Inlägg från: Margaux |Visa alla inlägg
  • Margaux

    Äggallergitråden

    Billabong skrev 2011-11-07 20:59:11 följande:
    Jess86: Vaccinationen vid 1 år är väl ingen fara med såsom jag minns det....? Däremot MPR vid 18 månader innehåller lite hönsäggvita (liksom svininfluensavaccinet gjorde). MPR gavs till vår son på barnmottagningen istället för BVC för säkerhets skull. Är en rutin de har här för äggallgeriska barn. 
    Vi gav vår son det vaccinet på allergiavdelning på sjukhus. Han pricktestades med vaccinet först utan reaktion och fick vaccinet helt utan problem! Detta var vid 18 mnd, normalt vaccineras de vid 15 mnd i Norge där vi bor.
  • Margaux

    Jag ville egentligen bara tipsa om hur man kan göra i förhållande till tårta för sina små allergiker. Jag har provat med flera recept som kommit tidigare i tråden men aldrig lyckats med att göra luftig nog sockerkaka.

    Tittade av en slump på muffinsmix som visade sig vara äggfri och har både gjort vanliga muffins och även en tårtbotten. Det blev riktigt bra men jag tycker att kakan blir godare som tårta då det är många andra smaker med. Bakmix ger ju sällan de allra godaste kakorna. Hur som helst blev det fluffigt och bra och fungerade finfint som tårtbotten! Kul när alla kan äta samma! 

  • Margaux
    Mamma till H o F skrev 2012-05-06 21:11:24 följande:

    Margaux Det låter ju kanon. Vilket märke var det på muffinsmixen?


    Jag har faktiskt kastat paketet och kommer inte ihåg, men hur som helt bor vi i Norge så det finns nog inte samma...
    Jag läste på flera paket och genomgående var det de billigaste alternativen som var utan ägg. Att köpa "Cup-Cake set" gick inte för de var det ägg i. Ni får titta, men jag räknar med samma resultat i Sverige!
    Jag hade lite citronjuice i smeten idag och den blev riktigt god. 
  • Margaux
    Vår lilla godis skrev 2012-07-20 16:45:27 följande:
    Vår lille kille fick också MPR-vaccinet under övervakning på barnmottagningen. De pricktestade med vaccinet först, gav sedan en liten mängd,  väntade, och efter en tid hela dosen. Efter observation fick vi åka hem, och allt gick bra. Det tog en förmiddag, men det var det ju värt.

    Var och träffade hans läkare idag, och nästa vecka ska de göra en provokation på sonen. Eftersom han aldrig har ätit ägg (reagerat luftburet bara) och snart ska börja förskola (18 mån nu) så tyckte läkaren att det kunde vara värdefullt att se hur han reagerar, vi har ju ingen aning. Han har haft kraftiga reaktioner på pricktest (9 mm sist).

    Hoppas att sonens immunförsvar är på topp på onsdag så att vi kan genomföra provokationen som planerat. Han ska få äta pannkaka (eller sockerkaka). Först tar de bara en liten bit och drar mot läppen, och sedan trappar de upp tills han reagerar eller tills han "ätit en ansenlig mängd" utan reagera nämnvärt. Vi hoppas så klart på det sistnämnda! Tydligen kan det vara så att man tål att äta en mängd, trots kraftiga reaktioner på pricktest/RAST. Gud vad skönt det skulle vara om det var så! 
    Vi har aldrig kommit så långt som till provokationen eftersom vår son pricktestats först. Om han inte reagerat på "äggsubstansen" som sjukhuset har så har han reagerat på kokt ägg som prickats.... Vi har aldrig ens kommit till rått ägg.
    Om det nu någon gång skulle gå bra så ska kokt ägg sättas på ögonvitan och sen ev rått ägg om  det går bra. Allt detta innan man får proväta....... Får ni proväta direkt? Vår son är drygt två.
  • Margaux
    Billabong skrev 2012-07-20 20:28:04 följande:
    Förstår inte det där med "kokt ägg som prickats". Vad är det? Ngt annat än det vanliga pricktestet och görs det på sjukhuset vid allergimottagningen? Det där med rått ägg, är det också ngt som prickas eller så på sjukhuset?

    Här är det bara traditionellt pricktest och provokation med sockerkaka. Vår son fick negativt på pricktest i höstas och provocerades. Det gick inte alls bra. Uppenbarligen var pricktestet falskt negativt. Har skrivit om det i november om du väljer   "Visa endast" på min signatur så ser du det nog ganska lätt.
    Hos oss prickas han med flera saker, först kontroll sticket, sen med "äggsubstans" på flaska och så har vi provat kokt ägg(vi har med både kokt och rått ägg men har aldrig fått använda det råa). Ägget bara skalas och så gröper de ur lite med pricknålen och sticker till.
    Vi får betydligt större utslag på det riktiga ägget jämt...... som sagt har vi aldrig kommit ens till rått ägg. Det är tydligen mera aggressivt. Testet på ögonvitan har vi aldrig gjort än så jag vet inte helt hur det går till, men som jag förstått det tar man en tops och lägger på lite på ögonvitan för att se på reaktionen, man är mera känslig där än på huden men det är inte så allvarligt som att få det in i kroppen......

    Tråkigt att det gick dåligt för er, ska läsa ikapp sen om din historia, nu är det hög tid att få parveln i säng! 
  • Margaux
    Margaux skrev 2012-07-20 20:35:02 följande:
    Hos oss prickas han med flera saker, först kontroll sticket, sen med "äggsubstans" på flaska och så har vi provat kokt ägg(vi har med både kokt och rått ägg men har aldrig fått använda det råa). Ägget bara skalas och så gröper de ur lite med pricknålen och sticker till.
    Vi får betydligt större utslag på det riktiga ägget jämt...... som sagt har vi aldrig kommit ens till rått ägg. Det är tydligen mera aggressivt. Testet på ögonvitan har vi aldrig gjort än så jag vet inte helt hur det går till, men som jag förstått det tar man en tops och lägger på lite på ögonvitan för att se på reaktionen, man är mera känslig där än på huden men det är inte så allvarligt som att få det in i kroppen......

    Tråkigt att det gick dåligt för er, ska läsa ikapp sen om din historia, nu är det hög tid att få parveln i säng! 
    Ps. Vi går hos en allergispecialist och vi fick även MPR vaccinet där.
  • Margaux

    Kan tillägga att sist vi var där (mars) så skulle vi provocera på ögonvitan var det tänkt men eftersom vi fick så kraftigt utslag på sticket så var det ingen idé och vi flyttade också fram nästa test, vi ska prova igen i september och har hittills testat ca var tredje månad. Det är ju vanligt att de växer det av sig...

  • Margaux
    Billabong skrev 2012-07-20 22:05:22 följande:
    Vad ofta ni allergitestar. Här görs det en gång om året.

    Lät läskigt med att ta ägg mot ögonvitan tycker jag...
    Hur har er son reagerat på ägg? och när fick han sin allergi?
    Som jag förstått det genom artiklar och andra inlägg här i tråden försvinner sällan äggallergi förrän 6-årsåldern ifall den kommit efter spädbarnstiden. Av den anledningen ser jag inte ngt större hopp om att vår sons allergi mildras förrän om 2-3 år. Han fick sin allergi precis kring 1-årsdagen och har nyss fyllt 3 år.  
    Vi upptäckte det när han var 1 då vi gjorde stickprov första gången men vi hade blivit undanbedda att ge han det tidigare eftersom det är en vanlig allergen. Vi gick för utredning för atopisk hud.
    Han har fått hollandaise som liten bebis och den kom upp i kaskadkräkning men inga andra besvär än det, men maten hann aldrig ner innan den kom upp igen...
    Till oss har de sagt att 4-5 års åldern är att förvänta att det ska bli bättre. Varför vi sticker så ofta vet jag inte, vi går ju dit ändå så det är kanske därför, passa på liksom? 
  • Margaux

    Gott nytt år!
    Här kommer ett recept på amerikanska pannkakor utan ägg. Väldigt goda!

    10 g No Egg
    40 ml vatten
    2 1/2 dl H mjölk
    3 dl vetemjöl ( byter ni ¼ dl med majsmjöl får du en fin äggul färg)
    2 ts bakpulver
    2 msk socker
    ½ ts salt
    50 g smält smör
    smör eller olja till stekning

    Vispa vatten och äggersättning luftigt. Blanda i mjölken.
    Blanda alla torra ingredienser och rör i lite i taget.
    Blanda i det smälta smöret. Låt smeten vila 30 min.

    Stek på medel värme och förvara dem i ugnen på 75 grader fram till servering. Detta receptet ger ca 10 pannkakor om 10cm diameter, ca 1 cm tjocka. 

  • Margaux

    Yosa, hur gammalt är barnet?
    Det är ju liksom inte världens längsta resa... Ta med pastaskruvar med lite riven parmesan och en engångspåse ketchup. Frukt, brödskivor men skinkost eller liknande vid sidan av....
    För en dag behöver det ju inte vara tallriksmodellen direkt!

  • Margaux

    Man brukar kunna köpa yoghurt och liknande på flygplatsen, sen får ni ju försöka hinna med ett mål innan flyget också.
    Min son älskar kall pasta... Delikatess!
    (glöm inte smörja med olivolja bara)
    Ketchup är absolut inget måste. Men det beror ju såklart på barnet också. Gillar barnet små torra korvar så är ju det ett bra snacks som ni kan köpa där nere. Tubost tål det mesta.... Men den kanske inte ska sparas jättelänge när ni väl kommer hem. Smoothie går också ofta att köpa på flygplatsen. Bitar med paprika.... Baby Bell som kan ätas innan den blir föööör svettig!

  • Margaux
    Yosa skrev 2013-01-15 19:10:04 följande:

    Jag rådfrågade här för några dagar sen. Ficken del svar som gav mig lite ideer. Jag mailade också både Ving och flygbolaget Tui Fly. Båda "skyllde" på varann. Men efter flera turer så är vår bokning ändrad till Äggfri/Veganmat så det verkar trots allt ha ordnat sig. Vill förtydliga att det sovi framför allt reagerade på var ju att Tui Fly kunnat ordna äggfri mat när vi åkt genom Frititidsresor två gånger men med Ving var det från början nej.
    Vad bra! Då löser det ju sig smidigt...
    Vi har en liten globetrotter som är ganska kräsen så vi har alltid med mat ändå.
    Nu bor vi i Norge så sortimentet är ju lite annorlunda men vi har även köpt leverpastej och makrill i tomatsås på små engångsförpackningar och de är lite som konserver och behöver därför inte vara kallt. Det plus messmör på tub gör finfina flygmackor som man brer efter hand.
    Men som sagt kall pasta med(senast igår på flyget) riven parmesan och majs gled ner en hel tupperware....... Det enkla är ofta det bästa(min son är 3 så han gillar enkel mat....)!
  • Margaux

    Messmör går bra... Men vi har inte haft nya/fulla tuber. "konserverna" är små engångsförpackningar i metall med en typ metallfolielock som man kan dra av. Har aldrig varit problem. Men barnyoghurt har vi blivit av med. Så det är bäst att köpa på plats! Vi har även plastbestick med.

  • Margaux

    Vi har gjort både blodprov och pricktest på vår kille. Han får alltid ganska allvarliga utslag på stickprovet men är inte lika aktiv längre i antikroppar på blodprovet. Vi skulle egentligen provat att provocera honom för en vecka sen men fastnade i bilkö och hann inte fram i tid. Nästa försök blir i april. Då ska han få muffins.
    Vår son fick hemlagad Hollandaise som kanske 9 månaders och kaskadkräktes spontant och fick utslag. Vi hade egentligen blivit ombedda att INTE ge honom ägg alls eftersom han har andra allergier och ägg är starkt allergent. Jag tänkte inte på det så då blev det som det blev ändå. Den andra gången han fick  ägg var han 2,5 år och det var dagis som bommade. Han fick eksem och blev svullen runt ögon etc. Hans specialist trodde att vi skulle få ett sämre resultat på blodprovet pga av detta misstag då kroppen gärna ställer in sig på "krig" om provokationen kommer vid fel tidspunkt. Men som tur var blev resultatet inte så illa som hon trodde. Eftersom han inte reagerar luftburet så får han gärna både pyssla och sitta vid samma bord som andra som äter ägg. 
    Enligt vår specialtist är det ju också skillnad på aggressiviteten i ägg. En sockerkaka har relativit liten del ägg och kan således gå. Omelett är ju mer eller mindre rent ägg så det kanske är värre.... och otillagat är det som mest aggressivt tänk typ kaksmet eller smoothie. 

  • Margaux
    Twixie skrev 2013-08-09 11:22:30 följande:

    Jag håller just nu tummarna för att äggallergin här är på väg bort. Verkar som han tål äggula (han har fått i sig av misstag och inte fått någon reaktion). Däremot äggvita reagerar han fortfarande på (hårdkokt ägg gav utslag på armen inom någon minut efter eget pricktest, äggulan som också var kokt glömde han bort att han hade på armen).

    McNuggets på McD är numer utan ägg, finns vissa underlägg där det står att det är ägg i men det ska vara helt borta Bra att tänka på när man reser också som jag fick reda på är att många Pizza Hut runt om i världen har inte ägg på pizzzorna om man äter i restaurangen men däremot är det ägg i/på pizzan om man tar take away!


    ägg på pizza????
  • Margaux
    Gladhannapanna skrev 2013-11-04 09:20:54 följande:
    Vår dotter var ett år när hon pricktestades för äggallergi.
    Min son också!

    Nu är han 3,5 och vi har börjat införa ägg försiktigt i kosten på prov. Ägg i pasta går bra, penslade bullar etc. Pannkakor fungerar inte än. Babysteps!
  • Margaux
    Sousafon skrev 2013-11-04 12:59:52 följande:
    Ok, vad bra att jag hade fel om vid vilken ålder de gör testerna!

    Min son är snart sex och ett halvt och fortfarande kraftigt allergisk
    Vår läkare sa att det var vanligt att de växte ur det upp till 5 års åldern. Men det kanske beror på hur kraftig allergin är? Ni märker ingen bättring?
    Min son reagerade kraftigt på stickprov men hade små utslag på blodprovet på slutet innan vi provocerade. 
  • Margaux
    nappe skrev 2014-01-20 20:31:06 följande:


    Vilken pasta innehåller ägg?
    All "finpasta" typ färsk pasta och tagliatelle eller lasagneplattor som är lite "dyrare". I vissa delar av Italien är det ägg i all pasta.
Svar på tråden Äggallergitråden