MBert skrev 2010-04-13 19:14:04 följande:
Nja, jag skulle nog rekommendera åtminstone en elvisp med degkrokar om du vill ha någelunda fluffiga och saftiga bröd. För det första så ska degen bearbetas länge (10 minuter i maskin) för att bilda gluten som gör degen seg och därmed kan innesluta den gas som bildas av jästen. Jämför med en ballong som är seg och kan expandera och innesluta luft kontra något som inte kan det. Visst kan man bearbeta degen 20 minuter för hand men det är jobbigt. För det andra ska degen inte innehålla mer mjöl än "nödvändigt" för att inte bli för torrt. Det gör att den blir kletig och svår att bearbeta med händerna. Men visst går det. Man har ju bakat bröd långt innan vi hade el till hushållsassistenter och degkrokar! Väljer man att baka bikarbonatbröd (en del kallar de filmjölksbröd för de brukar innehålla fil eller yoghurt) så ska degen inte jäsa (den jäser direkt i ugnen) och därmed inte bearbetas så då går det ju utmärkt för hand.
Hmm.. För jag köpte en sån där mjöl påse som det redan är "rätt mängd mjöl" i för 2 limpor och som man bara behöver tillsätta jäst och vatten och stod att man bara behövde knåda jäsen för hand i 10 min..
Men det kanske är 20min med "vanlig mjöl" Nu blev jag förvirrad.. Trist om man inte ska kunna baka för att man inte äger några krokar eller bakmaskin..
Men tack för infon.