Inlägg från: Mammatilltretroll |Visa alla inlägg
  • Mammatilltretroll

    Vilka fysiska symtom på stress/ångest har ni haft ?

    Jag är ny här i tråden och har ingen diagnos än utan är under utredning. Jag har mått dåligt i ett halvår ungefär, men senaste 3 månaderna har det ökat kraftigt.
    Jag har magnetkamera på huvudet, gastroskopi, besök hos neurologen kvar... men är sjukskriven tills vidare.
    Hittills har det bara pratats om MS, ALS och andra läskigheter som jag verkligen inte vill ha men senste besöket pratade han om utmattningsdepression...
    Och jag tycker inte det är pinsamt på något sätt att få en psykisk diagnos men har svårt att tro att alla mina symptom beror på detta...

    Jag undrar om ni här känner igen ett eller flera symptom som jag har? 
    Jag tycker det vore skumt om blödningar och sår i munnen och underlivet kan bero på stress..?

    *Väldigt lätt uttröttad i musklerna. Typ om jag går en promenad så får jag mjölksyra fort och en onormal träningsvärk dagen efter. Och när musklerna blir trötta det är då det blir svårt med finmotoriken.
    Mest ont får jag i underarmarna. Benen kan kännas som cement.

    *Ont i ryggen och runt bröstet - som att någon står och kramar mig alldeles för hårt... 


    *Klumpkänsla i halsen och bröstet. Som om något vore i vägen... och känner mig tung i magen och bröstet. Denna känsla kan komma och gå från timme till timme...

    *Svårt att andas ibland.


    *Blödningar från munnen/halsen. Inte kraftiga men det kommer liksom uppblandat med spottet...


    *Blödningar även från underlivet. Inte heller kraftiga men liksom ljusrosa flytningar. Jag ammar fortfarande och har inte fått tillbaka mensen..


    *Skakig i kroppen eller känsla som att det är kolsyra i kroppen...Känns främst när jag ska lägga mig och vila eller sitter still..


    *Ingen aptit och illamående

    *Huvudvärk

    *Ljudkänslig

    *Dåligt tålamod med barnen

    *Vill göra mycket men orkar mindre...

    *Domningar på olika ställen - oftast håller det bara i sig i max 30 sek och sen flrsvinner det och kan dyka upp på nytt ställe.. Vanliga ställen är delar av huvudet, underlivet eller händerna.


    Mamma till MEJA född 050314 och JUNI född 061126
  • Mammatilltretroll

    Ja kolsyra i kroppen har jag ofta. Det känns mest när man sätter sig eller lägger sig och slappnar av helt, då är det som kolsyra överallt. Ogillas starkt!

    Finns det fler här som har muskelvärk/extrem träningsvärk/muskeltrötthet som symptom?

    Jag får efter en rask promenad på en halvtimme eller efter en stunds wii-spelande (tvspelet man rör sig framför tvn..) en sån fruktansvärd muskelvärk (träningsvärk?) i kroppen i flera dagar efteråt så det känns som om en ångvält har kört över mig...
    Så dels är musklerna tröttare mycket fortare än vanligt och sen har jag sååå ont efter fysisk aktivitet.

    Undrar också om halsont. Jag har inte sådär halsfluss ont när jag sväljer. Och inte ont hela tiden. Det är mer som att det liksom "hugger till" (som det kan gröa i bröstet ibland...) och gör supermegajätteont på sidorna om halsen och ibland upp mot örat. Det håller i sig ett par sekunder och kommer sen tillbaka under dagen på samma sätt.. Om det är muskelspänningar, då borde det väl göra ont hela tiden och inte bara några sekunder.. Och om det vore något farligt, typ tumör eller annat läbbigt så borde det väl också hålla i sig längre?

    Finns det några här som varit sjukskrivna för utmattning? Hur länge var ni sjukskrivna och kombinerade ni med medicinering eller bara terapi? Vad tyckte ni var värst med er utmattningsdiagnos och vad tyckte ni hjälpte bäst och hur lång tid tig det att komma tillbaka?


    Mamma till MEJA född 050314 och JUNI född 061126
  • Mammatilltretroll
    Anonym (stressad mamma) skrev 2010-08-19 23:40:30 följande:
    Just muskelvärk och svårt att svälja är ju typiska stressymptom. Om man dessutom går och tänker på ALS och liknande blir ju symptomen mycket värre! Lider med dig och din oro...vet hur det är...men det är säkert bara stress/oro. 
    Jo jag vet, men det är sån oerhörd muskelsmärta och nedsatt muskelstyrka vi pratar om i mitt fall.. oc jag har svårt att tro att stress ska kunna göra att jag har supermegaont i 5 dagar efter att ha gått en rask promenad eller spelat lite wii...
    Och sen är det finmotoriken som det också är lite jobbigt med i händerna..
    Och svårt att svälja och ökad salivproduktion..

    Jag hoppas att det bara är stress, ingen blir lyckligare än jag om man kan utesluta ALS...
    Mamma till MEJA född 050314 och JUNI född 061126
  • Mammatilltretroll
    Anonym (stress) skrev 2010-08-20 09:37:05 följande:
    Clara: det stress kan göra är att skapa en oerhörd obalans i kroppen. Många olika hormoner som har olika uppgifter hamnar i obalans - det är därför symptomlistan är så lång. Musklerna behöver vila efter ansträngning. När vi är under stress pumpas blodet ut i musklerna som spänns, detta för att stressen från början var för överlevnad när vi t e x blev anfallna av en sabeltandad tiger. Skillnaden är att vid korta stresspåslag får muskeln sedan vila och återhämta sig - men är man spänd hela tiden och sen dessutom anstränger den redan ansträngda muskeln så kan man få såna problem som du beskriver. Min kropp begränsar mig så att jag kan inte anstränga mig över huvud taget. En rask promenad är inte att tänka på för så fort jag kommer upp i puls blir jag matt och skakig i stället.

    Att få problem med finmotoriken är heller inte ovanligt. Jag får problem med munnen, känner att den domnar och inte hänger med när jag pratar. När jag mår som värst klarar jag inte av att ta ett glas och föra till munnen. Handen skakar och förlorar greppet, munnen och nacken skakar.

    Svårt att svälja är vanligt vid ångest/stress.

    Det finns också ett psykologiskt moment i det hela: när vi uppmärksammar något så upplever vi det också. Att försöka att inte tänka på är också att uppmärksamma. Skulle jag koppla upp din hjärna mot elektroder och säga "du får en miljon om du inte tänker på en rosa elefant på en timme" kan du ge dig sjutton att den rosa elefanten skulle dyka upp precis hela tiden. Hjärnan fungerar i bilder, ett "inte" kan den inte se. När jag hade "cancer i benet" hade jag en otrolig värk, jag var övertygad om att det var en tumör. När jag sedan kom iväg till doktorn och fick besked att det inte var något försvann värken.

    Jag hoppas du får besked snart och jag hoppas innerligt att det finns andra förklaringar än de du fruktar.
    Tack snälla snälla för ditt långa fina svar!

    har du en utmattningsdiagnos eller ångest eller? Och vilka fysiska symptom har du haft?
    Rent anfåddhetsmässigt har jag inga problem att gå en rask promenad, det är den här satans muskelvärken...och muskeltröttheten.

    Kan det alltså vara så att man utan att ha gjort ngn som helst fysisk ansträning har lite ont i ryggen och armarna och sen efter fysisk ansträngning som inte ändå är så stor (typ spela wii dataspel en stund) få så himla ont i kroppen att det känns som att någon manglat mig med en ångvält i flera dagar efteråt, ändå upp till nästan en vecka efteråt.....?

    Och av stress, kan man alltså bli sådär svag i underarmarna och händerna hela dagarna...?

    jo, det där med rosa elefanten känner jag igen.. Jag kan tänka att nu måste jag sluta tänka på ALS och andra läskigheter åtminstonde innan jag kommer till neurologen (på måndag). Men lik förbaskat så är det ju det enda jag tänker på..... :(
    Mamma till MEJA född 050314 och JUNI född 061126
  • Mammatilltretroll

    Neurologen imorgon och det ska bli spännande att se vad han säger.. om alla mina symptom kan kopplas till ALS eller någon annan läskig sjukdom eller oläskig eller om han tror att det kan vara stress och ångest..


    Mamma till MEJA född 050314 och JUNI född 061126
  • Mammatilltretroll

    Hej igen...

    Ja jag är ju under utredning för alla mina fysiska symptom men läkarna hittar inget fel på mig :(
    Jag har genomgått gastroskopi, varit hos öron-näsa-hals läkare, träffat en neurolog som tagit diverse blodprover och jag inväntar en EMG underöskning där, min husläkare har jag väl träffat sissodär 10 gånger senaste månaderna och nu sist även psykologen..

    Först lutade psykologen åt att det var en utmattningsdepression med inslag av ångest men sist jag var där sa han att jag hade så mycket mer energi och verkade vara gladare och så ter sig inte utmattningsdepressioner tydligen...

    Så nu är jag tillbaka på ruta 1. Odiagnostiserad men med
    *Attacker av magknip
    *Illamående
    *Ingen aptit och viktnedgång på ca 1 kg/vecka
    *Yrsel
    *Jättetrött i musklerna och får mjölksyra för minsta lilla. Byta glödlampa med armarna över huvudet är typ omöjligt...
    *Tryck över bröstet hela vägen runt bröstkorg och rygg ända ner till där revbenen slutar och även ibland över magen ( i samband med detta ibland blodsmak i munnen)
    *Muskelvärk och stela muskler
    *Halsont, fast inte hela dagarna utan mer attackvis det också..

    Söker mig hit igen  för att höra om ni känner igen det här och om man kan ha en utmatningsdepression och ångest trots att man känner sig hyffsat glad och har hyffsat med ork (även om jag absolut har mindre ork än någonsin så orkar jag ändå gå och handla och leka med barnen en stund...)

    Jag är så ledsen över att ingen hittar något fel på mig men jag mår bara sämre och sämre :(


    Mamma till MEJA född 050314 och JUNI född 061126
  • Mammatilltretroll

    Alla ni som har många fysiska symptom, mår ni lika dåligt hela tiden eller har ni bra dagar och dåliga dagar? Kan ert mående pendla från timme till timme? Och mår ni ibland nästan helt bra?

    Jag har ganska många fysiska symptom som läkarna inte kan förklara trots snart ett halvår av utredning...

    Muskelsvaghet- får mjölksyra fort av att typ hänga tvätt och dessutom känner jag att musklerna blivit mindre även om jag aldrig haft mycket muskler så kan jag känna och se det på tex vaderna och armarna..

    Hela kroppen känns trött och tung, typ som att jag sprungit maraton fast jag bara stått i parken med barnen i 5min...
    Ibland känns det jobbigt att bara resa sig från sängen eller sitta upp på en stol. Och att stå länge bara rakt upp och ner gör mig yr och svag.

    Huvudvärk ofta..

    Ont i ryggen och ont i magen

    Pirr och domningar i kroppen. Känns som att ha bubbelvatten i hela kroppen, skumt eftersom det inte syns utanpå att jag skakar..

    När jag vaknar på morgonen är jag väldigt stel i alla leder och det känns nästan som att jag legat och kramat ihop händerna så hårt det går i sömnen. Alltså med naglarna in i handflatorna... Och när jag ska öppna handen är det stelt och gör ont...

    Vissa dagar går jag som i en glasbubbla.. Jag ser och hör allt omkring mig men det är som att jag är i en bubbla och jag är då yr och matt och vill helst bara ligga ner, men det går inte med 3 små barn att ta hand om...

    Det märkliga är att jag vissa dagar är så dålig att jag knappt tar mig upp från sängen och andra dagar orkar jag med både barn och tvätt och baka..
    De dagar jag inte kan vila alls på dagarna har jag mycket värk och mer yrsel och är väldigt svag i kroppen på kvällen.
    Men om det händer något tex med något av barnen och jag ligger i sängen och känner mig superdålig, ja om det händer något så kan jag ta mig samman och bära in en ledsen 6åring trots att det nyss kändes som att jag knappt orkade sätta mig upp...

    Känner någon igen sig?

  • Mammatilltretroll

    Nja stress och psykiskt har inte varit första tanken. Läkarna har pratat om typografis, b12 brist, järnbrist, dvitaminbrist och ev något neurologiskt...
    Jag har just börjat äta levaxin på prov så får vi se hur jag mår om 4 veckor men jag vågar inte hoppas på underverk..

    Rädd vad har du för symptom och vilka undersökningar har du gjort?

  • Mammatilltretroll

    Rädd: hur länge har du haft symptom och hur skulle du beskriva att du mår? På vilket sätt tex är du muskelsvag? Har du varit sjukskriven?

  • Mammatilltretroll

    Rädd: har de kollat sköldkörtel, b12, ferritinvärde, borrelia, dvitamin, kalium? Jag skulle begära hem journalkopior och provsvar om jag var du om du inte redan gjort det och kolla efter dessa saker...

  • Mammatilltretroll

    Rädd: jag har senaste året träffat 8 läkare och lärt mig att inte lita på läkare bara för att de har en läkare leg.. Det var faktiskt inte en enda av de 7 första läkarna som hittade eller iallafall uppmärksammade min järnbrist eller b12 brist och när jag begärde hem journalkopior från 2003 och framåt visar det sig att dessa brister har jag gått med i flera år och trots att det synts på prover och att jag träffat flera läkare är det ingen som behandlat.
    B12 är knepigt för det värdet man tar, kobalamin kan ligga inom normalreferens men man kan ändå ha symptom.
    Googla B12-brist och läs om symptomen.

    Ofta kan B12 hänga ihop med järnbrist och järnbrist behöver inte innebära lågt hb utan kan innebära att man har låga ferritinvärden vilket innebär att järndepåerna i kroppen är slut.

    Sköldkörtelprover kan vara luriga och de flesta läkare har stor okunskap inom detta och jag har förstått att jag har tur som har en läkare som testbehandlar pga symptom även om labbvärdena inte var så dåliga..

    Just b12, järn och sköldkörtel kan ofta hänga ihop tydligen...

    Begär hem journalkopior och provsvarskopior!

  • Mammatilltretroll

    Rädd: Har du beställt hem journalkopior? Du får gärna skriva provsvar så kan jag hjälpa dig tolka!

    Vanadiz: Är du säker på att du "bara" har psykiska bakomliggande orsaker och ingen B12/Järn/Kalium/Kortisol/T4 brist?

    Känner du igen känslan av att det är jobbigt att bara andas..?
    Jag har gjort en lungröntgen och en spiromitri som såg helt bra ut men ändå känns det som att jag inte kan andas.. :(
    Eller..jag kan andas, men det är fysiskt utmattande att överhuvudtaget andas..

  • Mammatilltretroll

    Är det någon som känner igen symptom som :

    Hörselnedsättning på ena eller båda öronen?

    Plötsliga trötthetsattacker då man måste sova och hela kroppen blir svag och lealös i timmar-dagar?

    Muskelsvaghet i rygg/bål som gör att det är jobbigt att ens sitta/stå?

    Läskiga upplevelser när man ska somna.. Typ man håller på att somna, vaknar med ett ryck och drar ett häftigt djupt andetag och det känns som att man inte har andats på länge!!?
    Och när man ska somna igen blir det liknande igen och man kan inte somna för det känns som man ska dö typ...

    Ont i ryggen

    Muskelsvaghet i armar?

Svar på tråden Vilka fysiska symtom på stress/ångest har ni haft ?