• MissBeccis

    Oliver möglar i burken

    Alltid när jag har köpt oliver och inte använt upp alla på en gång, utan ställt in burken i kylen så är de mögliga nästa gång jag ska använda dem, även fast det inte har gått så lång tid. Vet flera som har samma problem, är det oundvikligt eller har ni något bra tips på hur man gör för att hålla dem fräscha? Kan man frysa oliver kanske?


    Alicia 060623 ~ Tobias 070922 ~ www.rebeccas.se
  • Svar på tråden Oliver möglar i burken
  • Ester W

    Jag har märkt att de möglar om man häller ur vätskan, men har man vätskan kvar tills nästa gång klarar de sig bättre!

  • MissBeccis

    Har alltid vätskan kvar, men det är egentligen vätskan som möglar, blir ett mögellager ovanpå liksom.


    Alicia 060623 ~ Tobias 070922 ~ www.rebeccas.se
  • Ester W

    Oj då, ja det låter ju lite äckligt. Nej då vet jag inte hur du ska göra.

  • fanny20

    vätskan måste vara kvar och är de i en plåtburk måste man hälla över dem i annan burk.

  • fanny20

    är du säker på att det är mögel så det inte bara är saltlagring som blir

  • MissBeccis

    De är kvar i sin glasburk med vätskan. Och ja, det är helt klart mögel. Tror ni det går att frysa oliver? Har en 900g burk i kylen som jag öppnade idag. Vore synd att slänga den.

    Kan förresten poängtera att vi har normal temperatur i vårt kylskåp.


    Alicia 060623 ~ Tobias 070922 ~ www.rebeccas.se
  • Cocarola

    För att slippa mögel på ytan så är det viktigt att aldrig ta oliverna med fingrarna, man måste använda "verktyg", dvs en olivsked (med hål i mitten för avrinning) eller en vanlig liten gaffel.

  • Leaaa

    så blir det för mig också! men nu har jag lärt mig att jag helt enkelt köper den mista burk som finns å äter upp dom direkt eller köpet på lösvikt...

    tror jag läst en gång att man ska hälla lite vanlig olja i burken så ska dom hålla sig längre men jag har dock aldrig provat...

  • zippis

    Jag har olivburkar öppna i flera veckor utan att de möglar. Vad olika det kan va.

  • fanny20

    Faktaruta

    Användning: Färska oliver äts inte råa eftersom de är hårda och bittra. Den bittra smaken försvinner vid fermentering/jäsning. Efter fermentering förvaras oliverna i en saltlake.

    Försäljningsperiod: Import från Italien: september?december.

    Förvaring: Oliver bör förvaras i 8?12°C.
    Ideal förvaring vid 7?10°C och 90% relativ fuktighet, då hållbar 4?6 veckor.

    Källa: Frukt & Grönt Främjandet

    Näringsvärden (gröna, inlagda i vatten): Energi 119 kcal/499 kJ, Vatten 78 g, Protein 1,4 g, Fett 13 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 0,3 g, Kostfiber 4 g, Kalcium 61 mg, Järn 1,6 mg, Natrium 2400 mg.

    Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1.1.

  • MissBeccis

    Hmm, så det är kanske för kallt för dem då? Kanske ska prova och ställa dem i svalen.


    Alicia 060623 ~ Tobias 070922 ~ www.rebeccas.se
  • Freddy

    Vet inte hur jag hamnade på Familjeliv eller i den här gamla tråden, fast nu öppnade jag just en burk av Ica:s Kalamon-oliver som till skillnad från förpackningen de kallade Kalamata-oliver har en tendens att vilja mögla. I alla fall om jag häller lite olivolja ovanpå vattnet i burken så står de sig väldigt länge.

Svar på tråden Oliver möglar i burken