saffe skrev 2010-01-07 19:23:20 följande:
Det jag inte förstår är hur den kan vara mjölkfri när det är laktos i? Trodde inte man kunde ta bort mjölkproteinet från laktosen, eller hur man ska säga.
Det finns ju "medicinskt ren laktos", dvs enbart laktos som har renats ordentligt så att den är utan protein och "laktos". Den senare varianten är den som förekommer i livsmedel och numera även i en del läkemedel och som innehåller rester av protein. Den första varianten är ju betydligt krångligare och dyrare att framställa och när det handlar om livsmedel så är det ju inte samma krav på renhetsgrad från protein än när det är medicinskt ren laktos.
Laktos i sig består av två sockermolekyler - glukos och galaktos som sitter ihop och bildar disackariden laktos som är en kolhydrat, medan proteinerna är protein uppbyggda av aminosyror. i mjölk så är det ju blandat, men det är ju inte så att kolhydratmolekylen laktos och proteinerna i mjölken är bundna till varandra så de sitter ihop utan "renar" man tillräckligt när man framställer ren laktos eller kasein/vassleproteiner så kan man separera kolhydrater och proteiner, men betydligt mer krävande än om man inte behöver ha samma reningsgrad.
Nutra, profylac och Altera är ju att alla tre är ju baserade på hydrolyserat mjölkprotein av olika slag - vilket i sig har en väldigt speciell smak vilket är problemet med alla hydrolyserade ersättningar så att de skiljer sig extremt mycket från såväl bröstmjölk som vanlig komjölksbaserad ersättning. I Altheran har man tillsatt ren laktos för att få den att smakmässigt mera likna bröstmjölk och annan "vanlig" ersättning. Bröstmjölk innehåller ju rent naturligt mer laktos än vad vanlig komjölk gör (och därmed även vad komjölksbaserade ersättningar gör).