Så här har vi gjort:
Till första advent har vi satt upp stjärnor och ljusstakar - ingenting annat. Elljustakar i fönstren har vi på olika sätt satt fast sladdarna på, t ex genom att linda sladden runt fönsterbrädan. Vanliga ljusstakar med levande ljus har jag ställt undan när de inte varit tända.
Kvällen före julafton har resten av julsakerna kommit upp. Julgranen ställer vi i ett hörn, och vid behov kan man knyta fast den. Bara att sätta en liten krok i väggen och knyta ett snöre runt granen. Ömtåligt högst upp och nedtill bara plast. Vi har också ställt en stadig fåtölj framför granen, för att inga barn ska kunna springa rakt i den.
Bonader på väggen är inget problem, och det går att undvika hängande juldukar. Bara bordslöpare är en bra lösning. Porslinstomtar högre upp och sämre till än saker i trä eller plast.
Den stora fördelen med att ta fram julsakerna först kvällen före julaftonen, är att på julaftonsmorgonen är det inte vardag. Barnet har visserligen en massa roliga nya saker att undersöka, men samtidigt så är allt i hemmet så annorlunda mot dagen före, så det brukar mer bli en förundrad och försiktig nyfikenhet. Dessutom konkurrerar julsakerna med godsaker att äta, kanske en morgonjulklapp, släktingar på besök, tecknat på TV och annat kul. Runt barnet finns också vuxna som inte är stressade utan som har tid att avleda barnets nyfikenhet när den blir för våldsam.
Efter julhelgen är julsakerna inte nya längre, och följaktligen inte lika spännande. Då går det också att ta bort eller flytta sådant som ligger i farozonen. En kortare julperiod, men då hinner ni å andra sidan inte bli less!