Hur görs autismutredning?
Hej,
Här kommer en övergripande sammanfattning av hur en autismutredning går till enligt Barn- och ungdomspsykiatrins riktlinjer till stöd för bedömning och behandling från 2015 samt föreläsningar med legitimerade psykologer och specialpedagog vid Stockholms Universitet VT 2018.
Steg 1: Ett första informationsmöte. Här ges information till föräldern/föräldrarna om vad som kommer ingå i utredningen och vilka moment som barnet och föräldrarna kommer få göra. T.ex. kommer barnet genomgå en begåvningstestning, föräldrarna får fylla i olika frågeformulär, berätta utförligt om graviditeten, förlossningen och barnets tidiga utveckling och den utredande psykologen kommer vilja ställa frågor till förskolan. I samband med detta möte ges också information om vad en diagnos kan innebära för barnet nu och i framtiden. Det är t.ex. viktigt att föräldrarna vet att att en autismdiagnos exempelvis berättigar till stöd enligt LSS men inte behövs för att barnet ska få det stöd det behöver i skolan. Föräldrarna får också information om syftet med utredningen, vilket är att samla in information för att kunna bedöma om diagnoskriterierna för autism uppfylls och som också kan användas för att planera insatser som kan vara till hjälp för barnet.
Steg 2: Anamnes. Anamnes innebär att samla in information om barnets utveckling, symtom som lett fram till remiss, symtom som funnits tidigare och symtom som finns för närvarande. Även hur det fungerar för barnet i vardagen både hemma och i förskolan, ev sjukdomshistoria och hur barnets sociala situation (t.ex. familj och boende) är av intresse. All denna information samlas in med hjälp av intervjuer med föräldrarna och olika frågeformulär som föräldrarna och förskolepersonalen får svara på. Sådant som finns dokumenterat om barnet sedan tidigare i exempelvis förlossningsjournal och journal från barnavårdscentralen är viktiga informationskällor.
Steg 3: Barnet genomgår en läkarundersökning. Läkaren undersöker exempelvis motorik och reflexer och kan även ta blodprover. Läkarundersökningen är till för att utesluta eventuella fysiska sjukdomstillstånd som kan ligga bakom symtomen barnet har, till exempel fästingsjukdomar eller hjärnhinneinflammation.
Steg 4: Psykologutredning. Psykologen vill undersöka hur barnets olika förmågor förhåller sig till vad som är väntat utifrån barnets ålder. Psykologen bedömer barnets sociala förmågor (t.ex. kommunikation, samspel, förmåga till delad uppmärksamhet genom att titta dit en person pekar mm), lek (om det finns glädje i leken, om barnet kan leka fantasilek, om leken är varierad eller repetitiv och materiell), hur barnet verkar må (om barnet är tyst och ledset eller kanske argt eller svårt att trösta) samt barnets intelligens (vilka styrkor barnet har och vilka saker som är svårare). Bedömningen är dels ett underlag för bedömningen av om kriterierna för en autismdiagnos är uppfylld men också något som används i kommande stödinsatser och behandling. Målet är att använda sig av barnets starka sidor för att skapa optimala förutsättningar för inlärning, utveckling och förbättrad livskvalitet för barnet. De metoder psykologen använder sig av är observation enligt en särskild mall, samtal med föräldrar och förskolepersonal och olika test av tänkande och minne.
Steg 5: Bedömningen. Det som ur föräldrarnas perspektiv sker "bakom kulisserna" är en så kallad diagnos- eller utredningskonferens. Alla som har medverkat i utredningen av barnet (psykologen och läkaren, eventuellt logoped m.fl.) träffas och väger samman all den insamlade informationen. Utredningsteamet tittar på hur omfattande svårigheterna barnet har är (hur pass stor funktionsnedsättning de utgör i olika miljöer) och på om diagnoskriterierna för autismspektrumtillstånd (eller någon annan diagnos) är uppfyllda. En preliminär plan upprättas över hur åtgärder och insatser som kan vara till hjälp för barnet och familjen.
Steg 6: Återgivning och skriftlig information. Föräldrarna får komma på ett möte till psykologen som de och barnet vid det här laget har träffat flera gånger. Föräldrarna får information om vad utredningen och bedömningen av barnet har mynnat ut i, med avseende på om diagnosen autismspektrumtillstånd är uppfylld eller inte. Framförallt innebär mötet att psykologen berättar om vad de olika testen och frågeformulären har visat att barnet har för styrkor och svårigheter och stämmer av med föräldrarna om detta stämmer överens med deras bild av sitt barns fungerande och livssituation. Psykologen ger också rekommendationer som brukar fungera för personer med samma typ av funktionsnedsättning/diagnos och framförallt specifika rekommendationer för det specifika barnet, vilka har identifierats under utredningen. Föräldrarna får information om planerade åtgärder och behandling samt tips på varthän de kan vända sig för ytterligare stöd, exempelvis till olika patientföreningar. Slutligen skickar psykologen med skriftlig information, vanligen i form av ett utlåtande där alla utredningens delar och den sammanvägda bedömningen ingår.