Tips och hjälp om bakmaskin
Jag tror att de flesta är bra. Jag har hört någon klaga över att den blandar dåligt och någon som fått kompakta bröd. Men jag tror att båda dessa "fel" kan avhjälpas med att det är rätt proportioner ingredienser i maskinen så att det blir en bra deg. Och det får man lite prova sig fram till.
Det beror inte till så stor del vilken maskin man har utan snarare på vilket mjöl man har (kan skilja mellan olika fabrikat) och hur det är förvarat. Vissa mjölsorter drar åt sig mer vätska än andra, mer när det är torrt förvarat etc.
Sen kan man inte förvänta sig att få lika fluffiga bröd som industriproducerat bröd där man pressar in både luft och vatten med höghastighetsmixrar för att få det att se ut som mer bröd än vad det är (säljer på volym snarare än vikt) och som med diverse tillsatser (en del s.k. processhjälpmedel som inte ens behöver nämnas på innehållsförteckningen) får brödet att verka färskt en hel vecka.
Jag tycker att en av de stora fördelarna med bakmaskin är just att man själv bestämmer vad man stoppar i brödet och slipper alla de industriella tillsatserna, som mest är till för att lura oss konsumenter.
Jag har en gammal OBH Nordica som jag är väldigt nöjd med. Den gör små bröd (ca 650 g) men vi laddar den desto oftare. Men eftersom den bara är till låns så har jag också till och från kollat på vad jag skulle vilja köpa när (om) det blir aktuellt (får se när vi ska lämna tillbaks den).
Den OBH Nordica som du nämner är faktiskt större i mått än den ser ut att vara på bilden. Den är rätt bred och hög. Bakformen är kvadratisk och hög. Fördelen med en hög bakmaskin är att den förhoppningsvis tar mindre bänkyta, men denna gör inte det (jmf mått på andra t.ex. Kenwood www.kenwoodworld.com/en-int/Products/Cooking-and-Baking/Bread-Makers/BM450/). Nackdelen kan vara att den inte kan blanda degen lika bra, men det är som sagt säkert ingen större skillnad.
Sån där lucka för nötter och frukt som du nämner är det inte många som har och jag tror inte det man saknar det så mycket. Visst är det så att russinen blandas ut och inte blir hela om man sätter den på timer, som när man häller i russinen vid tillsatspipet, men... Då får man väl göra det brödet på kvällen då. Fröer och nötter märks det inte så mycket på. De blir inte lika söndermosade vid knådningen som russin.
Lycka till i ditt sökande och jag hoppas vi får många svar här, med tips.