• Noemi

    Vi som har prematura sammandragningar

    Happyme! Tack! Ja det är ju helt otroligt att gå in i vecka 37! Inget neo här inte, tjohoo! När jag var hos min bm i onsdags så sa hon att nu den här veckan kan jag säkert få eftervård på södra bb även om jag inte får föda där förrän om en vecka. Så nu börjar jag verkligen närma mig!!! Vet du att mina blödningar upphörde helt för en dryg vecka sedan. Och efter det så har det bara kännts bättre och bättre. Har inte ont längre på samma sätt. Men precis som du skriver så vågar jag inte lämna stan innan den här bebisen är född. Det skulle bara göra mig orolig och det har jag fått nog av efter allt som varit. Så vi får helt enkelt finna oss i att dra omkring här mitt i city ett tag till.

    Men vad härligt att åka på semester o få träffa din syster med familj! Och skönt att du ska på kontroll på måndag. Om det ser bra ut så kan du ju lugnt åka. Det brukar ju inte hända saker över en natt. Det har det aldrig gjort för mig. Både förra gången och denna har jag i över en veckas tid innan haft mina misstankar om att saker inte stått rätt till. Jag var inne akut en vecka före förlossningen startade den här gången men hade ju oturen att träffa kanske den mest oerfarna läkaren på spec mödravården. Hade jag träffat ett proffs så hade de nog märkt att livmodertappen varit helt öppen ända in och då hade jag nog fått bättre övervakning. Men det gick ju bra ändå. Men det är bra att ha bricanyl med sig, det är en trygghet. Du får rapportera hur det går på måndag! Ha en riktigt skön helg! Kram!
  • Noemi
    kg8 skrev 2010-06-11 19:18:45 följande:
    3 busfrön: Tack för ditt svar, jag är i vecka 33+1, jag har väl trott att lungmognaden är ganska bra så här sent, speciellt eftersom jag fått två sprutor även om det var i vecka 28 + något.
    På SöS ges inga sprutor för lungmognad efter 33+0! Din bebis kommer att klara sig fint även om den skulle komma snart! Skrattande Min son hade CPAP 12h för att vidga lungorna när han föddes 32+5 men andades hela tiden fint själv.
  • Noemi
    PennyJenny skrev 2010-06-11 20:45:12 följande:
    Måste höra med er här inne som också har/har haft "sängarrest" eller varit beordrade vila av dr. Alltså... vad innebär "du ska vila och ta det lugnt"? Att jag ska ligga hela tiden? Kan man t ex sitta vid bordet när man äter?

    Jag har legat pall sedan i förrgår och går bara upp för att duscha, gå på toa och ta nåt lätt att äta under dagen. Äter, surfar, glor på tv - ja allt - liggande. Jag vågar helt enkelt inte sitta vid bordet knappt men gjorde det nu ikväll när sambon dukat fram middagen i köket. Sen vips in till soffan igen på momangen. Överdriver man?
    Jag fick också rådet att vila men när min tapp plötsligt blivit 2 cm drygt från 3,5 så låg jag ner utom när jag åt, gick på toaletten och duschade. Vid en ny mätning en vecka senare var tappen 3,5 cm igen! Så under en period skulle jag absolut göra som du gör nu. Det värsta som kan hända är att du vilat lite för mycket och det är ju tråkigt men inte så farligt, eller hur! Heja dig! Skrattande
  • Noemi
    Happyme, ja jag har också hört att det är normalt för omföderskor att vara öppen för ett finger längst ner i tappen. Och det är bra att din tapp är normallång! Jag har för mig att min var ca 2 cm vid mätning i vecka 26-27. Men det är nog bra att du vilar så mycket du kan för säkerhets skull. Det verkar vara det absolut viktigaste i vår situation. Jag var ju faktiskt helt öppen 1 cm hela vägen in för snart 4 veckor sedan. Men med vila så stängde det sig igen och det finns ingen bebis i sikte ännu. Jag gissar att jag öppnade mig helt i samband med blödningen jag hade och att medicinerna plus vilan gjorde att allt lugnade sig och att jag stängde mig igen.

    Men jag har drabbats av förkylningen från helvetet. Har nu snart varit sjuk i två veckor och hade som första dag igår en ganska bra dag. Men sedan inatt blev jag mycket sämre så nu har jag varit hos doktorn och jag hade en hög sänka och fick därför penicillin. Så nu hoppas jag att det ska hinna verka och att jag ska bli starkare innan bebisen behagar att komma. Kan ni tänka er att jag är fullgången på fredag! Cool  Ingen prematurbebis igen för mig inte! Och ändå såg prognosen allt annat än god ut så det är ju fantastiskt! Jag ska bara försöka bli frisk nu.

    Ha en fin dag alla!
  • Noemi
    MariaOMarkus skrev 2010-06-15 14:39:25 följande:
    Noemi - Grattis till fullgågna veckor på fredag Flört
    Malou - Mi amor - Mi vida - BF 10-10-10
    Tack! Skrattande
  • Noemi

    Happyme, vad bra att ni ska på semester! Och vad skönt att du inte har så mkt sd! Det är flera läkare som sagt till mig att det är normalt som omföderska att få in ett finger så det är från  säkra källor. Och självklart ska du inte ha bebis före v 34! Så det är bara att njuta! Skrattande


    Ja det sega med att vara förkyld är ju att jag har svårt att acceptera att jag behöver vila. Det vet ni ju alla här hur roligt det är... Och idag behöver jag vila, känner mig verkligen helt kass, blä.


    PennyJenny, ja det är knepigt att ligga ner så mycket för höfterna. Jag brukade ligga med en kudde mellan knäna och en som stöd för magen i soffan och se till att svanskotan hade ordentligt stöd mot soffans ryggstöd. Och så vände jag mig om med jämna mellanrum. Men ett tag tror jag att jag hade någon slags inflammation i ena höften för jag låg mer åt ett visst håll och hade jätteont när jag gick. Det är ju inte så roligt att äta smärtstillande så ofta så jag försökte klara mig utan det. Men att byta läge och att sträcka på benen med jämna mellanrum är viktigt. Heja dig! Skrattande

  • Noemi

    Välkommen Turboplingen!!! Vi är många som har eller har haft samma situation som du. Det finns väldigt mycket bra info att läsa i tråden. Det är vääääldigt många inlägg, jag vet, men det är uppmuntrande läsning då de flesta blivit fullgångna eller nästan fullgångna trots besvär av sd, förkortad tapp, etc. Lycka till i morgon! {#emotions_dlg.flower}

  • Noemi
    MariaOMarkus skrev 2010-06-16 09:47:08 följande:
    Satt och funderade lite igår. Om man har såhär mkt sammandragnignar med 2an kan bebis kommut lite tidigare då? el kan de blir som ed 1an?
    Malou - Mi amor - Mi vida - BF 10-10-10
    Vet inte om jag förstod frågan rätt, men ifall du menar att du fått sd tidigare den här graviditeten än förra och att det i så fall skulle göra att barnet kommer tidigare den här gången? Jag tänkte i alla fall så. Fick sd v. 24 första barnet och sd v. 17 den här graviditeten. Och i mitt fall satte det igång exakt samma dag bägge graviditeterna, fast den här gången gick ju förlossningen att stoppa. Så jag födde inte tidigare trots att mina sd startade tidigare den här gången. Jag tror att det är vanligt att sd startar i en tidigare vecka för omföderskor, det säger alla till mig - läkare, bm. Men om man vilar så tror jag att det kan göra att bebisen stannar tom längre. Men detta är förstås mina spekulationer... Det måste ju också bero på om sd verkligen påverkar. Det kan ju vara många andra faktorer som gör att man föder tidigt.
  • Noemi
    PennyJenny skrev 2010-06-16 11:57:17 följande:
    Hoppas det är okej att jag kopierar in ett inlägg jag gjort, som fråga till er här inne också:
    Jag är i v19+6 idag och har sedan 1 vecka sängläge och vila pga sd och påverkad cervix. Pga den stress o oro detta skapat har ju nu ännu mer sd och har lyckats tjata mig till några bricanyltabl av dr på spec-mvc.

    Hon säger dock att jag inte får ta dom regelbundet för då hjälper de kanske inte så länge (hur länge vet jag inte). Dessutom sa hon att de försöker eg inte stoppa en förlossning såhär tidigt???

    Vågar man ta de här tabl nu eller? och hur många per dag? Hur länge har ni ätit dom och från vilken vecka?

    Håller helt med dig Tandvärk! Det är ju absolut klokt att tänka så.

    Min erfarenhet är att man kan ta bricanyl under några dagar men om man sedan klarar sig utan ett par dagar så är effekten inte minskad om man sedan äter igen. Jag tog ibland en om dagen i flera dagar i sträck och höll därefter upp någon dag el två eller så länge som det kändes ok att hålla upp. Jag gjorde så under många många veckor och fick aldrig minskad effekt. Dock behövde jag aldrig äta maxdos som för mig var tre st per dag.


    Om det är så att ens sd verkligen påverkar tappen så att den förkortas måste det ju vara bra att äta bricanyl då och då tänker jag. Sedan har jag ingen aning om varför man inte skulle äta dem före en viss vecka och ifall det är negativt på något sätt.

  • Noemi

    Idag är jag fullgången! 37+0 tjohooo!!! Nu ska jag bara bli av med förkylningen från helvetet som ännu inte släppt sitt grepp om mig. Känner mig nästan sjukare och det är lite trist eftersom jag varit sjuk i över två veckor nu. Vill snart känna att jag ska orka föda ett barn också. Slut på gnäll från mig. Jag är fullgången ocht det känns lite som ett mirakel.

    Jag är ännu en som harvat mig igenom den här tråden från vecka 17-18 någonting, otroligt orolig för bebisens liv och senare orolig för att föda ytterligare en prematur som sedan gått hela vägen. Heja heja till alla er som kämpar! {#emotions_dlg.flower} Kramkram från mig!

  • Noemi
    Happyme! Lycka till på TUL idag. Jag tror och hoppas att din bebis mår bra! Min är också väldigt lugn i magen, lite orande lugn tycker jag ofta. Tänkte be om en ctg i morgon när jag ska till bm. Svårt att veta hur lugnt som inte är normalt tycker jag.

    Min förkylning hänger fortfarande i. Penicillinet hjälpte inte och igår trodde kändes allt hopplöst. Har varit riktigt sjuk i snart tre veckor och det tär på humöret och orken. Vill ju kunna njuta den här sista tiden som gravid nu när faran är över för bebisen. Men jag ska inte klaga. Även om jag inte kommenterar så mycket just nu så läser jag vad ni skriver och håller tummarna för er alla som har det tufft!
  • Noemi

    Nu är hon här vår Lily! Hon kom som en raket och föddes på vardagsrumsgolvet igår kväll. Vi hade inte en chans att hinna in till sjukhuset (trots att vi bor mitt i centrala stockholm...). Men allt gick bra och hon mådde bra när hon kom. Efter några minuter kom ambulansen och packade sedan in oss för resa till sjukhuset. Skriver mer om förlossningen när jag kommit hem. Hon är en liten tjej, bara 2530 g och 46 cm lång född 38+2. Lycka, lycka, lycka är vad jag känner... och ganska ont i svanskotan efter den där raketfarten ut som hon hade

  • Noemi
    Happyme skrev 2010-06-28 20:28:08 följande:
    Men oj vilken dramatik!!! Gattis till er lilla tjej !  ser framemot att höra hela storyn
    Lily är ett superfint namn, det heter min systers dotter och det är så vackert .

    Sköt om er allihopa nu ! Kram o grattis igen !
    Tack! Ja jag minns att du frågade mig om vi bestämt namn när vi sågs på sjukhuset och att jag då sa att det var hemligt. När du senare talade om din systerdotter som hette Lily så blev jag lite förvånad över sammanträffandet och kunde nästan inte hålla mig att berätta Skrattande
    .
    Hoppas att ni har en skön semester! Kram!
  • Noemi
    Här kommer äntligen min förlossningsberättelse. Det började med ganska milda värkar vid 17-tiden. De kom stadigt vart 6:e minut men gjorde inte särskilt ont. Jag åt middag och vi gladde oss åt att det den här gången var lugnt och skönt och ingen panik att åka in som vid min förra prematura förlossning. Jag tog en dusch och satt sedan i soffan en stund. Värkarna blev lite kraftigare vid 19.30-tiden och jag satte mig på yogamattan och försökte andas mig igenom värkarna. Jag upplevde snart att det var svårt för att det gjorde mycket ondare än förra gången. 20.15 hade jag tre värkar på tio minuter och ringde Södra BB. Men det var fullt där och jag hänvisades vidare till SöS stora förlossning. Barnmorskan tyckte att jag kunde avvakta en halvtimma eftersom det var personalbyte på gång. Det kändes lite konstigt att hon inte var mer intresserad av i vilket skede av förlossningen jag kommit men jag hade inte sinnesnärvaro att protestera.
     
    Några få minuter senare fick jag krystkänsla. Ringde då sös igen och fick klartecken att komma. Ringde även en taxi. Min man befann sig då nere i porten för att möta grannen som skulle ta hand om vår son 2,5 år gammal. När jag hörde dem komma in i lägenheten skrek jag till Niklas att han skulle komma. De kom upp alla tre för trappan och jag hade då kravlat fram till trappan stående på alla fyra på min yogamatta. Jag förklarade att jag aldrig skulle kunna ta mig ner för trappan men de förstod inte allvaret ännu och sa att de skulle hjälpa mig ner. Men då fick jag en jättevärk och vattnet gick. Jag kände hur huvudet bara kom och jag höll emot det med händerna och var rädd att hon skulle komma i byxorna. Jag skrek åt min man att dra av mig byxorna och i värkpausen åkte huvudet upp igen. Nästa värk var hela huvudet helt ute. Min man blev orolig och sa att hon sitter fast! Jag var då helt lugn och förklarade att jag skulle krysta ut kroppen med nästa värk och att vi bara skulle vänta på den. Sedan kom nästa värk och hela kroppen kom ut. Min man tog emot henne och höll upp henne. Det tog ca 1-2 sekunder men sedan kom det ett skrik och vi kände oss väldigt lättade. Klockan var då 20.40. Min son utbrister: "Men var kom den ifrån!" Han var uppenbart förvånad Grannen hade kom då fram till SOS och kunde meddela att barnet redan var fött men att vi behövde en ambulans. Sedan fick jag henne och lindade in henne i en filt och satt och höll henne på min yogamatta ända tills ambulansen kom. Så allt som allt tog det 3h och 40min. Raketen Lily var född! Det låter förstås dramatiskt men jag har en stor tilltro till kroppen och för mig känns ändå denna upplevelse som en bra upplevelse trots att det kanske inte blev som vi hade tänkt oss. Och jag tackar min lyckliga stjärna för att hon var en liten bebis...annars hade jag nog kunnat spricka från norr till söder. Nu blev det ett ynka stygn bara och en ond svanskota.
  • Noemi
    Hej alla tappra tjejer!

    Noemi, vet inte om du läser här längre men jag läste din story och grät mitt i all dramatik, vilken historia att berätta för Lily när hon blir äldre
    Hej Happyme!

    Nej, jag läser inte så ofta här, kollar in då och då när jag har tid... Vill ju se så att det går bra för alla! Vilken vecka är du i nu?

    Lily mår fint, växer som en raket. Och appropå att ha en lugn bebis i magen så kan jag bara säga att det är skönt med en lugn bebis när hon väl är född! Lily sov mycket i magen och hon sover mycket nu när hon väl är född också. Så jag får sova på natten förutom när jag ammar såklart men ändå! Och hon är även lugn och tillfreds på dagen. Otroligt skönt och en enorm skillnad mot min vilda son!

    Jag följer tråden en del men är lite dålig på att svara snabbt bara... Kram!
  • Noemi

    Grattis Demyra!!! {#emotions_dlg.flower}

    Och grattis Happyme till 32 fulla veckor!!! och snart 33. Jag skriver med vänsterhanden medan jag ammar så det blir kort. Har i alla fall lagt upp två bilder på lily nu. Skrattande

    Håller tummarna för att det ska starta snart jmynt!!!

    Och stort lycka till ni andra, ni är superstarka! {#emotions_dlg.flower}

  • Noemi
    Happyme skrev 2010-08-13 08:43:53 följande:
    Egorapport:
    Foglossning from hell. Känns som varje dag är en månad nu. Tappkoll igår visar omogen men ngt lite mjukare än hård tapp som är 3 cm. Alltå 1 cm kortare är för tre veckor sedan. Jag hoppas inte den tänker försvinna i den takten ....då kommer bebis att ligga kvar till v 42 :( Näe jag vet att det inte funkar så men när man ägnat en hel graviditet åt att oroa sig för att tappen ska påverkas blir det nåt konstigt crescendo när man längtar efter att den SKA börja utplånas. Två veckor till sen så vill jag ha bebis i mina armar Hjärta

    Ser att vi är många som närmar oss med stormsteg, och många som sliter ont så här på slutet..av olika anledningar. Oro för en premmis eller jobbiga förvärkar o foglossning. Kram till er alla snart har vi vår belöning !!
    Åh vad jobbigt, jag vet precis hur det känns de där sista veckorna... inte så jättekul faktiskt! Men snart har du din belöning! Skrattande Jag tror på färdknäppen helt klart. Vi levde i celibat ända tills samma morgon då Lily föddes. Jag kan inte tro att det var ett sammanträffande faktiskt utan att det verkligen hade effekt! Jag tror att det plötsligt kan gå väldigt fort för tappen att utplånas. Just nu vill jag bara  påminna alla om att åka in till förlossningen i tid! Vi fick ju rådet att vara hemma tills jag hade tre värkar på tio minuter och ajaj då var det ju alldeles för sent för min del att åka. Det kan nog vara så för fler. Har en kompis som fick tjata sig in tidigare än så och när hon kom in kom bebisen efter bara en timma, och hon var dessutom förstföderska. De har tokmycket förlossningar just nu i stockholm så jag gissar att de försöker hålla folk hemma så länge som möjligt därför.

    En annan sida av att vara vaken så ofta på natten som du är ju att man förbereder sig för nattamning. Jag känner att det hade en funktion för mig i alla fall. Jag var redan van att vakna ofta på natten innan Lily föddes och det var rätt så bra. När jag födde prematurt så hade jag inte den vanan och jag tror att det var sämre. Men ajaj det är inte roligt att ha så himla himla ont. Hjälper alvedon?

    Vilket datum är du beräknad? Tänk vad spännande!!!

    Nu börjar min lilla skrutta att vakna. HOn har blivit så stor, hon väger dubbelt så mycket som när hon föddes nu, det är rätt så otroligt ju! Ha det så bra! Kram!
  • Noemi
    PennyJenny skrev 2010-08-12 09:40:51 följande:
    Idag är jag 28 FULLA VECKOR Är helt underbart!!! Detta är mitt absolut största mål på hela vägen, att komma upp i magiska 28 veckor! TJOHO!!

    hur mår ni andra?
    Jättestort grattis! {#emotions_dlg.flower} Jag håller mina tummar för dig!
Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar