• Rae

    Usch på er som ger era barn KÖTT!

    Jag äter vegetariskt (och fisk ibland) men jag begär inte att alla andra ska göra det...MEN jag hade önskat att fler skulle tänka sig att minska kättkonsumtionen pga miljö och djurhanteringsskäl. Om alla svenskar hade minskat med 1 kg kött per år så är det faktiskt 9 miljoner kg. Om alla gör lite så blir det en ganska rejäl minskning.
    Vi hade dessutom kunnat föda många miljoner fler människor på jorden om vi åt vegetariskt.

    Min bild är inte heller att det är vegetarianerna som ger sig på köttätarna utan tvärtom...i alla fall på det sättet att man alltid blir ifrågasatt. Jag frågar faktiskt inte alla andra varför de äter kött.

  • Rae

    Frökensvår 83 skrev 2009-12-04 23:30:49 följande:


    Jag kan förstå varför man inte vill äta kött när man tänker på djurhållningen osv men då ställer jag mig frågan, om man nu ska vara så moraliskt korrekt när det gäller detta, borde man inte då utesluta alla animaliska produkter? så som ägg, mjölk, skinnkläder, osv. Jag tror ju knappast att hönan som sitter i en bur på 50*50 cm o värper ägg har det bättre än grisarna som äter på varandra så vart drar du gränsen?Jag kritiserar inte inlägget men tycker det är intressant att ifrågasätta iden bara, skapa en debatt likom.
    Jag har aldrig förstått den där inställningen att allt måste vara svart eller vitt. Man kan väl bara försöka dra sitt strå till stacken så att säga. Måste man antingen vara en übermensch eller annars behöver man inte bry sig något och bara göra allt som man själv vill, individen i centrum hela tiden? Det vore väl bra om man trots att man inte vill förändra allt i sin kost och i sitt levnadssätt ändå är så stark att man kan göra små förändringar. Tex köpa ekologisk mjölk och eko-ägg. Ta tåg ibland istället för bil osv.

    *Hänger på debatten*
  • Rae
    Dilong skrev 2009-12-05 06:31:45 följande:
    1.19 jordar. Du?

    Du läser in massor saker jag inte sagt, det är fult och/eller dumt.Vi diskuterade liv, och jag förstår att du inte anser att en masks liv är lika mycket värt som en hjorts, eftersom en mask inte har någon hjärna.Naturligtvis påverkar vegetarisk kost miljön, att ta sin mat från naturen påverkar mindre än att välja odlad (något som undersökningen inte tog hänsyn till).Dessutom menade undersökningen att det skulle vara bra att köpa lokalt producerad mat, vilket jag inte anser behöver vara sant. Växthusodlad gurka med oljevärmt växthus är _inte_ mer miljövänligt än att köpa importerad, frilandsodlad.
    När jag läser dina svar så verkar det som att du inte äter grönsaker för att kanske en mask dör av att jorden plöjs, jagar istället själv rådjur och älg så att allt är så bra med djuren under deras livstid...
    På något sätt tror jag inte detta är sant utan att du istället raljerar med de principer som en del människor har och så driver du det till något så extremt att det låter fjantigt, sedan säger du
    -nähä kan du inte försvara dina argument in absurdum så tror jag inte ett skit på vad du säger och gör precis tvärtom mot vad jag själv har argumenterat för här...äter så mycket kött jag kan!
  • Rae
    SuPe76 skrev 2009-12-05 15:15:01 följande:
    en liten fråga här, som passar in på det du just skrev. om man är vegetarian, känns det inte lite knepigt att man då vill ha biff, kebab, kyckling etc som inte är det, utan bara vegetariskt som smakar som de ovan? tycker faktiskt det är lite märkligt.jag gillar din inställning - du är veggo och trivs med det, och anser det är trist när du får påhopp för detta. samt, det viktigaste, att du är mogen nog att även kunna se att du inte själv kan komma med påhopp till de som väljer att äta kött! (bara så du förstår att min fråga inte var ett påhopp på vad du skrev, utan just dessa fejkkebaber är en liten dubbelmoral i mina öron).
    Säger samma sak som föregående talare. Jag älskar köttsmak men har tagit ett beslut för ca 13 år sedan om att jag inte vill bidra till slakttransporter, vanvård tex + dra mitt strå till stacken då det gäller att minska koldioxidutsläppen. Det är utmärkt tycker jag att det finns goda alternativ för oss.
    Som jag har sagt i flera inlägg här... sluta fördöma varandra och inse istället att om alla gör något så blir det en ganska stor effekt. Minska på köttkonsumtionen eller köp endast närproducerat ekologiskt kött.
  • Rae
    SuPe76 skrev 2009-12-05 15:47:53 följande:
    jo. jag har förstått att ni anser att jag fördömer er, jag frågade en fråga, och jag har fått svar att ni är veg. av etiska skäl. jag relaterade till de jag känner som är veg. och de är det inte av etiska skäl, utan två då, som var "finveg." dvs, när det passade in att vara det. jag fördömer inte er som inte äter kött, har jag försökt säga flera gånger. själv har jag blivit kallad omogen för en liten fråga, någon har sagt jag tycker ni äter kaninmat, tycker att det är lite i linje med ts ganska påhoppande trådstart. och, det är en fluga kan jag tycka. i vissa kretsar får man inte vara köttätare verkar det som, då är man för udda och sticker ut. kan ju vara orsaken till att mina korridorskompisar åt animaliskt hemma. när jag var vegetarian för 25 år sedan var det inte många som var det. idag ser det annorlunda ut. sedan om flugan är här för att stanna vet inte jag, men, en markant ökning sedan 80-talet har skett.
    Det sista i mitt inlägg var inte riktat till dig, utan till alla i tråden, "sluta fördöma varandra" alltså INTE sluta fördöma oss.
    Var visst inte så tydlig där.
  • Rae
    Dilong skrev 2009-12-05 15:49:37 följande:
    Att ta bilen till gårdsbutiken för att köpa ett par kilo kött torde inte vara vidare miljövänligt, jämfört med att ta cykeln till närbutiken och köpa biff från Argentina.Vad säger att närproducerat är bättre? Tex är båttransporter ganska miljövänliga, och jag tror vi i Sverige gör av med mer energi/produkt vid produktionen.
    Jag menade inte närproducerat endast utav miljömässiga skäl utan mer om man vet att det finns en bra bonde med glada grisar är det ju bättre att köpa där. Det innebär också som någon annan skrev att gårdar man vet är dåliga men ligger i närheten går bort. Dem vill ju ingen gynna.

    Det finns för många olika faktorer som avgör vad som är bäst eller inte, vilken typ av transport, vilken sorts uppfödning, vilken sorts arbetsförhållanden för de som arbetar med detta, vilka gifter, tex i foder osv. Det borde finnas märkning som gör besluten lättare.
Svar på tråden Usch på er som ger era barn KÖTT!