• Pelle888

    Vilka fysiska symtom på stress/ångest har ni haft ?

    Glad för att jag hittat fler med liknande symtom. Det lugnar mig lite. Jag är en som var pigg och glad för ett par, tre månader sedan. Men då började det med att jag vaknade på natten utan att jag vet varför. Det blev oftare och oftare. Jag fick starkare och starkare drömmar. Vaknade med ångset. Svårt att somna om och sover då bara kortare perioder innan jag vaknar igen med ångest. En sämre nattsömn gör att dagen blir sämre. Allt är som en ond cirkel. Alla mina symtom blir värre när jag sovit dåligt. Har varit hos läkaren och tagit många prover - alla var bra. 


     Är mest passiv nu. Rädd för att saker jag gör ska utlösa kraftigare ångest. Jag får ångset av olika intryck, svårt att säga just vad som ger det. Ibland får jag det av saker jag ser, inbland av att t ex sitta i solen och bli varm, ibland av att vara hungrig, mm. 


     


    En del symtom jag lider av: 


     


    Oro


    Tinitus


    Skakningar i händer.


    Torr i munnen och törstig av det.


    Sendrag


    Spänd under fötterna.


    Dålig aptit, men ibland hungrig.


    Trött


    Orkar inte träffa folk. 


    Ibland känns det som om jag har influensa men har det inte.


    Ibland kall om tår och fingrar.


    Ibland svettas jag om fötterna.


    Domningar/stickningar på olika ställen i kroppen.


    Överkänsliga nerver. Det känns som om nerverna är på helspänn. När jag hostar till djupt kan det gå som en reflexreaktion ut genom armarna. 


    Känner en invärtes stress hela tiden. En nervositet.


    Känslig för kyla i fingrar (kommer och går).


    Sömnproblem 


    Vaknar av starka drömmar med ångest om och om igen (ett stort problem).


    Muskelryckningar, speciellt när jag är avslappnad i musklerna. Det kan vara på olika ställen på kroppen som t ex i lår eller ansiktet. 


    Pirr i benen, det känns som om det surrar i benen ibland. 


    Knäpper mycket i leder.


    Ibland stel i tå- och fingerleder.


    Ibland tryck över näsan.


    Ibland får jag som ett konstigt sug i käken.


    Enstaka stickningar som kommer och går över snabbt i händer, fingertoppar, fötter, tår och ibland även i läppar och tungspets. Det har även hänt två gånger i ögat. 


    Svårt för starka ljud och synintryck. Olika dagar olika tolerant. 


    Vid ett tillfälle fick jag som en blixt i ögat, vid ett annat tillfälle som en mörk fläck, som efter en bländning, som varade en kort stund. 


    Hälsoångest. Googlar och funderar för mycket. 


    Vissa dagar mår jag bättre, andra sämre.


    Rätt pigg på förmiddagar men trött på eftermiddagarna. Kan ibland börja skratta mycket som är svårt att hålla tillbaka, när jag börjar bli trött på eftermiddagarna. 

    Det jag inte har (än) är magkatarr och yrsel. Det hade jag för tre år sedan och då fick jag ångset, men inte med samma symtom som nu. Det tog tre månader innan det släppte. 


     Ska prova magnesium tänkte jag, även om mina värden var bra. Det verkar hjälpa mot dessa symtom. Har läst lite om det på internet. Tydligen får vi bara i oss en femtedel av det, mot vad vi fick i oss för hundra år sedan. Kosten har blivit magnesiumfattigare. Det är inte heller alltid som brist visar sig i blodprov. Man kan har brist ändå. Det kan ta 12-18 månader för kroppen att återställa magnesiumbalansen, läste jag. Kan vara sant, kan vara fel, vad vet jag. Tänkte ändå prova. 



  • Pelle888
    sarapedersen skrev 2013-04-24 15:55:20 följande:
    Du har precis alla dom symtom som jag har!
    Bara det att jag har magkatarr och yrsel (yrsel nästan hela tiden varje dag) som är värst på kvällarna.
    vartenda ett symtom du räkna upp har jag också!
    "skönt" att veta att fler har samma sak! Att veta att man inte är ensam om det.
    Jag säger som du. Skönt att veta att det är fler som har samma sak. Tack!
  • Pelle888

    Detta tycker jag är en läsvärd länk som beskriver stress/ångest-problemen på ett bra sätt. Den handlar om de psykosomatiska symptomen. Den är från Finland men skriven på svenska. 

    www.yths.fi/filebank/359-Psykosomatiska_symptom.pdf 

    Själv har jag haft problem med (bland mycket annat) enskilda små stickningar i fingrar och tår och fått veta av min läkare att det är syrebrist som kan orsaka det. Tydligen får man syrebrist i de små kärlen om man andas för mycket! Man andas ut för mycket koldioxid och det i sin tur skapar en obalans i blodet som ger dessa problem. Jag har nu lärt mig att andas: lugnt, med magen, och endast genom näsan (munnen ska bara användas för andning vid hård fysisk aktivitet).  Det har gjort att jag efter ett par veckors praktiserande sluppit stickningarna i fingrar och tår. Förmodligen (gissar jag själv) lider/led jag av kronisk hyperventilering. På dagtid går det att kontrollera andningen men på natten är det svårt. Jag vankar ofta av att ha hög puls och kraftig andning på natten. 

    Hittade en bra länk om kronisk hyperventilering.  emeliewase.se/2012/08/kronisk-hyperventilering/

  • Pelle888
    Nu det senaste, som jag inte förstår, känner ni igen detta?
    Värk i benen (och lite armar), baksida lår och vader. Känns som musklerna är konstant stenhårda, blir lite bättre när jag rör mig, men är hemskt i vila. Hade inte detta för en vecka sen när jag var hos läkaren.
    Jo jag känner igen det. Speciellt det där med att ha värk på just baksidan av låren. Det kommer och går. Ibland har jag fått för mig att det inte är musklerna utan ischiasnerven som ger symptomen. Alla nerver i kroppen är ju på helspänn vid ångset/stress. Men jag vet inte, det kan ju vara muskulatur som ger känslan också. Jag är ingen expert utan har bara mina funderingar.

    Det jobbiga är de dagar när benen känns som spagetti. De liksom inte vill att man ska stå och gå. Själv tror jag att allt har med inre stress och ångset att göra, och att alla psykosomatiska symptom förvärras av en dålig sömn som inte ger någon ordentlig återhämtning. 
Svar på tråden Vilka fysiska symtom på stress/ångest har ni haft ?