Inlägg från: Minnie69 |Visa alla inlägg
  • Minnie69

    Vad ska man göra med äggvitor?

    http://www.matklubben.se/matprat/oenskelaadan_41/recept_med_mycket_aeggvita__6254.html

    Måste beundra aktivitetsgraden i den här tråden, frågan har ju uppenbarligen vädrats förut, men utan att röja ett lika stort intresse. Wow, säger jag bara, hade ingen aning om att äggvitor var ett så fascinerande ämne, men faktum är att problemet även drabbar mig ibland. Mina brukar bara hamna i frysen och sedan blir det aldrig något mer av med dem så jag måste helt klart memorera tipsen i tråden. {#lang_emotions_cool} Ansiktsmask var iof sig redan bekant användningsområde, nog det enda som jag har testat. Själv gillar jag nämligen inte maränger vilket var det enda matlagningsalternativet som jag kände till (ursäkta min okunskap). Om någon kommer på ett inte så sött alternativ så se till att hålla mig uppdaterad .
  • Minnie69

    Flarn


    50 g smält smör 50 g florsocker 50 g äggvita 50 g vetemjöl

    Rör ihop alla ingredienser, vispa ej.


    Bred ut med en palett till lagom stora flarn på bakplåtspapper.


    Grädda i 180 C tills dom är gyllenbruna. Låt svalna på plåten

    Kanske något?


  • Minnie69

    Verkar nog som äggvitor mest hör till efterrätts och bakverkssfären

  • Minnie69
    ANOF skrev 2009-09-11 23:54:57 följande:
    Ja, men vad är det egentligen? Hur äter man det och hur smakar det?
    Tror det är som havreflarn... Dvs tunna kakor?
  • Minnie69
    katja74 skrev 2009-09-11 23:56:01 följande:
    Haha, du är ju underbar!
    En fråga som väcker såååå här stort engagemang förtjänar att hanteras med stor omsorg {#lang_emotions_kiss}
  • Minnie69

    Osttillverkning kanske kan vara något?

  • Minnie69
    ANOF skrev 2009-09-12 00:08:20 följande:
    Är det alltså bara en massa vatten? Det kanske är meningslöst att spara på dom i så fall. Men ändå så innehåller det ju lite proteiner.
    http://www.recept.se/Opskrift_100187.Ingrediens_299.100.0.html?g_load_recipie=1&g_alpha=B&page=1

    "Näringsvärdet för ett ägg fördelar sig olika mellan äggets gula och vita. Vitan innehåller lite över hälften av proteinerna, samt kaliumet och riboflavinet. "
  • Minnie69
    http://www.tasteline.com/Recept/rostade_wasabiartor

    1 burk(ar) konserverade kikärtor, 400 g     1 tsk wasabipulver, (japansk pepparrot i pulverform)     1 st äggvita(or)     0,5 tsk salt    

    Tillagning

    Receptet ger ca 3 dl rostade ärtor

    1. Sätt ugnen på 175 grader, skölj de färdigkokta kikärtorna och lägg dem på en plåt och rosta i 30 minuter i mitten av ugnen.

    2. Vispa ihop äggvita, wasabi och salt, fördela blandningen över ärtorna och rosta ytterligare i 15 minuter.

    3. Servera som snacks till fördrink eller som tillbehör på en asiatisk buffé.

  • Minnie69

    Ingredienser för   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  port.


    500 gram   pumpa 3 st   äggvita(or) 1 nypa(or)   mjöl 100 gram   parmesanost, riven     salt     muskotnöt, malen 1 påse   saffran     olja
    Tillagning

    1. Dela pumpan i 4 delar och rensa bort skal och kärnor. Riv fruktköttet grovt.

    2. Vispa sedan 3 äggvitor med en nypa mjöl, den rivna osten, salt, muskotnöt och saffran.

    3. Vänd pumpan i blandningen och lägg sedan med hjälp av en sked bitarna i kokande olja för att brynas till fin färg.

    4. Låt dem rinna av på ett absorberande hushållspapper, salta och servera.

    http://www.tasteline.com/Recept/pumpaplattar

    Nu är jag hungrig {#lang_emotions_cry}, det här var inte rätt ämne för höggravid kvinna

  • Minnie69
    maximum skrev 2009-09-12 13:44:33 följande:
    /strong¶
    www.recept.se/Opskrift_100187.Ingrediens_299...."Näringsvärdet för ett ägg fördelar sig olika mellan äggets gula och vita. Vitan innehåller lite över hälften av proteinerna, samt kaliumet och riboflavinet. "
    Det är ju ändå så att det mesta av proteininehållet konstigt nog ska finnas i vitan ändå
  • Minnie69
    Dilong skrev 2009-09-12 17:24:45 följande:
    Näe: www.livsmedel.org/energitabell
    Ok, men fortfarande är det ändå 38% av proteinet som är i vitan isf och om man betänker det låga kaloriinnehållet i vitan så är det ju proteinladdat som tusan
  • Minnie69

    Menar bara att det är ju dumt att kasta något så nyttigt, en fransk omelett låter bara bättre och bättre

  • Minnie69
    Dilong skrev 2009-09-12 18:25:51 följande:
    Gulan väger ca 1/3 av ägget (utan skal) och således väger vitan 2/3. Så din uträkning stämmer inte riktigt.
    Ok, då är vi tillbaks på att det mesta av proteinet finns i vitan. 
  • Minnie69
    Dilong skrev 2009-09-12 20:14:30 följande:
    Inte viktmässigt.
    Enligt din egen länk så innehåller 100 gram gula 16,4 gram protein och 100 gram vita 10,1 gram. Du säger sedan att ägget består av 1/3 gula och 2/3 vita. Så om vi utgår ifrån ett ägg à 60gram (väljer på måfå, vet inte vad ett ägg väger) så utgörs 20 gram av gula (3,28 gram protein) och 40 gram vita (4,04 gram protein) dvs per ett ägg så finns det mesta av proteinet i den kalorifattigare vitan (trots att den utgörs till 90 % av vatten), vilket var det ursprungliga påståendet som du invände emot .

    (Jag fullständigt äääälskar den oväntade intellektuella utmaningen som den tråden visade sig utgöra )

    Slutsats, kasta inte vitorna, de är ju supernyttiga . Kanske donera till din lokala bodybuildare? Äggvita med lite tonfisk i måste ju vara varje kroppsbyggares dröm?
  • Minnie69

    Vet inte om jag ska skratta eller gråta, man håller sig borta från tråden några timmar och plötsligt har det skrivits inte mindre än 20 nya sidor .

    Dock, väldigt få nya recept . Uppmanar till lite bättre fokusering kring ämnet: ÄGGVITA!! Vill inte sitta och plöja tjugo sidor utan att hitta något nytt ju {#lang_emotions_cry}.

    Själv har jag nu upptäckt att produkten torkad äggvita tydligen är populär i en massa amerikanska recept, men däremot har jag inte kunnat hitta om man själv kan torka sin äggvita? Isf skulle ju annars en lösning kunna vara att torka dem och exportera pulvret?

    Imorgon ska jag prova och knäcka några ägg och slänga vitorna på en plåt i ugnen och se om det sedan går att skrapa av och pulverisera... Spännande.

Svar på tråden Vad ska man göra med äggvitor?