Vi som gör egen barnmat - recept
Kycklinggryta med ris
(Jag har gett från 6mån) Jättegod enligt mig (om man har lite salt i), pojken var väl inte entusiastisk första gångerna men äter bättre och bättre, menden är grövre i konsisten än annat han ätit så jag tror mest det är den.
2 kycklingfileér
1 medelstor morot
1 palsternacka
lök (1/4 gul lök ELLER ½ röd lök ELLER 10cm purjo )
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
½ tsk basilika (kan ersättas med oregano)
gräslök (kan uteslutas)
2 dl grädde
standardmjölk
3-5 hela pepparkorn + tekula
matfett
ris
Skala och riv moroten och palsternackan på den grova sidan. Grovhacka löken. Grovhacka vitlöken. Lägg pepparkornen i tekulan. Skär kycklingfileérna i ca 3 cm tjocka skivor. Hacka gräslöken. Häll ner allt i en kastrull och häll ner grädden+kryddor. Häll på standardmjölk så att kycklingen täcks. Häll i ½ dl olja eller 2 msk osaltat smör. Koka upp och låt sedan koka på medelvärme i 10-20minuter. (Till kycklingen är klar.)
Häll av vätskan i en skål, ta upp tekulan med peppar och häll ner maten i matberedaren och mixa så fint du vill ha det. Späd med vätskan.
Servera med ris.
(Jag har även serverat med potatispuré och tillsammans med lite grönsakspuré.)
Frys in det som blir över, även "såsen" från kycklingen.