Inlägg från: Chaktio |Visa alla inlägg
  • Chaktio

    Vi som har prematura sammandragningar

    Vet inte om jag hör hemma här men ni verkar vara ett bra och erfaret gäng som säkert kan svara på mina frågor...

    Jag är i v.26 och började få mycket sd i v.18. De var inte så kraftiga och gjorde inte ont, men det var många och ofta och jag upplevde att magen var hård mest hela tiden. Fick komma in på undersökning i v.20 och allt såg ok ut, ingen påverkan någonstans och läkaren gav mig inte ens någon rekommendation att vila utan tyckte att jag kunde köra på som vanligt, liksom. Om jag fick kraftiga blödningar eller smärta som var mer än jag kunde stå ut med skulle jag komma in igen.

    Det blev lite bättre efter det lugnande beskedet, men att köra på som vanligt kan jag glömma. Får sd så fort jag går lite fortare några steg eller reser mig upp hastigt eller så. Om jag inte vilar när de sätter igång så får jag tillslut ont. Jag blir också väldigt trött om jag har mycket av dem.

    I dag har varit en dålig dag. En orolig mage triggade igång mina sd efter lunchen och nu sitter jag och lider mig igenom sista timmen på jobbet men känner mig alldeles slut.

    Vågar man lita på att allt fortfarande är bra, eller borde man kräva en ny undersökning? Borde jag försöka få en deltidssjukskrivning eller är det ingen idé när sd inte påverkar tappen?

    Det känns lite svårt just det här med att det inte är ett besvär som syns utanpå... Känns som om man "hittar på" när man beklagar sig för någon för man ser ju inte ut att må dåligt. Och jag kan ju till synes göra allt om jag tar det lugnt, att magen blir hård syns ju inte...

  • Chaktio
    Pilea skrev 2010-02-16 16:14:30 följande:
    Be att få komma på en ny koll, mycket kan hända med tappen på 6 veckor! Även om det ser bra ut nu också så kan det vara skönt att få lugna sina nerver lite om inte annat.
    Är det förlossningen jag ska ringa då? Det var där de undersökte mig förra gången, i samband med RUL.
  • Chaktio

    Bor i en ganska liten stad. Finns varken läkare eller eller UL på MVC. På gyn verkar de vara lite skeptiska till att ta emot gravida som hunnit en bit in i graviditeten. När jag ringde dem i v19 slutade det ju med att jag fick en tid på förlossningen i samband med RUL. Spec MVC vet jag inte ens om vi har här?

    Just nu har jag gråtit ut lite hos sambon och fått stöd och vila, så det känns hyfsat. Har fortfarande sd, speciellt om jag rör mig, men det gör inte ont längre. Tror jag avvaktar lite och ringer BM imorgon och rådgör med henne.

    Tack för ert stöd!

  • Chaktio

    I dag har jag varit och blivit undersökt på förlossningen. Som vanligt är de urgulliga där och tar en alltid på allvar. Skönt! Ingenting var förändrat iaf, utan tappen var fortfarande stängd och lång.

    Men denna gång blev jag faktiskt ändå ordinerad vila och blev sjukskriven på 25%. Hade fått 50% om jag hade velat och jag behöver bara ringa om jag vill ha den ändrad, det känns jätteskönt!

    Så nu hoppas jag att detta ska räcka för att få lite mer lugn och ro i vardagen!

  • Chaktio

    Min tapp har tack och lov inte blivit påverkad av sammandragningarna och har varit mellan 4 och 4,4 cm.

  • Chaktio
    rikkan skrev 2010-02-23 08:41:19 följande:
    Pilea, aprilfamilj och Gersemi: TACK för era råd och framför allt era egna erfarenheter. Jag ska till BM idag , jag ska höra med henne om hon kan kolla tappen (hon har gjort det 1 ggn och då var den stängd och hon hade rätt). Men frågan är om det är samma sak som att den är påverkad, ngn???? Hörs snart. KRAM rikkan
    Be att få komma till förlossningen istället så de kan kolla tappen med VUL istället. Tror inte det är möjligt att avgöra om tappen är förkortad på något annat sätt. Vad jag har hört så ska man undvika att känna om den är förändrad eftersom det också är en retning. Tappen kan ju också börja öppna sig innifrån och det tror jag inte heller går att känna.
  • Chaktio

    Jag har haft en jobbig natt med massor av sd. Är det någon som vet varför man ofta får så mycket sd på natten, då vilar man ju verkligen så då borde det väl vara lugnt?

  • Chaktio
    S00L skrev 2010-02-28 19:28:05 följande:
    Hej. Födde för ett år sedan min dotter. Hade sammandragningar sedan vecka 22 med 1.5 cm lång tapp. Fick vara hemma och hade utegångsförbud de sista 4 månaderna. Hade täta sammandragningar dygnet runt. Gick 5 dagar över tiden med henne så allt gick ju bra. Nu är jag gravid igen i vecka 18 och haft sammandragningar i ca 2 veckor som nu bara blir mer och mer. Vaknar på nätterna, det gör ont vid ansträngning mm. Det är inte lika mycket som med första barnet men det blri mer och mer för varje vecka. Ska till läkaren hos MVC på tisdag och vet inte ritkigt hur jag ska tänka. Är sugen på att jobba heltid men inte om det finns risk för att den föds för tidigt, o ena sidan gick jag över tiden med dottern, men andra sidan kanske jag gjorde det just för att jag tog det lugnt. Vågar jag lita på läkaren on han/hon tycker att jag ska fortsätta jobba heltid på dagis? Eller ska jag propsa på sjukskrivning på iaf deltid?  
    Om inte tappen är påverkad så tycker jag att du ska göra det som känns bäst för dig. Min tapp är tack och lov inte påverkad, men jag har periodvis sammandragningar av minsta fysisk aktivitet, t ex sätta mig i bilen, stoppa in en kopp i diskmaskinen osv... Jag har blivit sjukskriven på 25% och det ger mig en möjlighet att styra dagarna efter hur kroppen mår så jag kan ta det lugnare när det behövs. Om jag inte vilar när jag har mycket sd så får jag ont.
  • Chaktio
    IVFmamma skrev 2010-02-28 19:31:43 följande:
    Vad anser ni är mycket sammandragningar? Hur ofta har ni haft era(= antal/dygn)? Har de varit smärtsamma? Hur märkte ni att livmodertappen var påverkad?
    Det beror ju också på vad man gör. Om jag är i absolut vila har jag oftast inte mer än 1-3 på en timme och det känns väl som att det skulle kunna vara hyfsat normalt, men om jag rör på mig så kommer de liksom hela tiden och de "ska" de ju inte göra. Jag får ont om jag envisas med att fortsätta göra saker trots att jag får sd.
  • Chaktio
    Izzen skrev 2010-03-04 20:47:09 följande:
    Pilea: hoppas det går bra!!Själv har jag haft onda sammandragningar inatt och under hela förmiddagen. Bricanyltabletterna som jag tog hjälpte inte alls.Ringde vid lunch och fick en tid vid 3. När jag väl åkt mina 10 mil var det som att trycka på "off" knappen. Ctg registrerade inte en enda sammandragning... Såklart skönt, men kändes ju så snopet.Men då jag haft så onda sammandragningar som känts ordentligt bak i ryggen så ville de ju även kolla min tapp. Men inget märkbart hade hänt.Det är ju jätteskönt att tappen inte påverkas, men jag är helt slut!Sen jag kom hem har det tagit fart igen... Är illamående för att de gör så ont.Riktiga pinvärkar är vad det är!! Känns ju lugnt nu, men hur vet jag att inte tappen påverkas längre fram om det fortsätter så här...?
    Jag tycker också det där är svårt, att veta om man ska åka in och kolla upp. Jag har ju massor av sd om jag rör mig, men med ctgkoll då man ligger stilla är de varken många eller kraftiga. Har ju varit på koll två gånger och varit helt opåverkad, men samtidigt vet man ju att det när som helst kan börja påverkas...

    De senaste dagarna känns det som om mina sd blivit något färre men kraftigare, mer obehagliga, gränsfall till smärta. Men det skulle liksom kännas dumt på nåt sätt att komma in en tredje gång, mäta upp 1-2 sd på 20-30 min och vara helt opåverkad. Känns liksom lite som om man "hittar på"...
  • Chaktio

    Jag är 28+1 idag och det känns som om jag den senaste veckan fått färre, men kraftigare sd. Min tapp har varit opåverkad båda gångerna jag varit in på undersökning, men blev sjukskriven på 25% i fyra veckor förra gången jag var in.

    Enligt min BM så har hon inte hört om någon som blivid nekad ersättning från fk, om man är sjukskriven för sd, oavsett om cx är påverkad eller inte.

    Hur lång tid tar det att få papper från fk efter att man anmält sjukskrivningen? Vad gör jag för att få ny sjukskrivning när denna går ut? Antar att jag får ringa den läkare som sjukskrivit mig och höra. Kan de sjukskriva hela graviditeten ut, så man slipper hålla på att förlänga, eller finns det ett max antal veckor åt gången?

  • Chaktio

    I går mådde jag så himla bra och kände mig så himla pigg och kände knappt av några sd alls! Så när jag åkte från jobbet passade jag på att göra en massa ärenden och när jag kom hem provade jag en massa begagnade kläder jag köpt, drog igång ett syprojekt, var på vinden och rotade i lådor... Ja, ni fattar kanske hur det gick?

    Blev sen vackert sittande resten av kvällen med kraftiga sd bara jag gick på toaletten.... Ngt bättre idag, men fogarna har börjat kännas också så jag känner mig som 100 år och slut i hela kroppen...

Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar