• Makane

    Vi som har prematura sammandragningar

    Tittar in här för att höra vad ni har för erfarenheter. Idag är jag i v.34+2. För en vecka sedan var jag inne på förlossningen eftersom mina sammandragningar kom var tredje minut (men de gjorde nästan inte alls ont utan magen blev stenhård och det kändes lite obehagligt bara). Men tappen var 3 cm och hård och bebis mådde bra så det kändes ju väldigt skönt. Och jag är ju såpass långt gången att skulle bebis vilja komma ut nu så gör de inget för att stoppa det (efter 34+0).

    Sedan i fredags kväll har jag dock haft ganske mycket mer ont, men kan inte alls känna att sammandragningarna är så regelbundna som då. Är det förvärkar som gör ont eller är det något helt annat när det ligger där mest hela tiden? Det onda känns ungefär som mensvärk och är i nedre delen av livmodern. Jag vet inte om det är så att jag vant mig så mycket vid de täta sammandragningarna att jag inte reagerar lika starkt på dem eller om de har lugnat ner sig. Men det onda känns som sagt som att det är där mest hela tiden (även om det ibland gör ondare och ibland lättar).

    På förlossningen sa de att jag skulle höra av mig om det blev värre, men på ett sätt har det ju blivit lugnare och på ett sätt värre, så jag vet liksom inte om det är någon mening att ringa. Det kanske är helt normalt att ha ont så?

    Med mitt första barn hade jag inte en enda sammandragning jag kände av förrän förlossningen var på gång så detta är helt nytt för mig. 

    Förlåt att det blev lite långt. :)

  • Makane

    Tack för svaret elaisa. Idag har det varit mycket lugnare än igår. Men blir det som igår igen så ringer jag FL.

  • Makane
    aprilfamilj skrev 2010-02-14 20:09:47 följande:
    Makane: Tycker också att du ska ringa in om det blir så igen. Man ska ju hellre ringa in en gång för mycket än en gång för lite! Hoppas det lugnar sig iaf.
    Jo jag ska göra det. Tack!

    Samtidigt så har de sagt att de inte gör något för att stoppa det nu ändå. Så egentligen borde jag väl kunna vänta tills det känns att det verkligen är på gång?
  • Makane
    Shee skrev 2010-02-21 09:52:09 följande:
    Morrn morrn! Det var ingen som svarade på min fråga ang bricanylen.. men jag antar att det är lugnt att äta den så pass länge då.  Är i v 21+5 idag, och jag fick ta en tablett igår med. Hade slutat med dem i 2 dagar för jag tyckte inte att jag behövde dem. Men på kvällen igår var det inte kul.. :/
    Vet att någon svarade att man inte ska äta det för mycket för att det då tappar sin effekt. Själv har jag aldrig ätit det så jag har ingen egen erfarenhet.
  • Makane
    Sofiaochjonas skrev 2010-02-26 10:21:22 följande:
    Det blev ingen kontroll idag, läkarna anser att jag inte behöver kontrolleras längre. Hm, känns lite konstigt..Dom säger att det "bara får hända nu". Så vare med det!  
    Jag upplevde att det är en väldig skillnad just i de veckorna. Fick komma in i 33+0 när jag hade regelbundna sammandragningar och i v.33 försöker de stoppa det. Men from 34+0 så kommer den när den kommer. Är nu i 36+0 och bebis är inne fortfarande. Slemproppen gick för en vecka sedan och jag har mycket mensvärk och sammandragningar. Men nu är de hur lugna som helst på förlossningen och jag behöver inte komma in förrän det verkligen är på gång på riktigt.
  • Makane
    Sofiaochjonas skrev 2010-02-26 13:53:24 följande:
    Jo bara det att jag hade en bokad tid och allt. :P Men dom ringde och avbokade den imorse bara en halvtimme innan. Det började i 33+0 för mig också, snart en vecka sedan..
    Ja det är ju onekligen märkligt om de väl hade bokat in dig?! Lycka till iallafall!
  • Makane
    Sofiaochjonas skrev 2010-02-26 14:54:51 följande:
    Okej..för ibland får jag bara kraftig mensvärk, ibland bara sammandragning, och ibland både och ^^
    precis så har det varit för mig med. men de senaste dagarna har det ändrats och nu kommer de i stort sett alltid samtidigt. Därför känns det som tydliga förvärkar nu. Innan var det svårt att säga vad mensvärken var eftersom det inte kändes om att livmodern spände sig alls i samband med det. Man kan bli tokig på det här...
  • Makane
    Sofiaochjonas skrev 2010-02-26 15:16:27 följande:
    Ja man blir ju det, eftersom min livmodertapp är så kort också så är det nästan så att jag väntar på att det ska hända något på riktigt snart alltså..
    Jo veckorna blir ju så tokigt långa när man får vara beredd när som helst. :/ tänk på att ju längre den stannar inne desto mindre hjälp behöver den när den kommer ut. Någon vecka till gör stor skillnad. :)
  • Makane
    Pilea skrev 2010-03-25 08:17:53 följande:
    Idag ska jag till läkaren på mvc o se om min sjukskrivning blir förlängd. Vet inte hur de ställer sig till förlängning nu när jag gått in i v.35. Men jag kan ju knappast börja jobba igen efter 21 veckor hemma. Sist på spec-mvc hade de så mycket att göra så det hanns inte med att skriva någon sjukskrivning.  Igår kväll o även idag har jag känt en annorlunda smärta, som en våg eller impuls som sticker till långt ner i magen o bara sitter i några sek. Svårt att förklara! Vad kan det vara?
    Låter som det onda man kan få när bebis tränger ner och fixerar sig. Kan det vara det? Det känns ju verkligen som om någon sticker en kniv i en, men varar inte så länge.
  • Makane
    Var inne och skrev i den här tråden för massa veckor sedan när jag hade regelbundna sammandragningar var tredje minut i v.32. Elin valde dock att komma ut först i v.41+1. Så kan det gå. {#lang_emotions_wink}

    Har iallafall fortsatt att följa er och stort grattis ni som fått era små!

    aprilfamilj skrev 2010-04-22 22:51:58 följande:
    Så sa dom till mig också. Men okej, vattnet hade inte gått. Men det kan ju ändå finnas ett hål på hinnorna som sitter längre upp.
    Med min första dotter var det just så, ett litet hål som gjorde att det sipprade ut vatten. För min del räknades detta som vattenavgång och jag blev igångsatt tre dygn senare. Först efter att ha proppat mig full med osannolika mängder värkstimulerande i 6 timmar var det ngn som kände efter och insåg att, "Men hinnorna är ju hela"!

    Det är märkligt att det verkar vara så olika. Att sippra vatten borde ju behandlas på samma sätt överallt. Infektionsrisken ökar även vid ett litet hål sa de till mig iallafall.
  • Makane
    mammaNena skrev 2010-04-23 10:20:05 följande:
    jag har fått höra bägge delar ang infektionen. vissa säger att det ska startas inom 3 dygn OM det är vatten även om det bara är ett litet hål på hinnorna. och andra säger att då görs ingenting för dit kommer ändå inte infektionen!?! Min första dotter va konstaterad vatten "sippring" i v 32+0 och de ville stoppa upp det så länge som möjligt och jag hann "ända till" 32+5 innan det startade på riktigt.
    Märkligt att det sägs olika. Man vet kanske inte? Jag förstår att de inte vill sätta igång redan i v.32. Då är det säkert bättre att gå så länge som möjligt. Men nu är ju din bebis alldeles strax fullgången. Tycker du borde kunna bli igångsatt 37+0. Fast om de fortsätter att hävda att det inte är fostervatten så ser de väl kanske ingen anledning till det. Mitt vatten var iallafall inte mycket och det hade absolut kunnat vara flytningar. Kände inte alls att jag kissade på mig eller så. Det var tack vare att det var lite rosa inne på förlossningen som det konstaterades att det faktiskt var vattnet.
  • Makane

    sedan måste jag dock säga att det var gigantisk skillnad på igångsättning och när det satte igång av sig själv, för mig iallafall. Igångsättningsvärkarna kom på varandra och jag fick ingen chans att andas emellan. Den här gången var jag ju smärtfri mellan värkarna. Så kommer jag bli gravid igen kommer jag inte vilja bli igångsatt om det inte finns omständigheter som kräver det. Hur hemska de sista veckorna än var var förlossningarna så fullständigt olika att jag skulle göra allt för att få en sådan bra upplevelse som jag fick med min minsta tjej nu för snart 3 veckor sedan.

  • Makane

    Gersemi: Förstår att det inte är ett lätt val. Min första förlossning slutade i sugklocka och jag var helt borta under stora delar pga alltför mkt lustgas (släppte knappt masken). Det gjorde mig otroligt förlossningsrädd och det tog några år innan jag ville ha barn igen. Den här gången var jag helt med hela tiden och kände verkligen att jag hade kontroll. Och den här gången är jag redan sugen på att göra det igen. Så för mig är upplevelserna verkligen svart eller vitt. Och det är nog inte bara pga igångsättningen. Jag kanske hade överdoserat lustgasen ändå. Fast då hade jag ju haft pauser mellan värkarna där jag fick in lite riktig luft.

    Förhoppningsvis kanske din kropp sätter igång allt strax så att du inte behöver välja?! {#lang_emotions_smile}

  • Makane
    mammaNena skrev 2010-04-23 15:28:19 följande:
    Makane: sådär som din igångsättning va, så va min förlossning som startade av sig själv. hade 1 värk i 2 timmar, sen föddes hon. det va fruktansvärt! så jag vet inte om det kan bli värre.. eller jo, allting kan ju alltid bli värre på ett eller annat sätt..
    Usch då. Ja alla förlossningar är ju olika. För min del var det dock som en enda värk i drygt 10 timmar. Men det är ju pest och pina att gå och ha ont i flera veckor också. Nu har jag ju inte det längre så då är det lätt att säga. När jag var mitt uppe i det och åkte in till förlossningen i tron att det var igång så hade jag nästan gjort vad som helst för en igångsättning.
  • Makane

    Izzen: Min slempropp kom i omgångar. Första som en ganska stor slemmig sak i v.35. Sedan kom det som snor i några dagar i v.39-40. Och sedan kom det slemblandat blod när det var på gång. När det kom startade värkarna och några timmar senare var Elin här. Jag var öppen 2 cm från v.37, men dock var en del av tappen fortfarande kvar (ca 1 cm tror jag).

  • Makane
    Guldsmulan skrev 2010-07-30 09:36:13 följande:
    Ok, vntar på att BM ringer nu, ska fråga henne. Jag blev galen på biverkningarna första tabletterna jag tog, men nu verkar kroppen ha vant sig. Ska fråga hennne hur ja ska göra. Läkaren sa att ja skulle äta dessa till fredag (idag) fattar inte om hon menade att jag skulle sluta sen, verkar ju sjukv då jag har samma problem fortf..
    Hade sammandragningar ca var 5e minut när ja hade CTG i 45 min. Så att dem skulle slutat nu tycker jag verkar konstigt. Märker på morgonen innan jag hunnit ta tabletten att molvärken kommer tillbaka.
    Det är nog för att de på de flesta sjukhus inte stoppar förlossningen om det sätter igång efter 34+0. Så sa de till mig iallafall när jag var inne i v.33 med regelbundna sammandragningar.
  • Makane

    Kan tillägga att min tös kom i 41+1 så det måste inte betyda att bebis kommer tidigare även om man har regelbunda sammandragningar.

  • Makane
    Guldsmulan skrev 2010-07-30 09:45:12 följande:

    Ok, då förstår jag :) Jag pratade med BM nu, hon sa att jag skulle trappa ner som läkaren sa och sluta med dem, om de blir värre fick jag höra av mig, har ändå en läkartid på måndag.


    Bra o veta att bäbisen inte behöver komma tidigare, varit lite órolig bara för min första kom i vecka 42 och denna började härja nu redan, min man är prematur som föddes i denna veckan så jag såg framför mig en Neo bäbis som får ligga inne några veckor eller ngt.


    Min första föddes i 38+5 och då hade jag inte en enda känning innan. Kände inte ens av de sammandragningar jag faktiskt hade då (såg dem bara på CTG). Så jag trodde verkligen att min minsta skulle komma tidigare när jag började känna det redan i v.33. (är ju inte så tidigt i den här tråden, men det var tidigt för mig då. ;)) Men nej då hon stannade inne en vecka efter BF. Skönt såklart, men det var långa veckor när man gick och hade ont. Lycka till iallafall!
Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar