• SisselaM

    Ihopsamlade fakta om missfall och hur man förebygger

    Hej på er,
    Det finns redan jättebra trådar här i forumet med massor av erfarenheter och värdefull kunskap om missfall och att förebygga missfall.

    Den här tråden är inte istället för dem. Det här är tänkt som en renodlad faktatråd. Här hjälps vi åt att samla fakta så att vi lättare kan läsa in oss och bli experter. :)

    Det kan vara referat från böcker och artiklar eller från samtal med kunniga läkare /forskare. Vi anger alltid källa! (Fast kanske inte om det är samtal med den egna läkaren, det är väl inte praxis här? Det verkar som om det ska vara initialer då bara)

    Det kan vara länkar till hemsidor, rapporter, artiklar. Det kan vara "hemmagjorda" översättningar från textsnuttar på andra språk som ger fakta.

    Så det här är inte tänkt att vara en tråd för personliga berättelser. Men om man vill berätta hur ens personliga erfarenheter hänger ihop med de fakta man presenterar är det ok. :) Bara man är tydlig med att skilja styckena från varandra.

    Välkomna som faktasamlare och läsare!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-10 11:27
    Det behöver inte vara långa referat eller långa texter. Allt från 1 rad och uppåt är välkommet! :)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-24 11:46
    Ni som har frågor, vill ha råd, tips eller stöd, vänd er istället till den här tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-7-137/m39502920.html (utredning efter upprepade missfall)

  • Svar på tråden Ihopsamlade fakta om missfall och hur man förebygger
  • annapanna2

    Hej hej!

    Måste bara kolla av om någon här inne vet.. I länken från sahlgrenska på sid 46 står det om kromosomer. Första stycket andra spalten står det så här "25% av par med habituell
    abort har 100% embryon med kromosomala anomalier." Vad menas med det här? Har läst det flera ggr och jag förstår det som att 25 % av alla som har upprepade missfall har fel på alla sina embryon?? Usch, det lät ju helt fruktansvärt. Har jag tolkat det rätt?

  • SisselaM

    hej Annapanna,
    ställ gärna frågan i tråden som Finesssan hänvisar till så är det större chans att få svar. Den här alltså:
    www.familjeliv.se/Forum-7-137/m39502920.html
    Där finns många klokingar.

    Här inne är folk bara för att bidra med fakta.

  • corneliana

    Två studier om progesteron från 2008. Uppfattar jag det hela rätt (den första länken) att stress pga tidigare mf kan leda till problem med hormonerna och därmed förhöjd risk för ytterligare mf?

    I den andra länken en sammanfattning av Cochrane-studie (brukar väga tungt i vetenskapliga sammanhang), där författarna menar att det finns evidens för att kvinnor med upprepade mf kan ha nytta av progesteron. Varför är svenska läkare så motvilliga att skriva ut det?

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18616898&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18425891&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

  • Krusbär

    SisselaM skrev 2009-01-21 20:30:10 följande:


    tack Feia! Det står om upprepade missfall på s 45 och framåt. Måste bara citera ett kort stycke: "blighted ovum tyder på kromosomala faktorer hos oocyter och/eller spermier eller konceptionsdefekt medan förekomst av embryo eller foster mer tyder på immunologiska, uterina eller omgivningsfaktorer." Jag tolkar det som att om man får missfall el ma där ett embryo el foster konstaterats, så beror det inte på kromosomfel utan på något annat. Bra med ännu en källa som säger det.
    I dr Beers bok står det tvärtom att upprepade mf, varav minst ett är en ofostrig graviditet, tyder på immunologiska problem.
  • FrauM

    Den här forskningen tar mer upp hur kvinnor upplever missfall och hur vården kan bemöta oss. Kanske inte det som andra har tagit upp här i tråden. men det var intressant läsning iaf.

    Det finns en svensk sammanfattning på slutet och där står bland annat att läsa:

    Kvinnornas sorg efter tidiga missfall är lika den sorg som finns efter förlust av nära anhörig. Sorgen är oberoende av kvinnas ålder, antal barn, samt tidigare erfarenhet av missfall. Eftersom
    missfallen är tidiga så är oftast inte graviditeten känd av släktingar och vänner. Därför kan det vara svårare att diskutera sin upplevelse med andra och få förståelse för sin sorgreaktion.

    www.ep.liu.se/smash/record.jsf&pid=diva2:21697

  • Idun 78

    FrauM skrev 2009-02-26 14:07:26 följande:


    Den här forskningen tar mer upp hur kvinnor upplever missfall och hur vården kan bemöta oss. Kanske inte det som andra har tagit upp här i tråden. men det var intressant läsning iaf.Det finns en svensk sammanfattning på slutet och där står bland annat att läsa:Kvinnornas sorg efter tidiga missfall är lika den sorg som finns efter förlust av nära anhörig. Sorgen är oberoende av kvinnas ålder, antal barn, samt tidigare erfarenhet av missfall. Eftersommissfallen är tidiga så är oftast inte graviditeten känd av släktingar och vänner. Därför kan det vara svårare att diskutera sin upplevelse med andra och få förståelse för sin sorgreaktion.www.ep.liu.se/smash/record.jsf&pid...:21697
    Länken funkar inte...
  • BettanB
    Svar på #39
    Nope.

    Vad sökte du på för att få upp resultatet?
    Nosce Te Ipsum
  • FrauM

    men jag testar ju länkarna innan jag postar inlägget. men okej, här är till linköpings universitet och deras bibliotekssök:

    www.ep.liu.se/smash/search.jsf

    om den inte fungerar:

    www.ep.liu.se/

    och gå in på sökfunktionen osv.

    Skriv in:

    Adolfsson, Ann-Sofie

    Miscarriage: Women?s Experience and its Cumulative Incidence

    Jag hoppas att länkan fungerar nu.

    Tredje gången gillt.

  • BettanB

    Tack!
    Önskar att någon hade skrivit om kvinnor som gått igenom upprepade missfall också.


    Nosce Te Ipsum
  • mulan

    Läst lite intressant info i denna tråden. Vill bara påminna er om att den stäger om 1 vecka så ni inte missar det


    ~~ ** Försöker titta framåt igen **~~
Svar på tråden Ihopsamlade fakta om missfall och hur man förebygger