Hej alla!
Vaknade i morse av en skur VES mitt i en trevlig dröm, inte så kul...
Då tittade jag in i forumet och såg att det fanns några frågor jag kanske kan försöka besvara utifrån min erfarenhet och några saker jag tänkte kommentera.
Jag har haft både ökande extraslag och ST-sänkning under arbetsprov och jag förstår verkligen att man lägger av med att cykla när extraslagen ökar. Det har jag också gjort! Det är ju så otäckt så man slutar liksom instinktivt.
Men de blir ofta lite sura då, eftersom de tydligen vill kolla om extraslagen lägger sig när man är på topp-puls.
Om de lägger sig när man är som värst ansträngd ska det tydligen vara ett gott tecken. Men det finns olika studier på det här, en del hävdar att det inte spelar någon större roll om de minskar, ligger på samma nivå eller ökar.
För mig har det varit så att under vissa arbetsprov har jag inte haft es slag alls, under vissa ungefär lika mycket som i vila och under vissa en ökning. Jag tror att för många är det så att det här är en oförutsägbar nyckfull åkomma. För mig personligen har ex ökat vid ansträngning under de perioder då jag haft dålig kondition, men det kan också bara vara en slump.
Men jag tycker som lekman rent allmänt att man bör få en remiss till kardiolog om es ökar under arbetsprov, dels för att utesluta allvarligare saker, dels för att man ju känner sig lugnare om en expert har kollat av och gjort fler tester. Det är skitjobbigt att vänta på att få tid hos kardiologen och jobbigt att vänta på alla undersökningar, men det är det värt.
ang. ST-sänkningen; det har jag haft under de två senaste arbetsproven (jag förstår om någon undrar varför jag gjort så många arbetsprov och tester, det beror på att jag dragits med problemen i snart 15 år. bökigt och otrevligt, men den ljusa sidan är att jag lever för fullt än och att det här ofta kan komma i skov med lugnare perioder emellan. Jag har haft årslånga perioder nästan helt utan besvär, tänk på det ni som misströstar! )
ST-sänkningen har i alla fall oroat mig mycket, den var ganska rejäl. Och den ledde till att jag fick göra både hjärtscintigrafi och magnetröntgen. Men jag har fått förklarat av min arytmispecialist (haft turen att få komma till en sådan) att det inte är ovanligt bland kvinnor i min ålder (jag är 46) med falskt resultat, varför vet han riktigt. Han menar att mina kärl troligen är hyfsat friska, men att EKG spelar mig ett spratt. Eftersom inget onormalt syntes på scintigrafin har han lagt den biten åt sidan. Han resonerar så här: ST-sänkningen måste sättas i kombination med eventuella riskfaktorer, som ålder, ev rökning, ärftlighet och kolesterolvärde. Om han har rätt eller inte är jag inte kvinna att svara på, men så säger han i alla fall. Småfolk: hade du ont i bröstet, ångest eller illamående den tid då ST-sänkningen registrerades?
Jag får också ofta flera es i rad. En typ, som kommer från förmaken, kan rusa på i 150 slag i minuten en bra stund och jag har fått diagnosen EAT. Det är inte farligt, men kan gå att bränna bort. Men jag får också korta attacker av flera VES i rad och det är otäckt. Det har man ännu inte fångat på EKG.
I övrigt har jag också flera gånger haft onormala vilo-EKG:n utan att någon läkare reagerat nämnvärt. (Det har stått ospecifika ST/T-förändringar).
Ang. serotoninåterupptagningshämmare, typ Cipramil, så fungerar det antidepressivt/stämningshöjande och för mig har det varit en knivig balansgång huruvida jag ska ta det eller inte. Jag äter det idag pga panikattacker, å andra sidan finns det dokumenterat i FASS (vilket bekräftats av mina hjärtläkare) att dessa mediciner kan ge UPPHOV till hjärtklappning, även om det är ovanligt. Jag ska försöka sluta på sikt, men jag är ingen läkare även om jag varit medicinreporter under en kort period och avråder absolut ingen från att testa, det kan säkert vara så att om människan blir gladare och piggare mår man också bättre i hjärtat.
ang, Atarax: i Fass står det att det bör ges med försiktigthet till patienter med tendens till arytmi (dvs hjärtklappningsbesvär eller ojämn hjärtrytm). Det är samma sak med Lergigan, som jag tar i låg dos.
Hoppas ingen blir nedslagen av det här nu, vill bara inte att någon ska bli besviken om hjärtbesvären ökar i stället för att minska.
Mina erfarenheter är följande: Det här tenderar att komma och gå, stress, sömnbrist, hormonförnändringar, nikotin och koffein triggar mina besvär, kan säkert vara andra triggers för andra personer. Och ibland kommer det helt out of the blue, som i morse när jag var helt ostressad o har en lugn ensam dag framför mig samt flera lediga och lugna dagar bakom mig.
Måttlig motion tror jag är bra, men med 6-10 minuters försktig uppvärmning och lika lång nedtrappning. Slopar man nedtrappningen ökar risken för es, har jag fått lära mig på hjärtgympan jag gått på.
Lycka till och kramar till alla med detta gissel! Jag har skrivit det förut jag skriver det igen: jag tycker att det borde forskas mer på detta område eftersom många mår så dåligt av det, även om extraslagen kommer hos ett friskt hjärta. Tror att det är just detta som gör att forskare och läkare inte bryr sig så mycket, deras uppgift är att utesluta livshotande tillstånd, om det visar sig att det inte är så, trots att livskvaliteten är starkt påverkad, tappar de intresset.