Inlägg från: Anova |Visa alla inlägg
  • Anova

    En fullständigt briljant sång från 1967.. Jackie av Scott Walker.. (totalt urflippad text, och den blev tydligen bannlyst lite över allt.)

    ">

  • Anova

    Philip Glass, stor kompositör inom konstmusik (dvs. "klassisk musik" komponerad idag), som spelar i Uppsala i morgon.. Hade önskat att vara där.. men en stor konsert denna månad får räcka för min plånbok..


    Något av de vackraste som skrivits på senare år, glassworks: opening (ok. denna är 30 år gammal, men nutida för att vara kammarmusik).



    ">

  • Anova
    Filemon Syklon skrev 2011-05-26 21:01:10 följande:
    Den var väldigt Philip Glassig, om du förstår vad jag menar?
    Hans stycken är ofta repetetiva och många gånger suggestiva.

    Koyaanisqatsi är nog min favorit.

     


    Jag förstår.. Glassworks är ju väldigt typisk för Glass och det går ju inte att ta miste på att det är just Philip Glass som skrivit den.. Själv tycker jag nog att hans cellomusik (Songs and poems for solo cello) är allra bäst.

  • Anova
    ETSS skrev 2011-06-05 20:04:52 följande:
    John Dowland - Come again

    Vet ej vem sångaren är men han har en vacker stämma.


    ">

     


    Låter lite som Steven Rickards..


    John Dowland (och annan tidig musik) och countertenorer tillhör mina absoluta favoriter bland musik.. Lyssna här på Matthew White - The bank of the sweet primroses



    ">

  • Anova
    ETSS skrev 2011-06-06 08:06:12 följande:
    Otroligt vackert, har lagt till det på min youtube-kanal där jag har alltför lite både klassisk och tidig musik.
    Tenorer och då speciellt countertenorer är ljuva och vilsamma för örat Glad
    Om du gillar tidig musik, har du då något bra tips på medeltida klostermusik som inte inbegriper Hildegarde av Bingen?

     


    Jag vet inte varför jag fascineras så av countertentorer, kanske "mystiken" bakom tekniken (många countertenorer har ju faktiskt hyfsat mörka mansröster.. Ex. den franska countertenoren Phillipe Jarousskys "vanliga" röstläge är baryton).


    Vet inte riktigt vad du menar med "klostermusik", syftar du på saktral musik så kanske du kan kolla in Guillaume de Machaut och musiken i genren "ars nova". Vissserligen senare än Hildegard av Bingens musik (ars nova = ca. 1300), men fint ändå...



    ">


    Själv är jag gravt förälskad i renässans och barock, speciellt då de tidiga operorna och dess kompositörer, t.ex. Claudio Monteverdi och Nicola Porpora (som föresten skrivit massor av stycken för kastrater, som idag sjungs av countertenors).

  • Anova
    ETSS skrev 2011-06-06 15:32:06 följande:
    Jo jag tror det är något sådant för mig med, sen gillar jag mezzosopraner väldigt mycket också, det kan vara något där med motsatser kanske.
    Jag gillar medeltida musik över huvd taget, men det är ju ett ganska vitt begrepp.. ska ta och ta rätt på lite om Guillaume de Machaut (tack Glad) och renässans och lite barock med. Monteverdi har jag lyssnat en del på, mindre av Porpora, men jag ska ta och stifta bekanskap med honom med. Av det vi idag kallar klassisk musik är jag mest förtjust i JS Bach, föga originellt kanske, man jag tycker att han är så ren i tonerna och musiken.
    Hur ställer du dig till madrigaler?

     


    Jag var själv i Stockholm för tre veckor sedan och såg den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli på konserthuset. Hon sjöng bland annat Porpora..
    ">

    (1,30 in i klippet börjar stycket). Det var verkligen fantastiskt, och en helt underbar "popkonsertstämning" på konserthuset.


     


    JS Bach och hans släkt (jag gillar fö. Johann Christan Bach, JS son) är fantastiska kompositörer. JS kan man väl kalla tidig musik, fast på gränsen till klassisk.. Klassisk börjar med Wienerklassicismen runt 1750-60-talen (JS dog 1750). Jag lyssnar egentligen på all typ av musik som kallas "klassisk" (dvs. tidig musik, klassisk musik och nutida konstmusik). Jag är en riktig nörd


     


    Madrigaler är väl kanske inte min favorittyp av tidig musik, Monteverdi skrev ju en hel del sånt. Har du något tips om någon annan som skrivit någon bra Madrigal?


     


     

  • Anova
    ETSS skrev 2011-06-06 16:17:49 följande:
    Så härligt, det skulle vara roligt att få lyssna på en sådan konsert, tyvärr bor jag på lite fel ställe för det, fast det har sina naturnära fördelar.
    Jag är själv en hopplös musiknerd fast jag lyssnar på allt utom dansband, country och atonal musik Glad

    Jag har i min ägo en gammal LP-skiva efter min mor som är svajig och ospelbar numer. Den heter English Madrigals av Weelkes och Bateson, bifogar en länk så får du lyssna, hör gärna av dig om vad du tycker, det finns förvånansvärt gott om madrigaler på Youtube Glad

    " target="_blank">

     


    Det är tur att det finns Youtube.. Själv bor jag i norrland, men reste till Stockholm för att gå på konserten. Försöker lyssna på all typ av musik, hårdrock (all typ av metal) och techno/trance är det jag har svårt för.


     


    Jag vet inte varför jag inte är överförtjust i madringaler. Har lyssnat lite på The King's singers förr, det är lyssningbart, men i mina öron inte höjden av njutning som t.ex. Porpora


    Du har väl inte missat King's singers?
    ">

  • Anova
    ETSS skrev 2011-06-06 17:27:25 följande:
    Faktiskt bor jag med i Norrland Glad
    Det var fantastiskt vackert Glad
    Om du tycker om mezzosopraner får du inte missa Marian Anderson, hon är död sedan länge, du känner säkert till henne, här sjunger hon Ave Maria av Schubert, det är engammal raspig inspelning, men vilken röst Glad

     


    Så trevligt med en norrlänning som gillar klassisk musik.


    Marian Anderson har jag hört många gånger.. Fast hon ses väl som alt eller kontraalt, inte mezzo? Samma röstläge som Marie Nicole Lemieux
    ">

Svar på tråden Vad lyssnar du på just nu?