Inlägg från: Simvin76 |Visa alla inlägg
  • Simvin76

    mer frågor..

    Hej hej

    Stort grattis till att börja med!

    Till att börja med skriver du "mamman" och inte "min fru" så jag utgår från att ni inte är gifta.

    Det ni ska göra först är att gå till socialförvaltningen och skriva på faderskapsintyg. Gör detta innan barnet kommer!! De behandlar sedan intyget när de får en signal att barnet är fött (går per automatik). Du skriver på ett papper som "mannen" (det kan vara flera) och vissa kontor behandlar "mannen" som ett kräk tills dess han har skrivit under och blivit fadern. Du skriver under på att ni bonka-bonkade vid tidpunkten för beräknad tillkomst.

    Om du är gift (räcker med dagen för förlossningen) är du automatiskt far till barnet, oavsett vem som är biologisk far.

    * * * Pappadagarna * * *
    Du anmäler till försäkringskassan att du ska ta ut pappadagar. Det kan göras via telefon/sms/internet. Du får hem en blankett (som du också kan fylla i på försäkringskassans hemsida), i den fyller du bland annat i moderns personnummer. När soc sedan har behandlat ert intyg vet försäkringskassan att du ska ha pengarna.

    När anmälan är gjord kan du begära pengar för de tio dagarna. Det går att begära pengar för dagar innan anmälan, men då måste du motivera varför, så anmäl så fort som möjligt.
    Dagarna ska tas ut innan barnet är 60 dagar (har jag för mig) och kan tas ut i form av heldagar, halv-, kvarts- och åttondelsdagar. De kan bara tas ut på dagar du annars skulle jobba.
    Mitt företag ger permission för förlossningsdagen, så kolla upp det så du inte använder en pappadag i onödan.
    Fundera igenom lite innan hur ni vill fördela dagarna. Om din kvinna blir kvar länge på BB kanske du kan jobba på dagarna?
    Jag tog ut fem heldagar och sedan tio halvdagar. Det gjorde att jag kunde vara hemma i tre veckor innan jag började jobba heltid igen. Det funkade jättebra för oss.

    Vad gäller försäkringskassan gäller följande: Bli proffs eller bli blåst!

Svar på tråden mer frågor..