Inlägg från: poppii |Visa alla inlägg
  • poppii

    Vad ska man göra med äggvitor?

    Rabarberpaj med jordgubbsmaräng
    Ger 10 portioner.

    100 g smör, kallt, skuret i tärningar
    1 1/2 dl florsocker
    3 1/2 dl vetemjöl
    2 krm salt
    1/2 tsk vaniljsocker
    1 st ägg
    5 st rabarberstjälkar, medelstora
    1 st vaniljstång
    1 msk vatten
    1/2 dl socker
    1 msk maizena
    3 st äggvitor
    citron, pressad
    2 dl socker
    1 dl jordgubbar, mosade, eller jordgubbspuré
    Hacka samman smör, florsocker, mjöl, salt och vaniljsocker (gärna i matberedare). Tillsätt ägg och blanda kvickt till jämn pajdeg.

    Tryck ut degen i en pajform, 28 cm i diameter. Nagga botten med gaffel. Ställ i frys, 1 timme.

    Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet ca 10 min, mitten av ugnen.

    Skala rabarbern om den är grov och trådig. Skiva och lägg i kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ned fröna i kastrullen. Lägg i stången och tillsätt vatten och socker. Koka upp och låt sjud ett par minuter.

    Rör ut maizena i kallt vatten och rör ned i kompotten. Koka upp. Ta av och låt svalna. Lyft ur vaniljstången och häll kompotten i pajskalet.

    Sätt ugnen på 250°. Vispa äggvita, 1 tsk pressad citron och 1/3 av sockret. Inte för fort om du kör elvisp. Tillsätt sockret lite i taget, samt jordgubbarna/purén. Vispa järnet!

    Fyll en spritspåse med marängen och spritsa över pajen. Sätt in i ugnen i 5 min eller tills den får fin färg.

  • poppii

    Får se om mitt recept duger nu...
    Ser att du varit ganska kort och uttryckt dig väldigt konstigt emot folk. Jag har nu gett dej ett förslag. Vet att du inte gillar maräng säger du, men detta innehåller dock lite av det kanske... Men det är ingen ansiktsmask eller sockerkaka.
    Får hoppas att den duger då...

  • poppii

    Fransk nougat då, ytterligare ett förslag... kanske passar?

    Ingredienser
    5 dl socker
    1 krm salt
    1.5 dl ljus sirap
    1.25 dl vatten
    2 st äggvitor
    0.5 dl mandel

    Gör så här
    Blanda socker, salt, sirap och vatten i en kastrull.
    Koka kraftigt tills smeten har tjocknat och man kan forma en hård kula av smeten.
    Skålla, skala och hacka mandeln. Vispa vitorna till skum.
    Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills massan blir fast.
    Blanda i mandeln.
    Bred ut massan på bakplåtspapper i en form, ca 20x30 cm.
    Forma en eller två rullar. Sätt in i kylen. SKär i bitar och förvara i burk med lock.
    Smält mörk choklad över vattenbad på spisen. Doppa bitarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper.

  • poppii

    Eller knapriga ostsnacks?

    Ingredienser
    2 st äggvitor
    3 dl riven smakrik ost, t ex Västerbotten
    paprikapulver
    grovmalen svartpeppar
    timjan
    4 st Formbrödsskivor

    Gör så här
    Sätt ugnen på 250 grader.
    Vispa äggvitorna riktigt hårt.
    Blanda försiktigt i osten och kryddorna.
    Bred på fyra formbrödsskivor och gratinera högt upp i ugnen ca 5 minuter. Passa!
    Låt svalna och dela i små kuber till drinktilltugg eller trekanter till soppan.

  • poppii

    Jordgubbar med mandelbotten
    Ingredienser
    100 gram sötmandel
    3 st äggvitor
    1 dl socker
    1 paket vaniljvisp
    1 näve jordgubbar

    Gör så här
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Mal mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda samman socker och mandel. Vänd ner det försiktigt i äggvitorna.
    Bred ut smeten i smord och bröad form, ca 22 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter.
    Stjälp upp kakan och låt den kallna.
    Vispa vaniljvispen. Bjud den till kakan tillsammans med färska jordgubbar.

  • poppii

    Men gör en dubbel sats av nåt du tycker låter vettigt då? Å frys in det så kan du hitta på nåt annat nästa gång du får så mkt vitor? Så har du ju kvar av det goda i frysen?

  • poppii

    Hmm, jag har lämnat massa recept, eller ja, iaf 3-4 st... och du har knappt svarat... dög dom inte?

  • poppii

    Verkar inte så... och jag satt faktiskt o googlade upp recept. Suck... rätt otacksamt när man faktiskt anstränger sej...

  • poppii

    Men seriöst Anof... du kan inte vara seriös med det här.
    Du har 35 sidor med svar.
    Du har praktiskt taget fått veta ALLT du kan göra med äggvitor... till å med mer saker än vad jag kan få fram på vårt kära internet!
    Å enklare saker... ja, då är det... (ledsen å säga det) maräng som gäller. Det är det absolut lättaste.
    Å maträtter??? Skojar du? Finns det nån MATrätt som innehåller mycket äggvita? Nja... skulle inte tro det...?
    Äggvitan är ju egentligen bara (rätta mig om jag har fel, nån) ett "bihang" till äggulan. Dock är det vitan som är nyttig med sina proteiner. Gulan består av ca 65 kval och mestadels består den bara av FETT... så varför göra nåt så fett som majonnäs av det...? (jag gillar också majonnäs, men äter det på räksmörgås eller smörgåstårta max nån gång i månaden!). Vitan innehåller bara 15 kcal så det är inte mkt för världen, men den innehåller protein. Ägg i sin helhet är väldigt nyttigt, men bör ändå ätas med måtta enligt kostrådgivare och liknande!!

    Slutsats: Försök minska majonnäsintaget, och koncentrera dig på att göra god mat med BÅDE äggvita och äggula.
    Du kan säkerligen inte förvänta dig mer hjälp i denna tråd, seriöst...
    Äggvita är en ingrediens i efterrätter och kakor... endast äggvita är "sällsynt" om än "icke förekommande" som ensam "äggdel" i en maträtt... i såna mängder bör understrykas.

  • poppii

    Förvirring i tråden? Då tycker jag att du gott kan göra som många andra gör... läs tråden från början.
    OM du är INTRESSERAD av att veta vad folk skrivit

  • poppii
    Grätchen skrev 2009-09-12 00:30:37 följande:
    Jag?
    Nejnej... jag menade självklart ANOF... hon säger att hon är så förvirrad o så... då kan hon läsa tråden igen om hon missat nåt :)
Svar på tråden Vad ska man göra med äggvitor?