• Kavi81

    Vi som har prematura sammandragningar

    3Busfrön: Såg på en annan tråd att du skrivit om cykelvagnar/barnvagnar bla Chariot. Tänkte höra om du har erfarenhet av någon kombinerad cykel- och barnvagn själv Vad skulle du iså fall rekommendera?

    Är det någon annan här som har erfarenhet av Croozer eller Chariot? Eller vad har ni tänkt er för syskonvagnar tills era bebbar kommer?

    Vad på undersökning igår som visade att tappen krympt lite sen sist. Läkaren tänkte först lägga in mig eftersom hon tyckte att den krympt så snabbt, men så sa hon att det kan vara mätfel också (ca 8mm) och jag får fortsätta ligga hemma och komma tillbaka om 12 dagar. Hoppas den håller sig tills dess!

  • Kavi81

    Hej på er!
    Har inte skrivit här på länge men har varit inne och läst. Verkar som att det är dags snart för ganska många här inne, härligt att slippa den värsta oron även om jag förstår att det är jobbigt att gå och vänta nu när bebisen faktiskt får komma Glad.

    Är det någon mer som fortfarande är ganska tidig (förutom PennyJenny) och sängliggande för sd och påverkad livmodertapp?

    Och ni som har/har haft påverkad tapp, hur kort har den fått bli innan ni blivit inlagda och i vilken vecka?

    Jag är i v. 29 nu, har nu haft sängläge i drygt 12 veckor, och var på koll idag. Läkaren tänkte först lägga in mig igen för hon tyckte inte det såg så bra ut då tappen krympt ytterligare men sa att jag fick åka hem om jag försökte ligga ännu mer... men jag ligger ju hela tiden förutom när jag går till toan eller äter mat!
    Dessutom fick jag adalat att ta 2 gånger om dagen samt fortsatt bricanyl vb. Hade adalat förra gången oxå men vet inte om det hjälpte något. Någon annan som tar adalat och iså fall fungerar det mot sd?

    Känns som om all oro är tillbaka nu för jag trodde det var ganska lugnt men läkaren var inte alls nöjd... dock gjordes TUL oxå och bebisen verkar växa bra iaf, ca 1400 gr nu men svårmätt då den ligger typ så långt ned med huvudet den kan utan att vara fullt fixerad. I mitt fall är det ju så att bebisen har det jättebra inne i magen så jag vill ju att den stannar till minst v. 34 iaf.

  • Kavi81
    PennyJenny skrev 2010-08-04 12:13:13 följande:
    Hej tjejer

    Hoppas ni alla mår bra! Jag har varit på TUL idag och liten vägde hela 1004 gram :) Imorgon är jag 27 fulla veckor, känns otroligt bra. Ska på mätning av cervix och livmodervägg under em också då jag har börjat få mer ont i mitt ärr. Dr har pratat med neonatal och nu är det bestämt att det blir planerat snitt i v30!! De har ju sagt 32, gärna 34 förut men det har blivit ändrat. V30 känns dock helt okej för min del. Får se om jag klarar gå så länge till dock, det lär väl synas på VUL idag om inget annat...
    Härligt med en sån "knubbis"! Min växer oxå jättebra! Skönt att veta att de har det bra därinne så länge inget "händer". Planerat snitt i v. 30, betyder det att det är för stor  risk att livmodern ska spricka om du går längre för att bebisen blir för stor då? För jag antar att om bebisen kommer i v. 30 så är det minst en eller två månader på neo som gäller (eller det kanske inte är så längre, sist jag pratade med neoläkarna om bebisar i v. 30 var ju för två år sedan) och det vill man ju gärna undvika särskilt när man legat så llänge på sjukhus. Men det är klart att om risken är större med att barnet ligger kvar så är det ju inget att tveka om. Hoppas du är vid gott mod ialla fall och ser en "ände" nu. En vecka kvar bara till det magiska v. 28! Kändes så skönt när jag passerad det, nu är det bara det "supermagiska" v. 34 kvar för min del Glad
  • Kavi81
    PennyJenny skrev 2010-08-04 17:03:21 följande:
    Jag har tydligen en läkare som varkens håller sitt ord ELLER kan räkna! Fick nu prel snittdatum den 6 september! Hallå! Då är jag nästan inne i 32 fulla veckor. Var på ulj när hon sa det så jag kände bara att det var himla "sent" men hon säger "Då är du i v30, jag försökte få i v30+0 men de kunde inte den dagen".

    Har gjort VUL precis och hon är pissdålig på det oxå (jag är så trött och sur just nu). Kollade bara lite snabb att "mjooo, det ser nog ut som sist ungefär". Jo, det kanske det gör men han som kollade mig då är en av sveriges bästa ulj-läkare och fick ju visa henne saker hon inte kunde se. Livmoderväggen kollade hon inte alls, för det förstod hon sig inte på. Grrrrr.................... Är iaf öppen hela vägen med hinnblåsan hängade ner i hela cervix. Den hänger dock inte utanför ännu, skönt.

    .................................................. .................................................. .............................

    Bohman: Fint halsband, grattis tll vinsten :)

    Kavi: Jag äter Adalat sen nån vecka tillbaka, tycker den har fungerat riktigt bra i jämförelse med bricanylen!
    Oj höll på att skrev mitt inlägg när du skrev ditt så jag såg ditt nya inlägg när jag postat mitt! Förstår att det känns tungt för dig nu, ändrade besked är alltid irriterande och skapar onödig oro och läkare som är så där nonchalanta som hon verkade vara borde inte få hålla på med riskgraviditeter!! Det låter ju riktigt otäckt att hinnblåsab hänger ned i cervix, men vad innebär det? Är det hinnblåsan som spricker när vattnet går och så startar förlossningen? Eller kan förlossningen starta utan att hinnblåsan spricker? Är så okunnig på sånt där känner jag. Har du en tapp som är öppen eller är tappen utplånad och är det någon skillnad? Jag minns att jag förra gången hade en helt utplånad tapp och var öppen 4 cm (i v 25) och sen stängde det sig men det kom inte tillbaka någon tapp.

    Vad skönt att höra att adalaten fungerat så bra för dig! Äter du en tab morgon och kväll eller vb? Och hur länge har du effekt av den?
    *styrkekram*
  • Kavi81
    2små2stora skrev 2010-08-04 17:14:46 följande:
    30 fullgågna veckor innebär 4-5 veckor på neo om allt går bra.

    Skönt att höra att det finns några bebisar som växer och mår bra i magen. Jag undrar hur min bebis mår igentligen. Ska till BM nästa vecka. Han är ganska stillsam och sparkar inte så hårt.
    Idag har varje sammandragning kännts som en lätt brännande känsla nere över blygdbenet.  Himmelens skönt att de inte kommer så ofta.
    Hoppas att din bebis också mår bra därinne! Det kanske bara är en ovanligt lugn bebis? Min första var jättelugn i magen hela tiden och lite liten men mådde bra när han kom ut även om han var för svag för att orka äta själv i början, och dessutom var och är han en jättelugn liten kille! Sov jämt första månaderna Glad Denna gång är det nog karate-kid 3 där inne som dessutom är vaken hela nätterna och sparkar!
    Gäller 4-5 veckor på neo för de stora sjukhusen eller även för mindre sjukhus som kanske inte är lika "duktiga" på de här små bebisarna? Eller kanske spelar det ingen roll när man kommer uppåt v. 30 då det mest är att de ska växa till sig och lära sig äta och hålla värmen? Läste någonstans att lungorna är typ klara i v. 30 och att risken för hjärnblödningar/hjärnskaor är typ samma som för fullgångna barn, stämmer det verkligen?  
    PennyJenny skrev 2010-08-04 17:20:59 följande:
    Kavi81 skrev 2010-08-04 17:10:36 följande:
    Härligt med en sån "knubbis"! Min växer oxå jättebra! Skönt att veta att de har det bra därinne så länge inget "händer". Planerat snitt i v. 30, betyder det att det är för stor  risk att livmodern ska spricka om du går längre för att bebisen blir för stor då? För jag antar att om bebisen kommer i v. 30 så är det minst en eller två månader på neo som gäller (eller det kanske inte är så längre, sist jag pratade med neoläkarna om bebisar i v. 30 var ju för två år sedan) och det vill man ju gärna undvika särskilt när man legat så llänge på sjukhus. Men det är klart att om risken är större med att barnet ligger kvar så är det ju inget att tveka om. Hoppas du är vid gott mod ialla fall och ser en "ände" nu. En vecka kvar bara till det magiska v. 28! Kändes så skönt när jag passerad det, nu är det bara det "supermagiska" v. 34 kvar för min del Glad
    Min livmoder är supertunn, t om bm som gjorde TUL idag påpekade det. Men det kunde hon inte se för hon förstod sig inte på det där riktigt (och hon är läkare!). Min livmoder kommer aldrig hålla fem veckor till. Jag känner oxå att tre veckor till klarar jag mentalt, men inte fem. Jag går varenda dag och är rädd att nåt ska hända. Jag orkar inte meru faktiskt Gråter
    Då förstår jag, det låter ju verkligen otäckt! Jag förstår att du är superorolig och att 3 veckor känns ok men 5 veckor till med ständig och kanske ökande oro är för mycket. Jag tycker oxå att du ska be om nytt vul imorgon, i synnerhet som hon inte ens kollade livmoderväggen!
  • Kavi81
    PennyJenny skrev 2010-08-04 17:24:14 följande:
    Och nu hann jag skriva ytterligare svar *S* Men ska försöka förklara:
    Jag har tydligen en bit cervix kvar, vet dock inte hur mkt. Men i den biten som finns kvar hänger hinnblåsan ner, dock inte utanför cervixkanterna ännu. Så den kan egentligen brista när som helst och då kan förlossningen starta, det är det vanligaste. Men man kan ju gå med vattenavgång ett tag om det skulle ske. Värkar kan också starta utan att vattnet gått, det är så olika (har upplevt båda delarna).  Denna förlossningen kommer mest troligt starta med vattenavgång.
    Tack, nu förstår jag! Jag hann oxå skriva ett nytt inlägg under tiden du skrev detta Glad. Vi är för aktiva i vårt skrivande här på FL, har väl helt enkelt alldeles för mycket tid att slå ihjäl Glad.  Så det är inte bara risk för att livmodern spricker utan även hinnblåsan och det ena är livshotande och det andra kan sätta igång förlossningen. Tror att jag har koll nu, eller? Jag hoppas verkligen att du ska klara 3 veckor till och då få ditt snitt, det är nog viktigt med ett tydligt mål som inte flyttas hela tiden i din situation för att ha något att fokusera på när det känns som jobbigast. Själv känner jag bara att jag vill att bebisen ska stanna så länge som det bara går eftersom den mår bra därinne och inte löper någon risk så länge den är kvar. Har jag legat 12 veckor ska jag väl klara 4 till, men känner oxå att det är viktigt att ha mitt v. 34-mål att fokusera på.
  • Kavi81
    Bohman skrev 2010-08-04 17:37:44 följande:
    tack tjejer, blev såå glad!!

    Antingen har mitt vatten gått här, LITE, eller så har en STOR slemmis, vattnig slemmis som gått här...
    gick igenom på byxorna tom.
    Molande värk i magen...vad tror ni? Behöver jag vara orolig?
    v.33+3
    Jag skulle nog åka in och kolla om det var jag eftersom de sagt till mig att det kommer att gå JÄTTEFORT denna gång för mig. Men beroende på vad de sagt till dig om det så kan du ju kanske avvakta till imorgonbitti om du har nära till sjukhuset. Men ring in och hör med förlossningen ialla fall tycker jag, det kan vara skönt inför natten om inte annat. Lycka till! (jättefint smycke förresten)
  • Kavi81
    2små2stora skrev 2010-08-04 18:45:20 följande:
    Lycka till.

    Schnappi: vad bra att du åkte in. Nu kanske det blir ett tidigare snitt då du har sådana sammandragningar.  

    Kavi: vet att han är tillväxthämmad så så bra mår han nog inte, låg på -22% blir ett nytt TUL i v.34.
    Då förstår jag att du är orolig! Vet de varför han är tillväxthämmad?

    Bohman: lycka till!!
  • Kavi81
    Bohman skrev 2010-08-04 21:12:03 följande:
    Tack tjejer...
    var på förlossningen igen...
    har skrivit om de på bloggen...
    Skönt att bebis är kvar i magen och gonar sig lite till Glad! Är det lugnare idag? Avtog sd med bricanyltabletten?

    Har redan en massa sammandragningar, usch! Klockan är inte ens 11 och jag har tagit en adalat som inte hjälpte och nu en bricanyl... Har inte ens vågat gå upp och äta frukost än (hungrig!!), mannen och sonen är i stugan för att hålla sig borta så jag kan ligga maximalt, hoppas nu bara att det hjälper! Är så orolig, vill inte föda barn i v. 29!
  • Kavi81
    mammsilon skrev 2010-08-09 19:10:49 följande:
    hejsan...jag har varit sjukskriven sedan vecka 8 pga blödningar, hotande missfall. Är nu i vecka 19 blöder inte men har massa sammandragningar och är sjukskriven! hur tidigt fick du/ni sammandragningar? Känns lite konstigt att jag redan börjat fått problem..har inte fått jobba sedan vecka 8 men känner att jag vill hitta på saker..idag tex var vi iväg och shoppade..gick på stan i ca 3 timmar..och nu har jag super ont! känns lite läskigt..eller vad säger ni?:S
    Åh vad hemskt det låter! Så mycket problem så tidigt! Men har det gått så här långt så borde det ju med vila kunna gå hela vägen. Det är nog viktigt att du verkligen vilar, vad har läkarna sagt om sammandragningarna? Har de påverkat livmodertappen? Det är nog bara genom att göra ett VUL som man kan säga något om hur "farliga" sd är. En del här i tråden har många och onda sd som inte påverkar tappen, en del har få sd men ändå påverkad tapp och andra som jag har många men inte så onda sd som påverkar tappen. Sedan är det ju naturligtvis inte kul med sd även om det inte påverkar tappen! 

    Har du ont tycker jag att du ska ringa in till förlossningen(??) och höra vad de säger.

    Mina sd började runt v. 14, v. 17 blev jag sjukskriven för sd och förkortad livmodertapp med beordrat sängläge, låg inlagd mellan v. 21 och 26 och har nu fortsatt sängläge hemma (idag "firar" jag 13 veckor i sängläge!) tills v. 34 om barnet stannar så länge, är nu i v. 30+2.

    Jag äter bricanyltabletter vid behov och det kan du kanske be om ifall dina sd påverkar tappen (vet inte om de ger bricanyl så tidigt annars, men jag fick eftersom sd har påverkat tappen). Nu har jag sedan några dagar dessutom adalat 2 gg om dagen och det tycker jag oftast hjälper ganska bra i kombination med bricanyl. det kan ju alltid vara bra att känna till vad andra får för medicin tänker jag så kan man ta upp det med sin läkare (alla läkare säger och tycker så olika kring detta så det är bra att vara lite "påläst") . Annars är nog mitt bästa råd att lyssna på din kropp hela tiden och vila när du får mycket sd, särskilt eftersom det är så tidigt än och som sagt, tveka inte att ringa in om du har ont eller det känns konstigt!

    Lycka till! Solig
Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar