Vilken maträtt har du fått mest uppskattning för?
Kycklinggryta Basilika
Ingredienser
4 st Kyckling filé tärnad i tärningstora bitar
1 msk margarin till stekning
200 gram färska champinjoner
1 tsk salt & peppar
1 burk crème fraiche franska örter
1,5 dl matlagningsgrädde
0,5 tsk kinesisk soja
1 msk kycklingfond på flaska
1 kruka färsk basilika
Gör så här
Tärna kycklingen och stek i margarin tills de blir genomstekta.
Klyfta champinjonerna och stek med tillsammans med kycklingen. Salta och peppra.
Blanda samman fond, grädde, creme fraiche och soja. Häll över det i grytan och låt småputtra några minuter.
Strimla bladen från en kruka basilika och strö över strax innan servering.
Serveringsförslag
ris
A´la Fläskfilé
1 st fläskfilé
2 paket bacon
2 st bananer
2 burkar mandariner , konserverade
4 tsk curry
2 msk mango chutney
5 dl grädde (valfri procent men kokbar)
1 klyfta vitlök, krossad
Gör så här
Börja med att skära bort skin och en del av fettet från filén, skär sen filén i 1 cm tjocka skivor. Krydda med en del utav curryn stek sedan på medel värme till en gyllene färg på båda sidor.
Lägg över filén på botten av en ugnsfast form. Skiva bacon och bryn i stekpannan, låt sedan baconet rinna av på en bit hushållspapper. Skiva bananerna och lägg tillsammans med mandarinerna över fläskfilén.
När baconet har droppat av läggs även dom över i den ugnsfasta formen. Nu till såsen: Vispa ihop grädde, mango chutney, curry och vitlök. Häll sedan detta som ett täcke över köttet, frukterna och baconet.
Ställ in formen i mitten av ugnen på 200 grader (kan sänkas efter ett tag om färgen blir för mörk,eller täckas med aliminiumfolie)i ca 30 min eller när såsen börjat tjockna.
Serveringsförslag
Servera med Ris och en god sallad.
Kyckling gryta med enbär
(speciel i smaken pga, enbären men mycket god)
4 st kycklingfileer
15 st enbär
1 tsk timjan
1 dl svartvinbärssaft (koncentrerad)
2 burkar Champinjoner, skivade
2,5 dl grädde (valfri procent men kokbar)
2,5 dl mjölk
2 msk soja (sån som färgar såsen, inte med smak)
1 st lök ,hackad
Gör så här
Hacka löken och bryn den i stek kastrull. Skär kycklingen i tärningar och lägg i dom tillsammans med löken och stek tills färdigt.
Enbären ska läggas i hela men jag gillar inte att få hårda enbär i munnen så jag kör dom ett tag i magic bullit så de blir som timjanen är.
Krydda kycklingen med enbären och timjan och lite salt. Lägg därefter i champinjonerna, svartvinbärsaft, grädde och mjölk.
Nu är allt rosa så nu kan du hälla i sojan som färgar det brunt. Låt detta sjuda ett tag så grädden reduceras något. Blir det inte tjockt kan du hälla i lite brun maizena redning. Är den för tjock kan du slå på lite vatten.
Serveringsförslag
Ris