er varför ni är hemma med barnet/barnen? Min son är ju bara 1 år 8 månader, men han är tydligen såpass gammal att folk börjar undra varför han inte går på dagis. Folk frågar mig reativt ofta när han ska börja. Han är en rätt kanslig och blyg liten kille och det jag får höra är att han skulle "tuffa till sig" på dagis och lära sig "ta för sig" bland andra barn. Hemma riskerar han att bli en mes. Själv håller jag inte med. Jag tror att det är bra att jag ger honom tid och kärlek, något jag inte skulle hinna i lika stor utsträckning om jag jobbade och han gick på dagis. Jag har full förståelse för att människor både måste och vill gå tillbaka till arbetslivet snabbt och jag kritiserar inte dem för det. Därför är jag ganska förvånad över hur ofta mitt val att stanna hemma med sonen ifrågasätts.
    Det är tyvärr så klassiskt. De här människorna som hugger mot de föräldrar som väljer att ge sina barn tid gör det, därför att de plötsligt blir osäkra på sitt eget val, när de träffar någon som valt annorlunda. Det där gnagande dåliga samvetet för det val de gjort, gör att de bara måste lätta på trycket lite genom att försöka göra den stackars hemmaföräldern osäker. Det är väldigt vanligt och det fortsätter.....

    ....är du en engagerad föräldrer som sedan väljer skola lika noga som du valde barnsomsorg (och som valde barnomsorgsalternativet hemma eller dagmamma), så blir du måltavla igen. Först deklarerar de att "vi valde den skola som låg närmast, den ska vara jättebra" . När du sedan berättar att du valt en annan skola som ligger en bit bort (du har alltså valt bort "deras" skola) eller en friskola.... då går de igång direkt och börjar berätta vilken dålig skola du valt till ditt barn :)

    Och precis som du gjort som hemmaförälder, så tiger du och tar emot och säger ingenting. Du skulle kunna sänka dig till samma nivå och berätta allt negativt om den skola du valt bort men du gör det inte. För vid det här laget har du förstått vad som driver föräldrarna som hugger och kritiserar... de är oroliga för att de valt fel.

    Med den vetskapen är det lättare att tiga och låta dumheterna rinna av. Och precis så måste vi hemmaföräldrar göra när barnen är små men.... det är bra övning för framtiden...

    Jag blir faktiskt inte arg längre. Förut kunde jag koka inombords men nu blir jag lite ledsen å de här föräldrarnas vägnar. Tänk så mycket trevligare det hade varit om de bara frågat vänligt "Jaha, har ni valt att vara hemma, vad spännande, får jag fråga varför". De skulle få en sanningsenligt svar och skulle kanske lära sig något på kuppen.
  • Hemmaföräldern
    3 Barnsmamma 06 09 11 skrev 2010-02-28 19:00:43 följande:
    ok. Min son började när han var 1år och 9mån men dom flesta i min när het börjar vid ca 12-14mån
    Det var väl toppten att du kunde ha honom hemma längre
Svar på tråden Jag VILL ju vara hemmafru/hemmamamma!