• Noemi

    Vi som har prematura sammandragningar

    Hej alla!

    Jag har följt er en tid men inte tidigare skrivit. Jag är 23+6 idag och har väldigt mycket sammandragningar. Är sjukskriven på heltid sedan vecka 18. Jag födde mitt förra barn i vecka 32+5 för snart 2,5 år sedan och är nu rädd för att det här barnet ska komma ännu tidigare.

    Dels så tycker jag att det är svårt som ni skriver att skilja "vanliga" sammandragningar från riktiga värkar. Mina värkar jag hade förra gången var oerhört milda. Jag hade aldrig särskilt ont under hela öppningsskedet. Så jag pendlar mellan att vara lugn och att vara välidgt orolig och ledsen vissa dagar. Har varit stammis på gynakuten då jag åker in när jag blir rädd.

    Det som oroar mig nu är längden på min livmodertapp. Det gjordes en mätning i början av februari till 56mm. Nu gjorde jag en ny mätning i förrgår till 31mm. Den har alltså blivit markant kortare. Fortfarande helt sluten och hård. Men detta sätter igång en massa tankar såklart. Kan den variera så mycket normalt? Det verkar ingen kunna svara på. Jag har ny läkartid bokad nästa vecka för ny remiss för cervixmätning.

    Jag har varit välidgt hjälpt av att läsa den här tråden och känner nu att jag ska börja dela med mig av min lååååångsamma vardag i soffan. {#lang_emotions_laughing}

  • Noemi
    Elaisa: Tack för tipset, jag ska verkligen fokusera på att ligga ner mycket nu. Min förra förlossning startade spontant i 32+4 och gick inte att stoppa mer än ett dygn. Jag hann få två omgångar kortison och Mauritz mådde ganska bra när han kom, var strax under 2kg. Han gnydde och hade bra värden. Fick iofs cpap i 12 h men det var allt. Lite gulsot också. Vi stannade på sjukhuset i drygt två veckor och hade därefter hemsjukvård i ytterligare två veckor. Därefter ammade han fullt och hade en tillväxtkurva som var nästan vertikal {#lang_emotions_cool}. Han var ikapp när han var ca 6 månader och har inga men av sin förtidiga födsel. Man hittade efter analys en liten avlossning på moderkakan vilket kan förklara att det startade för tidigt.

    En annan fråga: Har ni mycket sammandragningar även vid vila? Jag har ca 5-6 i timman vid vila och vaknar många gånger på natten av sammandragningar. Är det någon som vet om det finns några knep för att minska sammandragningar? Jag läste någonstans att magnesiumtillskott kanske kunde vara muskelavslappnande och tar magnesiumtillskott enl RDI men jag vet inte om jag märker någon skillnad. Skulle vilja hitta något som verkligen fungerade!!!
  • Noemi
    April
    10 - Sofiaochjonas

    Maj
    1 - aprilfamilj
    1 - Pilea
    3 - Elaisa (ks så egentliga bf är 11/5)
    8-  Anna75
    2 - petronellan
    17 - Gersemi

    Juni
    1- cherrybabe71
    5 - Björnbäret
    22 - fröken sol

    Juli
    8 - Noemi

    Augusti
    22 - jmyn
  • Noemi

    Fröken sol: Förstår dig precis! Är i exakt samma situation. Detta är min sjunde vecka hemma och jag vet ännu inte om jag får godkänt från fk.

    Är det någon som vet om man får antingen godkänt eller avslag från fk, eller om man kan få godkänt till 50% el likn? Inte så roligt att vara hemma helt utan pengar den här tiden...!!! Men vad ska man göra, det viktigaste är ju att barnet stannar i magen.

  • Noemi

    Hej!

    Jag är till skillnad från de flesta just nu jätterädd att min bebis snart ska komma. {#lang_emotions_cry} Är nu i vecka 26+6 och har de senaste dagarna haft ännu fler sammandragningar än vanligt (vanliga fall är 2-5/h) och de har varit kraftigare. Var på spec mödravården på sös och mätte tappen för två veckor sedan och då var den 31 mm. Idag åkte jag dit akut och då var tappen bara 21 mm!!! Jag fick en ny tid om två veckor men just nu förstår jag inte hur jag ska klara dessa två veckor. Man blir ju ett mentalt vrak av att ligga i soffan hela dagarna och känna efter. Och nu efter 9 veckor i soffan börjar det kännas förtvivlat. Jag hade hoppats på att det skulle kännas bättre snart men nu känns det ännu värre. Förlåt att jag gnäller, men jag tror att ni just är de som förstår mig. Min son kom i 32+5 och jag vill så förtvivlat gärna inte ha tidigare än så.

    Ledsna hälsningar från min soffa.

    PS. Håller förstås tummarna för er som vill föda nu att era bebisar snart ska komma!!!

  • Noemi

    Någon som vet hur det är med bricanyltabletter egentligen. Jag har sådana att ta vid behov. Tycker att jag nästan jämt har massor av sammandragningar så vad betyder "behov"? Och ska man vara försiktig med att ta för ofta? Läkaren jag träffade idag sa att det inte finns någon forskning som tyder på att bricanyltabletter fördröjer en förlossning. Endast bricanyldropp om det ges före vecka 28 har visat sig kunna fördröja en förlossning enligt henne. Det kändes ju inte så hoppfullt... när det är det enda man har att ta till. Vad har ni andra för erfarenheter?

  • Noemi

    Tack Elaisa!!! Det värmer! Jag ska ligga i den här soffan minst fem veckor till helt enkelt, heeeeela dagarna! {#lang_emotions_cool} Kram till dig!

  • Noemi

    Pilea: Du kan även få mina alla sammandragningar så att du får träffa din bebis snart! {#lang_emotions_laughing} 

    Helenas83: Vad sorgligt, det är fint att du delar med dig av det som händer. Stor kram till dig och din familj!

  • Noemi

    petronellan och pilea: Vad skönt att höra att det hjälpt er att vila! Det ger mig lite hopp i all min oro. Tack!


    aprilfamilj: Styrkekram till dig! Hoppas att du kan få stöd från andra nära i den här situationen. All lycka till från mig med både bebis och man.

  • Noemi

    Grattis Pilea till din pojke!!! {#lang_emotions_nalle}

    Och lycka till idag Aprilfamilj!
    Helenas83, det låter ju ändå som om bebisen är på g snart {#lang_emotions_smile} Lycka till!

    Här är det bricanyl som håller mitt mod uppe. Har väldigt mycket sdr trots att jag vilar hela tiden. Tog en bricanyl igår kl 10 och fick sova nästan hela natten tack vare att effekten sitter i länge. Blir lite skakig bara men magen blir mjuk och lugn. Jag vill helst ta fler tabletter per dag men jag är lite rädd för att kroppen ska vänja sig så jag försöker klara mig tills ikväll. Knepigt det där.

    Ha en fin dag alla! Jag ser solen från soffan  {#lang_emotions_smile}

Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar