• inze

    Här tipsar vi om billig mat - Recepttråd!

    TRE VECKORS SALLAD


    1 dl matolja
    1 dl äppelcidervinäger
    3/4 dl socker
    1/2 tsk salt
    1/2 tsk salladskrydda


    1 kg vitkål
    1 kg morötter
    1 grön paprika
    1 röd paprika
    1 purjolök


    Blanda olja, vinäger, salt, socker och kryddan
    Koka
    Riv under tiden vitkål och morötter
    Skär paprika och purjolök
    Blanda alla grönsakerna i en skål
    Häll över den något avsvalnade lagen


    Salladen håller i tre veckor sägs det och blir godare och godare.

  • inze

    KÖTTFÄRSRÖRA SOM BLIR 4 MIDDAGAR

    Recept på köttfärsröran 12-16 port


    1 kg köttfärs
    6 gula lökar
    4 medelstora morötter
    3-4 burkar krossade tomater
    1 msk salt
    ½ tsk svartpeppar
    3 msk vetemjöl
    1 msk örtkrydda, t ex oregano, basilika
    (3-4 vitlöksklyftor)
    2 msk soja


    Skala och finhacka löken. Skala och grovriv morötterna. Koka upp tomaterna i en stor gryta. Tillsätt lök, morötter, salt och peppar. Klicka ner köttfärsen och strö över mjölet. Koka under omrörning tills färsen är jämnt grynig och sjud sedan under lock ca 10 min. Smaksätt med örtkrydda, ev pressad vitlök och soja mot slutet av kokningen.


    Dela upp satsen i 4 delar.


    Dessa används sedan till:


    Soppa 3-4 port


    Blanda 1 burk vita bönor i tomatsås med 1/4 sats Köttfärsröra. Smaksätt ev med lite senap.
    (Så här långt kan man förbereda och sedan frysa in)
    Späd med vatten till lagom konsistens. Servera med en klick gräddfil.


    Crêpes 12-16 st


    Tunna pannkakor:
    3 dl vetemjöl
    ½ tsk salt
    6 dl mjölk
    2 ägg
    3 msk flytande margarin


    Vispa ihop ingredienserna till en jämn smet. Grädda tunna pannkakor.


    Blanda en burk, ca 300 g, majskorn med 1/4 sats Köttfärsröra. Fördela röran på pannkakorna och rulla ihop dem. Strö ev över lite riven ost.


    Paj 4 port


    Pajdeg:
    2½ dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    2-3 (ca 200 g) kokta potatisar
    50 g mattfett
    2 msk vatten


    Blanda vetemjöl och bakpulver och arbeta ihop med resten av ingredienserna till en deg. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter.


    Blanda 1 burk, ca 200g, champinjoner och 1 msk osötad senap med 1/4 sats Köttfärsröra och häll i pajskalet. Strö över lite riven ost. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen.


    Köttfärssås 4 port


    Lös upp ½ buljongtärning i 1 dl hett vatten och blanda med 1/4 sats Köttfärsröra.

    Speciellt pajen är jättegod. Jag brukar även lägga på skivade tomater innan jag stör på osten.

  • inze

    Morotspastasås


    3 stora hackade lökar
    2 burkar krossade tomater
    1-1½ burk (tomatkrossburken alltså) med vatten
    1 kg grovrivna morötter
    2 grönsaksbuljongtärningar
    3 msk tomatpuré
    2 tsk oregano
    1 burk creme fraiche
    ev. hackad persilja


    Fräs löken i en stor gryta, lägg i allt utom creme fraichen och persillian. Späd med vatten och låt koka under lock minst 30 min. Rör ner creme fraichen och smaka av med lite salt. Servera med massor av hackad persillia över.

    Det blir en stor sats av detta recept.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------

  • inze

    Hemgjord pizza 
                       


    25 g jäst
    5 dl vatten
    1 msk olja
    2 tsk salt
    12-13 dl vetemjöl


    Gör degen och låt jäsa 30-45 min. Knåda den smidig och kavla ut lagom stora bottnar. Lägg dem på en smord eller bakplåtspappersklädd plåt eller långpanna.


    Tomatsås (görs medan pizzan jäser eller i förväg)


    1 hackad gul lök
    (1 hackad vitlöksklyfta)
    olja
    1-2 burk eller tetra krossade tomater
    1-2 sockerbitar (eller strösocker)
    salt och peppar
    pizza eller örtkrydda


    Fräs löken i olja utan att den tar färg. Tillsätt tomaterna och kryddorna. Koka minst 15 min gärna längre.


    Bred lite tomatsås på den utkavlade degen.


    Fyllning (man tager vad man haver) några förslag:


    Skinka
    Korv
    Champinjoner
    Räkor
    Crabfish
    Tonfisk
    Stekt köttfärs
    Stekt kyckling
    Bananer
    Ananas


    Riven ost


    Grädda i 250 graders ugn ca 10-15 min mitt i ugnen.

  • inze
    Morotssoppa  4 port
    1 kg morötter
    1 gul lök
    1 msk olivolja
    1 l vatten
    2 msk flytande grönsaksbuljong
    2 tsk rosmarin
    salt och peppar
    2 dl Kelda Laga lätt 5%

    Tillagning
    1. Skala och dela alla rotfrukter i mindre bitar.
    2. Värm olivoljan i en kastrull och bryn rotfrukterna i 2 min.
    3. Slå över grönsaksfond och vatten och låt koka under lock tills det blir mjukt.
    4. Mixa rotfrukterna.
    5. Tillsätt rosmarin, Laga lätt, salt och peppar.
    6. Koka upp och servera med bröd.

Svar på tråden Här tipsar vi om billig mat - Recepttråd!